Hosszú Katinka olimpiai csúcsa megakadt a kanadai csodaúszó torkán

Jelenleg három olyan úszószám van az olimpiai programban, amelynek magyar rekordere van: férfi 200 pillangón Milák Kristóf, női 200 és 400 vegyesen pedig Hosszú Katinka tartja a csúcsot. Ez utóbbi komoly veszélyben volt hétfő este, hiszen a kanadai Summer McIntosh a világcsúcsot már elvette a magyar klasszistól. A 17 éves kanadai nagy fölénnyel győzött, de Hosszú csúcsa megmaradt.

2024. 07. 30. 6:40
McINTOSH, Summer
A kanadai Summer McIntosh, miután gyõzött a 2024-es párizsi nyári olimpia úszóversenyei nõi 400 méteres vegyesúszásának döntõjében a nanterre-i Paris La Défense Arénában 2024. július 29-én. Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka még a 2016-os riói olimpián győzött 4:26,36 perces idővel 400 vegyesen, ami akkor világcsúcs volt és értelemszerűen olimpiai rekord is. Ezt az időt sokáig senki sem tudta megközelíteni, mígnem 2022-ben feltűnt a színen az akkor még csak 15 éves Summer McIntosh. A kanadai csodaúszó 2023-ban döntötte meg Hosszú világcsúcsát, amelyet először mintegy fél másodperccel javított meg, amit azóta tovább faragott, a párizsi olimpia előtt már 4:24.38 volt a világcsúcsa, tehát két másodperccel verte a valaha volt legjobb Katinkát.

McINTOSH, Summer; GRIMES, Katie
Hosszú Katinka kanadai utódja, Summer McIntosh (középen) olimpiai bajnok lett. Fotó: EPA/Ronald Wittek

Nem az volt a kérdés, hogy McIntosh megszerzi-e az első olimpiai aranyérmét a 400 vegyes hétfő esti döntőjében Párizsban, hanem az, hogy megdönti-e Hosszú olimpiai csúcsát is. A kanadai siker egy pillanatra sem forgott veszélyeben, McIntosh az elejétől a végéig nagy fölénnyel vezetett, hat másodpercet vert a második helyezett amerikai Katie Grimesra. Az olimpiai csúcstól azonban elmaradt.

McIntosh győztes ideje 4:27,71 volt, így Hosszú Katinka olimpiai csúcsa tovább él 400 vegyesen még legalább a 2028-as Los Angeles-i játékokig.

Summer persze nem volt csalódott emiatt: – Örülök, hogy elvégeztem a munkát, amit elterveztem – nyilatkozta. – Az volt a célom, hogy megszerezzem az aranyat, és ezt teljesítettem, most semmi más nem számít.

Summer McIntosh élete drámákkal teli

Fiatal kora ellenére McIntosh nemcsak a vízben, hanem azon kívül is megedződött már. 2020-ban meghalt az edzője, Kevin Thorburn, nem sokkal a koronavírus-járvány kitörése után. Ezután épp kezdett volna lelkileg talpra állni élete egyik fontos szereplőjének az elvesztése után, amikor 2021 januárjában újabb csapás érte: az édesapját rákos betegséggel diagnosztizálták (azóta már tünetmentes).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.