Milák Kristóf sokáig vezetett, végül ezüstérmes lett

Szerda este rendezték a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjét a párizsi olimpián. Milák Kristóf a szám címvédőjeként és világcsúcstartójaként ugrott medencébe. A döntőben Milák sokáig vezetett, de az utolsó ötvenen lehajrázta őt a francia Léon Marchand, így a magyar versenyző ezüstérmet nyert.

2024. 07. 31. 20:44
Milák Kristóf úszás Léon Marchand 200 pillangó döntő ezüstérem olimpia 2024 Párizs magyar csapat
Milák Kristóf a 200 pillangó ezüstje után 100 méteren aranyat nyerne Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milák Kristóf három éve Tokióban olimpiai bajnok lett 200 méteres pillangóúszásban, majd a 2022-es világbajnokságon világcsúccsal lett aranyérmes. A tavalyi és az idei vb-t azonban kihagyta a magyar úszó, aki az elmúlt bő egy évben teljesen a saját útját járta. Sokszor úgy tűnt, hogy Milák Kristóf edzője, Virth Balázs vagy éppen az úszók szövetségi kapitánya, Sós Csaba is sötétben tapogatózik a sportoló felkészülését illetően.

Úszás verseny a párizsi La Defense Arénában. 200 pillangó úszás 2024
2024.07.30 Párizs, Franciaország
Fotó: Csudai Sándor

A képen: Milák Kristóf
Milák Kristóf az előző olimpia győzteseként ugrott medencébe, de nem tudta megvédeni címét Fotó: Csudai Sándor

Az már kedden nyilvánvalóvá vált az olimpián, hogy Milák Kristóf felkészült az ötkarikás játékokra, bármilyen titokzatoskodó módon is tette ezt. A magyar úszó a világ idei legjobb idejével jutott be a fináléba, s a szerdai döntő előtt úgy tűnt, hogy csak egy ellenfele lehet az aranyért: a hazaiak egyik kedvence, Léon Marchand.

Marchand kissé megnehezítette a saját dolgát, a 200 pillangó mellett a 200 mell döntőjében is érdekelt volt szerda este, igaz, a kettő közül a Milák elleni döntő volt hamarabb. Milák úgy állította össze a párizsi programját, hogy semmiképp se vállalja túl magát.

Hogy úszott Milák Kristóf az olimpián?

A versenyzők bemutatásakor már jól hallatszott a franciák „Léon, Léon” kiáltása, Milák utána szinte észrevétlenül sétált be az arénába.

Milák Kristóf jobban rajtolt francia riválisánál, s az első ötven méter végére több mint fél másodperc előnye volt a teljes mezőnnyel szemben.

Az utolsó ötven méteren azonban Marchand óriási hajrába kezdett és legyőzte Milákot, aki megszerezte saját maga második olimpiai ezüstérmét a tokiói 100 pillangós döntő után, Párizsban pedig a magyar küldöttség eddigi legfényesebb medálját.

Marchand Milák tokiói olimpiai csúcsát is megdöntötte, 1:51,21 perc az új rekord, a világcsúcs viszont megmaradt Miláknak, aki ezúttal 1:51,75 perc alatt teljesítette a távot.

Szerdán lesz még egy magyar érdekeltségű döntő, Németh Nándor 22.39-kor úszik a férfi 100 gyors döntőjében. Ugyanezt a számot a nőknél a svéd úszólegenda, Sarah Sjöström nyerte meg az esti program nyitányaként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.