Bíróbotrány a vívóknál? Egyre több kardozó emleget csalást

Nem úgy sikerült több kardvívónak a szombati egyéni verseny, mint ahogy azt szerették volna, és sajnos ebben a magyarok is jelentős szerepet kaptak. Ugyanakkor nem lehet véletlen, hogy mind Szatmári András, mind Gémesi Csanád, valamint a világranglista korábbi éllovasa, a 2023-as vb ezüstérmese, a grúz Szandro Bazadze is kifakadt a bírók ténykedése miatt.

2024. 07. 27. 22:02
Gémesi Csanád, vívás, férfi karcsapat
Gémesi Csanád szerint a bírói tévedések egy éremtől fosztották meg Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha szombatra a legtöbb magyar szurkoló érmet, sőt, aranyérmet remélt a férfi kard egyéni versenyében a párizsi olimpián, sajnos az álmok nem váltak valóra. Szilágyi Áron nem tudott történelmet írni azzal, hogy zsinórban negyedszer is aranyérem kerüljön a nyakába – simán kikapott az első körben a kanadai Fares Arfa ellen –, de a szintén az első ellenfelétől vereséget szenvedő 2017-es egyéni világbajnok Szatmári András, valamint a 16 között kieső csapatban világbajnok Gémesi Csanád már nemcsak önmagát hibáztatta a vereség miatt.

Szatmári András szerint egyértelműen fordított ítéletek születtek    Fotó: Csudai Sándor

Szatmári esetében a játékvezető finoman szólva is segítette a hazaiak egyik kedvencét, a 38 éves, csapatban Eb-győztes Boladé Apithyt, aki egyéniben a 2010-es évek elején kétszer is Eb-ezüstöt szerzett.  Szinte minden kiélezett helyzetben a franciának ítéltek, így Szatmári 15-13-ra kikapott.

Az ellenfele elismerte, hogy Szatmári nyert

Nem véletlenül mondta a vitatott tusokat illetően, hogy "nekem elég volt, hogy az ellenfelem a végén azt mondta, én nyertem". Mint közölte, nem vívott rosszul, de úgy nehéz nyerni, ha az egyik tust ellene adják visszahúzott kéz miatt, majd amikor ez fordítottan történik meg, akkor meg azt nem neki ítélik meg neki.

– Nyilván voltak peches találatok, összeszedett voltam, még azt mondom, hogy élveztem is, azt már kevésbé, hogy ugyanolyan találatokat fordítva ítélnek meg" – mondta az elkeseredett Szatmári.

Gémesi Csanád szerint abszolút mértékben bírói hiba miatt esett ki    Fotó: Csudai Sándor

Gémesi Csanád még nála is mérgesebb volt, hiszen a nyolcaddöntőben 14-13-ra vezetett a tunéziai Faresz Ferjani ellen, amikor a mérkőzésvezető mindkét utolsó tust a tunéziainak ítélte, kiejtve ezzel az utolsó magyart a mezőnyből. Természetesen itt is a visszahúzott kéz volt az indok Gémesi esetében, míg ugyanezt a hibát a tunéziai esetében már nem vették észre.

Gémesi vitatja az utolsó két tust

Gémesi nagyon nehezen élte meg a vereséget, mert ő a páston mindent megtett, éppen ezért úgy érezte, elvették tőle a továbbjutást. Vitatta az utolsó tust, de már az előtte lévőt is, amellyel ellenfele egyenlített.

– Mindenesetre az egyiket a kettőből biztosan én adtam. Nagyon csalódott vagyok, mert arra készültem, hogy valami igazán szépet, egy igazán értékeset hozok össze a mai napon. Ez most várat magára legalább három napot, hiszen érem nélkül nem megyek haza innen – utalt a csapatversenyre  Gémesi.

Nem akarta elhagyni a pástot

De senki ne higgye azt, hogy csak a magyar vívók vannak kiakadva a bírói ítéletekre. A világranglistát korábban vezető, 2023-as világbajnoki ezüstérmes grúz Szandro Bazadze hatalmas botrányt csinált, miután Gémesihez hasonlóan búcsúzott a legjobb 16 között. A grúz ugyanis úgy esett ki, hogy a spanyol mérkőzésvezető, Vanesa Chichon hosszas videózás után az egyiptomi ellenfelének ítélte meg a találatot, így Mohamed Amer 15–14-re legyőzte Bazadzét. 

A grúz teljesen elveszítette az önkontrollját – a két magyarral ellentétben, akik az ellenfelüknek gratulálva fogadták a furcsa ítéleteket –, nem volt hajlandó elhagyni a pástot és hosszan veszekedett a spanyol mérkőzésvezetővel.

– Másodszor öltek meg a bírók. Tokióban is tönkretették az életemet, majdnem befejeztem a pályafutásomat. De visszatértem, világelső lettem, felkészültem az olimpiára, erre megint ezt teszik velem. Huszonegy éve vívok, erre úgy bánik velem, mintha egy senki lennék. A pályafutásom véget ért, kész – dühöngött Bazadze, aki egyébként az emlegetett tokiói elődöntőben éppen Szilágyi Árontól kapott ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.