Wladár Sándor: „Kíváncsi vagyok, hova vezet a Milák által írt út”

Szombaton megkezdődtek a medencés úszóversenyek a párizsi olimpián, így a szurkolók figyelme is az egyik legnépszerűbb sportág felé fordul. A várakozás hatalmas, a hazai szövetség első embere, az 1980-as, moszkvai olimpián aranyérmet nyerő Wladár Sándor nem titkolja, legalább négy érmet vár az úszóktól, és az éremszerzők egy részét is megnevezte: Milák Kristóf és Kós Hubert.

2024. 07. 27. 13:02
MILÁK Kristóf, 200 m pillangó, Leon Marchand, Noe Ponti, esélyes Olimpia 2024, Párizs
Belgrád, 2024. június 21. Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 21-én. MTI/Derencsényi István Fotó: Derencsényi István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés olyan sportág van az olimpián, amiben bizton remélhetünk érmet, érmeket a magyar versenyzőktől. Az úszás mindenképpen ezek közé tartozik, ráadásul a magyar szurkolók közül egyértelműen erre a sportágra kíváncsiak a legtöbben. A Mandinernek a hazai szövetség elnöke, Wladár Sándor elmondta, azt kérte a 23, az olimpián rajtkőre álló úszótól, hogy mindenki ússza meg élete legjobbját.

WLADÁR Sándor
Wladár Sándor négy érmet, köztük két aranyat vár az úszóktól    Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

– Hogy mit is hoz ez majd valójában, első, harmadik vagy tizenharmadik helyezést, mindenkinél mást, a lényeg, ha megteszik, akkor egyformán elégedettek lehetünk, boldogság, eufória lesz mindannyiunkban. Megfontolt ember vagyok, de annyit elárulhatok, hogy három-négy érmet várok úszóinktól, és négy-öt pontszerző helyezést, míg Milák Kristóftól két éremre számítok – fogalmazott Wladár Sándor.

A moszkvai olimpia bajnoka úgy véli, Milák – aki szombaton végre elutazott Párizsba – akár képes lehet arra, hogy fő számát, a 200 méter pillangót úgy ússza végig, hogy azzal együtt győzelmet arat, hogy nem éppen megfelelő számban látogatta az edzéseket. De ők elfogadták azt, hogy ő ilyen, igaz, más lehetőségük nem is igazán volt. Persze az elnök szerint ehhez legalább 160-170 méterig bírnia kell teljes erővel az úszást.

– Persze kérdéses, mi lesz 160 méternél, amikor versenyben lesz Léon Marchand-nal. Ezt most senki sem tudja megmondani, a jövő hét közepén, szerdán kapunk erre választ, a döntőben. Egyébként nemcsak én, hanem a teljes magyar úszószakma és sportirányítás is kíváncsian várja azt, hogy a Milák által megálmodott és írt út hová vezet majd. A másik számában, a 100 méter pillangón a dobogóra várnám Kristófot – árulta el Wladár Sándor a magyar olimpiai csapat szurkolói klubjában a Kopaszi-gáton.

Ha Párizsban is nyer Milák, akkor a sportág legnagyobbjai közé emelkedik a hazai mezőnyben. Ez Wladár szerint is így van. – Ha megtörténik a címvédés, akkor Kristóf nem egyszerűen győztes lesz, hanem hős. A hősök pedig különleges személyek – tette hozzá az elnök. 

Kós Huberttól is aranyat remél az elnök

Párizs másik fő éremesélyese Wladár szerint Kós Hubert. A 200 méter hátúszás specialistája maga is elmondta, készen áll, nyugodt lélekkel, 60-as pulzussal képes kimenni a rajtkőhöz.

– Neki ez a fő száma. Ezzel kel és fekszik. Gondolatban milliószor leúszta már a 200 hát döntőjét, s amúgy magam is így voltam vele anno. Hubert nagyon stabil idegrendszerű, nagyon határozott karakterré vált Amerikában. Tőle is aranyat remélek, de mint mondtam, az olimpia az olimpia, semmilyen más világversennyel nem lehet összehasonlítani. Reméljük, nem jön közbe semmi Kósnak, az egész nemzet mögötte áll, s szurkol majd neki – jelentette ki az úszószövetség vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.