„Ehhez mi nem vagyunk hozzászokva” – európai kupameccsel kezdi meg az idényt a Paks

A Magyar Kupa-győztes Paksi FC felkészülten várja idei első tétmérkőzését, amely a román másodosztályban szereplő Corvinul elleni Európa-liga selejtező lesz csütörtök este. A paksiak szerdán a vezetőedző, Bognár György és a csapatkapitány, Böde Dániel részvételével tartottak sajtótájékoztatót.

2024. 07. 10. 12:01
20240710__MI_207
Csütörtökön már tétmérkőzésen bizonyíthatnak a Paks labdarúgói. Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pakson kezdődött meg a magyar labdarúgás 2024/2025-ös szezonja. Az előző idényben bajnoki ezüstérmes és Magyar Kupa-győztes Tolna vármegyeiek a magyar csapatok közül elsőként kezdik meg szereplésüket a nemzetközi porondon, az Európa-liga selejtezőjének 1. fordulójában, csütörtökön már tétmérkőzést játszanak a román kupagyőztes vajdahunyadi Corvinul ellen. A meccsnapot megelőzően, szerdán a Fehérvári úti stadionban edzettek a paksiak – a korai, 9.45-ös kezdés ellenére már akkor 31 fokos hőségben.

20240710__MI_210
Munkában a Paksi FC játékosai Fotó: Mirkó István

„Képben vagyunk”

– Számunkra ismeretlen volt a Corvinul, de volt időnk lépéseket tenni, hogy képbe kerüljünk az ellenfelet illetően. Láttuk a tavalyi mérkőzéseit is, igaz, ennek sok értelme nem volt, mert a nyáron nyolc-tíz új játékost vittek a klubhoz. Inkább az edzőmeccsekre és a múlt csütörtöki Román Szuperkupa-döntőre fókuszáltunk. Sikerült feltérképeznünk a csapatot, képben vagyunk – jelentette ki a tréner. – Ami a játékerőt, a játékfelfogást illeti, nagyjából két egyforma csapat fog találkozni. Két mérkőzésen fog eldőlni a továbbjutás, tehát nem a csütörtöki találkozón. Ehhez mi nem vagyunk hozzászokva, hiszen a Magyar Kupában is csak egy meccs dönt. Nem szabad félvállról vennünk az ellenfelet, de nyerni szeretnénk hazai pályán.

Kérdésre válaszolva Bognár György elmondta, hogy a felkészülésre fordítható három és fél hét nem volt ideális, szerinte legalább öt-hat hét szükséges lett volna. A szakember beszélt a csapat állapotáról is.

– Nagy fluktuáció nem volt az öltözőben, mondhatom, készen vagyunk. Szerencsés helyzet, hogy nekünk nem kell hat-nyolc új futballistát beépíteni. Lesznek hiányzóink is. Szélpál Norbertet megoperálták, rá három-négy hónapos kihagyás vár, míg Hahn János nem tudott velünk készülni az edzőtáborban, rá ezen a héten még biztosan nem számíthatok. A többiek, akik kisebb problémákkal küzdenek, tudják vállalni a játékot

 – mondta el a szakvezető.

 

A cél: sikerrel venni az első párharcot

A 25-szörös korábbi válogatott Böde Dániel Paksról indult, és bár 2012 és 2019 között a Ferencváros játékosaként érte el legnagyobb sikereit, a budapesti időszak lezárultával Paksra is tért vissza. Tizenhárom évvel ezelőtt, 2011 nyarán ő is részese volt a Paks történetének első, három fordulón át tartó Európa-liga szereplésének.

– Akkor három kört mentünk, szerintem ugyanezt most mindenki előre aláírná – válaszolta lapunk kérdésére Böde. – A feladat adott. Nem is szeretném összehasonlítani az akkori szereplést a mostanival, jelenleg egy célunk van, az, hogy az első lépésen jussunk túl.

20240710__MI_215
Böde Dániel és Bognár György képviselte a csapatot a szerdai sajtóeseményen. Fotó: Mirkó István

 

Telt ház lesz

A Pakshoz hasonlóan a román kupagyőztes Corvinul is másodízben szerepelhet nemzetközi kupaselejtezőben, a vajdahunyadi gárda az 1982-es UEFA Kupa-szereplése óta indul újra az európai kupasorozatok valamelyikében. A rivális a Pakssal ellentétben már lejátszotta első tétmérkőzését az új idényben, múlt csütörtökön 3-0-ra kikapott a bajnok FCSB-től a román Szuperkupáért kiírt találkozón. A Corvinul szerda este tréningezik Pakson, egyébként a várostól 55 kilométernyi autóútra fekvő Rácalmáson száll meg.

A Paks és a Corvinul találkozóját július 11-én, csütörtökön 19 órakor kezdik (tv: M4 Sport), a Paksi FC tájékoztatása szerint a meccsre minden jegy elkelt. A visszavágót jövő csütörtökön, Nagyszebenben rendezik, a továbbjutóra pedig a horvát HNK Rijeka vár a következő körben. A párharc vesztese a Konferencia-ligába átkerülve a ciprusi AEK Larnacával találkozik majd.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.