Az Ajax játékosa két tizenegyest rontott el ugyanabban a párbajban, mégis örülhetett

Az Ajax és a Panathinaikosz csütörtök esti Európa-liga-selejtezőjén megdőlt egy UEFA-rekord. A két csapat az európai szövetség égisze alatt játszott versenyek leghosszabb tizenegyespárbaját vívta egymás ellen. Az Ajax négyszer, Brian Brobbey személyesen kétszer is hibázott, amikor a továbbjutásért lőtt, de végül tizenhét pár után 13-12-vel így is a holland csapat jutott tovább. A hős az Ajax kapusa, Remko Pasveer lett.

2024. 08. 16. 15:09
Ajax Amsterdam v Panathinaikosz Európa-liga maratoni tizenegyespárbaj UEFA - Panathinaikos goalkeeper Bartlomiej Dragowski is stopping a penalty from Ajax player Brian Brobbey during the match Ajax vs. Panathinaikos at the Johan Cruijff ArenA for the Europa League third qualifying round 2nd leg season 2024-2025 in Amsterdam, Netherlands, on August 15, 2024. (Photo by Marcel van Dorst/NurPhoto) (Photo by Marcel van Dorst / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Brian Brobbey kétszer is hibázott, az Ajax mégis továbbjutott Fotó: NurPhoto via AFP/Marcel van Dorst
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brian Brobbey teljesen hagyományos módon lezárhatta volna az Ajax és a Panathinaikosz közötti tizenegyespárbajt. A holland kapus, Remko Pasveer rögtön az ellenfél első lövésénél védett az Európa-liga selejtezőjében zajló szétlövésben, Brobbey pedig az ötödik párban állt a labda mögé. A támadó lövését védte az ellenfél kapusa. Ilyenre is volt már példa a futballtörténelemben, igazán extrém akkor lett a helyzet, amikor a tizenhatodik párban Brobbey újra a továbbjutásért lőtt, de ezúttal még a kaput sem találta el.

Ajax Pasveer Brobbey players celebrate after winning the penalty shootout at the end of the UEFA Európa Liga 3rd Qualifying Round second leg football match between Ajax FC and Panathinaikosz FC at the Johan Cruyff Arena, in Amsterdam, on August 15, 2024.  (Photo by Olaf Kraak / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Az Ajax mezőnyjátékosai Pasveer kapust ünneplik, még Brobbey hibái is belefértek a hollandoknak (Fotó: AFP/Olaf Kraak)

Pasveer nem hagyta magát, a tizenhetedik párban bemutatta az ötödik védését is, s ez az esély már elég volt a társaknak: Anton Gaaei találatával az Ajax megnyerte minden idők leghosszabb, UEFA-versenyen vívott tizenegyespárbaját.

Az Ajax kapusa szerint Brobbey edzésen mindig belövi a tizenegyest

– Amikor azt gondoltam, hogy már megcsináltuk, Brobbey állt a labda mögé, és hibázott, pedig edzésen mindig betalál – a hős kapus sem feledkezett el Brobbey-ról.

Így, hogy a támadó hibái ellenére továbblépett az Ajax, vélhetően hamarabb tud majd az idei Európa-bajnokságot is megjárt Brobbey is nevetni a történteken. A fiatal támadó lövésein kívül még két alkalommal hibázott el olyan tizenegyest az Ajax, amelynek értékesítése továbbjutást ért volna, a Panathinaikosz egyszer sem vezetett a párharcban.

Az Ajax ellenfele az El-főtáblára jutásért a lengyel Jagiellonia Bialystok lesz, a Panathinaikosz a Konferencialigában vigasztalódhat, de ott sem lesz könnyű dolga, a francia Lens ellen kellene kivívnia a főtáblás szereplés jogát.

Mindkét sorozatban játszik magyar csapat is a főtábláért: az Európa-ligában a Ferencváros, a Kl-ben a Paks és a Puskás Akadémia.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.