Nagelsmann a németek nagy veszteségéről beszélt a magyarok elleni meccs előtt

A 124-szeres német válogatott kapus, Manuel Neuer szerdán bejelentette, hogy többé nem szerepel a nemzeti csapatban, így már a magyar válogatott elleni soron következő, szeptemberi meccsen sem áll rendelkezésre, és mostantól kizárólag a klubjára, a Bayern Münchenre fókuszál. Julian Nagelsmann, a németek szövetségi kapitánya óriási veszteségnek tartja Neuer döntését, az pedig már eldőlt, hogy a Barcelona eddig árnyékba szorult kapusa, Marc-André ter Stegen lesz a német válogatott új egyese.

2024. 08. 22. 8:11
NEUER, Manuel
Manuel Neuer elköszönt a német válogatottól. Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manuel Neuer volt a nyári Európa-bajnokságon is a német válogatott kezdő kapusa, ő védett a magyar együttes ellen megnyert csoportmeccsen is, utoljára pedig a végső győztes spanyolok elleni negyeddöntőben viselte a nemzeti csapat mezét. Azóta lógott a levegőben a kérdés, hogy a 38 éves kapus visszavonul-e a válogatottól, vagy kitart még a 2026-os világbajnokságig, és Neuer végül szerdán adta meg a választ azzal, hogy lemondta a válogatottságot.

NEUER, Manuel
Manuel Neuer az Eb-n a magyarok ellen is nagyokat védett (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

– Fizikailag nagyon jól érzem magam, és természetesen a 2026-os világbajnokság az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban nagyon vonzó lett volna, de meg vagyok győződve arról, hogy most volt itt az ideje megtenni ezt a lépést, hogy a jövőben teljes mértékben a Bayern Münchenre koncentráljak – indokolt Neuer.

A kapus döntését Julian Nagelsmann szövetségi kapitány elfogadta, de nehezen emésztette meg: – Bár megértem Manu döntését és indokait, távozása nagy veszteség, mind sportszakmai, mind emberi szempontból. Manu megreformálta a kapusposztot a labdarúgás történetében. Védéseivel, stílusával, felépített játékával és karizmájával közel másfél évtizeden át több volt, mint a válogatott kapusa. Képességei döntő szerepet játszottak abban az elképzelésben, hogy hogyan szeretnénk futballozni. Manu nagyszerű sportoló volt és maradt, és egy nagyszerű, jó srác. Gyakran és szívesen kerestem vele a beszélgetéseket, és örülök, hogy ezt a jövőben is megtehetem. Hiányozni fog Manu a válogatottból.

Neuer után végre megkapja az esélyt Ter Stegen

Neuer legnagyobb sikere a válogatottal a 2014-ben megszerzett világbajnoki cím volt, de ezen felül is több nagy torna végjátékában ott volt a csapattal. Lényegében miatta került méltatlan helyzetbe a világ egyik legjobb kapusának tartott Marc-André ter Stegen, aki a Barcelonában hiába nyújt klasszis teljesítményt évek óta, 32 évesen még egyetlen percet sem játszott a német válogatottban világversenyen. Most persze már eldöntötték, hogy ő lesz a német válogatott új első számú kapusa.

A magyar válogatott legközelebb szeptember 7-én Németország ellen idegenben lép pályára a Nemzetek Ligájában. A németeknél az előző Eb-meccshez képest Neuer mellett Toni Kroos, Ilkay Gündogan és Thomas Müller sem lesz ott, ők mind lemondták a válogatottságot vagy visszavonultak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.