Milák erőt demonstrált, Dressel lemaradt, Kós három óra alvás után is továbbjutott

Milák Kristóf erős idővel megnyerte a 100 méteres pillangóúszás előfutamát a párizsi olimpián péntek délelőtt. Az egy nappal korábban a magyar küldöttség első aranyérmét 200 háton megszerző Kós Hubert is továbbjutott a 14. helyen az esti középdöntőbe, ő érthető okból tartalékolt, a szám világcsúcstartója, Caeleb Dressel egyelőre messze Miláktól.

2024. 08. 02. 11:27
Milák Kristóf úszta a legjobb időt a 100 pillangó előfutamában, a tegnap olimpiai bajnok Kós csak a 14., de ennyi is elég volt. Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Milák Kristóf pályafutása során először kikapott nagy világverseny döntőjében 200 pillangón , és Léon Marchand mögött ezüstérmes lett a párizsi olimpián, a rövidebb távon, 100 pillangón bizonyíthat újra, amelynek 2022-ben ugyancsak világbajnoka volt. Milák a harmadik előfutamba kapott besorolást, itt szerepelt Kós Hubert is, aki az előző este 200 háton megszerezte Magyarország első olimpiai bajnoki címét Párizsban

Kós Hubert a 200 háton aratott győzelme után Milák Kristófot követve továbbjutott 100 pillangón. Fotó: Csudai Sándor

Szakértők szerint Milák jó eséllyel szállhat harcba 100 pillangón az aranyért, hiszen a gyorsasága továbbra is kiemelkedő, az állóképességén múlhatott, hogy 200-on nem győzött, ám a rövidebb távon ennek valamivel kisebb a jelentősége. Ezúttal is igazolta, hogy a sebessége nem kopott meg, és a világ idei legjobbjától (Josh Liendo, 50,06) nem sokkal elmaradva, 50,19 másodperces idővel nyert. Ezzel Milák az összesített első helyen jutott tovább az esti középdöntőbe.

Kós Hubert csak forgolódott az ágyban az éjjel

Kós 51,58-cal csapott célba, ő a 14. helyen jutott tovább, érthető okból volt fáradtabb a tegnapi aranyérme után, és most ennyi is elég volt neki.

– Tíz órán keresztül feküdtem az ágyban, de csak pörgött a fejem – értékelt Kós. – Nagyjából három órát tudtam aludni az éjjel, ehhez képest azt gondolom, nagyon jól úsztam, megpróbálok minél többet pihenni estig. Szerintem mindenképpen egyéni csúcsra lenne szükség a döntőbe jutáshoz, de ha nem sikerül, akkor sincs semmi, olimpiai bajnok vagyok, én már megcsináltam, amit kell.

Milák három évvel ezelőtt Tokióban Európa-csúccsal (49,68) második volt ebben a számban a világrekorddal győző (49,45) Caeleb Dressel mögött. Hozzá hasonlóan az amerikai klasszisnak volt egy hosszabb kihagyása a két olimpia között, kiégéssel küzdött, és egyelőre Milák mögött több mint hat tizeddel lemaradva (50,83), a hatodik legjobb idővel jutott tovább.

A 100 pillangó középdöntőjét ma 21.05 órakor rendezik, a finálé szombaton lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.