Jansen a volt csapata, Lisztes a Fradi ellen játszik az Európa-ligában

Pénteken a monacói sorsolással vette kezdetét az UEFA által megreformált Európa-liga főtáblájának története. Az új rendezésben a csoportkört felváltja az új alapszakasz, amelyben mind a 36 főtáblás csapat ugyanazon a tabellán szerepel majd, de mindenki csak 8-8 riválissal találkozik. A Ferencváros számára nem lesz egyszerű a menetelés a szeptember végétől január végéig tartó sorozatban: itthon a Tottenham, az AZ, a Malmö és a Nice, idegenben pedig az Eintracht Frankfurt, a PAOK, a Dinamo Kijev és az Anderlecht lesz a magyar bajnok ellenfele.

2024. 08. 30. 13:48
Erstes Training von Eintracht Frankfurt vor der Saison 2024/25 Krisztian Lisztes (Eintracht Frankfurt, 23). Trainingssta
Lisztes Krisztián az első meccsét játszotta új csapatának a mezében Fotó: IMAGO/Kessler-Sportfotografie vi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha nem hasonlítható össze a Bajnokok Ligája főtáblájára való jutásért kapható összeggel, azért a Ferencváros már azzal is jelentős pénzhez jut az idei szezonban, hogy immár negyedik alkalommal bekerült az Európa-liga főtáblájára. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos tájékoztatása szerint ebben az idényben az El-ben a csoportkörbe jutásért minden együttes 4,31 millió eurót kap, amelyet jelentősen megnövelhet, ha az újjáalakított csoportkörben is jól szerepel. Ugyanis az El-főtáblán a győzelemért 450 ezer eurót, a döntetlenért 150 ezret kapnak az együttesek, ráadásul mostantól az Európa-ligában a pénzgyűjtés immár nyolc meccsen keresztül tart a csoportküzdelmekben, az előző szezon hat találkozójához képest.

Traoré remélhetőleg gólveszélyesebb lesz az El-főtábláján, mint a Borac ellen a rájátszásban   Fotó: Fradi.hu/Adam Molnar

A Ferencváros a második kalapba került, azaz az elmúlt évek nemzetközi teljesítménye alapján magasabbra taksálják a klubot olyan együtteseknél, mint a Galatasaray, a Dinamo Kijev (harmadik kalap), az Athletic Bilbao vagy az Anderlecht (negyedik kalap). Ez elég csalóka, legyen elég csak az Európa-ligába vezető út utolsó akadályára, a sokak által lesajnált bosnyák bajnokcsapatra, a Borac Banja Lukára gondolni. Vagy éppenséggel a harmadik kalapba került dán Midtjylland, amely a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik körében zúzta porrá a zöld-fehérek BL-álmait.

A pénteki sorsoláson minden klub a négy kalapból két-két ellenfelet kapott, az egyikkel otthon, a másikkal idegenben találkozik a nyolcfordulós alapszakasz során. Az első nyolc közvetlenül a nyolcaddöntőbe jut, a 9–24. helyezettek pedig oda-visszavágós párharcban küzdhetnek meg a 16 közé jutásért, míg az utolsó 12 együttes kiesik. Az El fináléját május 21-én a bilbaói San Mamés Stadionban rendezik.

Az Európa-liga főtáblájának 36 csapatos mezőnye kalapok szerint:

1. kalap:
AS Roma (olasz), Manchester United (angol), FC Porto (portugál), Ajax Amsterdam (holland), Glasgow Rangers (skót), Eintracht Frankfurt (német), SS Lazio (olasz), Tottenham Hotspur (angol), Slavia Praha (cseh).

2. kalap:
Real Sociedad (spanyol), AZ Alkmaar (holland), Braga (portugál), Olimpiakosz (görög), Olympique Lyon (francia), PAOK (görög), Fenerbahce (török), Makkabi Tel-Aviv (izraeli), FERENCVÁROS.

3. kalap:
Qarabag (azeri), Galatasaray (török), Bodö/Glimt (norvég), Viktoria Plzen (cseh), Union Saint-Gilloise (belga), Dinamo Kijev (ukrán), Ludogorec (bolgár), Midtjylland (dán), Malmö FF (svéd).

4. kalap:
Athletic Bilbao (spanyol), Hoffenheim (német), Nice (francia), RSC Anderlecht (belga), Twente (holland), Besiktas (török), FCSB (román), RFS (lett), Elfsborg (svéd).

20240822 1001-at
Pascal Jansen rémálma valóra vált, volt csapata, a holland AZ látogat el az Üllői útra     Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Nos, Fortuna ezúttal nem volt igazán kegyes a zöld-fehérekhez, igaz, ha csak rápillantottunk az El főtáblájára jutott csapatok névsorára, könnyű ellenfélre senki sem számíthatott. A Ferencváros számára abszolút nem lesz egyszerű a menetelés a szeptember végétől január végéig tartó sorozatban, hiszen itthon a Tottenham, az AZ, a Malmö és a Nice, idegenben pedig az Eintracht Frankfurt, a PAOK, a Dinamo Kijev és az Anderlecht lesz a magyar bajnok ellenfele. Ez pedig azt jelenti, hogy a Fradi vezetőedzője, Pascal Jansen volt klubja, a holland AZ ellen játszik majd az Üllői úton, míg a zöld-fehérek korábbi játékosa, Lisztes Krisztián ellenfélként léphet majd pályára a Ferencváros ellen.

Az El mérkőzéseinek pontos menetrendjét szombaton állítják össze, ám a meccsek dátumai már ismertek: szeptember 25–26., október 3., október 24., november 7., november 28., december 12., január 23. és január 30. A mérkőzéseket 18.45-kor és 21 órakor kezdik. A Ferencváros mérkőzéseit az M4 sport élőben közvetíti majd ősszel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.