Vízilabdás balhé: olaszok, testvérek, miért csináljátok ezt?

Az olasz férfivízilabdázók nem törődnek bele a magyarok elleni vereségbe, protestáltak a spanyolok elleni meccsen. Hátat fordítottak a zsűriasztalnak és medencének, majd csalták a játékot, ennek megfelelően ki is kaptak 11-9-re az 5–8. helyért játszott mérkőzésen.

2024. 08. 09. 16:48
Vízilabda, olaszok, tiltakozás
Az olasz válogatott játékosai a medencének, helyesebben a zsűrinek háttal hallgatják a himnuszt Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Fratelli d’Italia…”, azaz „Olaszok, testvérek…” – így kezdődik az olasz himnusz. A vérpezsdítő dallamra és szövegre az olasz sportolók szinte kivétel nélkül ihletett lélektani állapotba kerülnek. Kivéve pénteken a spanyolok ellen az 5–8. helyért játszott mérkőzésen.

Olaszország, vízilabda, tiltakozás
Az olasz edzők és stábtagok is csatlakoztak a tiltakozáshoz. Fotó: AFP

Az olaszok ugyanis hátat fordítottak a világnak. Szándékuk szerint persze csak a hivatalos személyeknek, a zsűrinek, de fura volt látni, amint a himnusz alatt a hátukat mutatják.

Az előzmények jól ismertek. A magyar válogatott elleni negyeddöntőben kétségtelenül téves ítélet sújtotta az olaszokat, 3-2-es magyar vezetésnél elvették Condemi gólját, amiért vétlenül belekapott Jansik Szilárd szemébe, sőt az olasz pólóst négy percre ki is állították. 3-3 helyett 4-2-es magyar vezetés plusz négyperces fór. A mieink nem ezért nyerték meg végül a meccset, de az olasz méltatlankodás érthető. Megóvták a meccset, amit elutasítottak, végül tiltakozásukat a spanyolok elleni mérkőzésen fejezték ki.

Maga a meccs is ennek jegyében kezdődött. Condemi úszott a labdáért, elhozta, Sandro Campagna szövetségi kapitány pedig egyből időt kért, ami teljesen szokatlan. Az olaszok az első negyedben csak ímelték a játékot, kedélyesen passzolgattak, véletlenül sem lőttek kapura, és 4-0-s hátrányba kerültek. Utána már beleálltak a meccsbe, de végül kikaptak 11-9-re.

A magyar válogatott sorsát mindez persze már nem befolyásolja. A mieink pénteken 19.35-től játszanak Horvátországgal az elődöntőben . Hitünk szerint Varga Zsolt csapata az esélyesebb. Az első elődöntőben a szerbek simán legyőzték az Egyesült Államokat, húsz év után tehát ismét magyar–szerb finálé lehet.

Férfi vízilabda, eredmények:
elődöntő:
Szerbia–Egyesült Államok 10-6
Magyarország–Horvátország 19.35

az 5-8. helyért:
Spanyolország–Olaszország 11-9 (4-0, 2-3, 3-3, 2-3)
Görögország–Ausztrália 15-9

Esélylatolgatás Szécsi Zoltánnal:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.