Wladár 44 évvel ezelőtti sikerét ismételte meg a magyar úszó az olimpián

Új országos csúccsal bejutott a férfi 1500 méteres gyorsúszás döntőjébe Betlehem Dávid a párizsi olimpián. Ezzel olyan bravúrt vitt véghez az eredendően nyíltvízi úszó, ami az úszószövetség jelenlegi elnökének a testvére, Wladár Zoltán 1980-as sikere óta egyetlen magyarnak sem jött össze.

2024. 08. 03. 14:18
BETLEHEM Dávid
Betlehem Dávid 44 év után az első magyar férfi úszó, aki bejutott az 1500 méteres gyorsúszás döntőjébe az olimpián. Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betlehem Dávid különleges induló a párizsi olimpián, hiszen ő az egyetlen a magyar olimpiai csapatban, aki két különböző sportágban is megméreti magát. A nyíltvízi úszás, ami a fő száma, ugyanis teljesen más műfaj, mint a medencés úszás, nem véletlen, hogy külön szövetségi kapitánya is van a két szakágnak.

BETLEHEM Dávid
Betlehem Dávid döntőbe jutott a párizsi olimpián. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A húszéves úszó azonban a medencében is nagyszerű eredményt ért el a jövő heti nyíltvízi versenyek kezdete előtt. Betlehem 14:45,59 perces idővel, új országos csúccsal, Kis Gergő 2011-es rekordját (1:45,66) megdöntve a nyolcadik helyen bejutott az 1500 méteres gyorsúszás döntőjébe szombaton.

Betlehem ezzel rég nem látott bravúrt vitt véghez, hiszen ebben a számban legutóbb 44 évvel ezelőtt, az 1980-as moszkvai olimpián tudott a döntőbe kerülni magyar úszó. Akkor Wladár Zoltán végül a hetedik helyen végzett. Ő pedig az úszószövetség jelenlegi elnökének, a Nemzet Sportolói közé beválasztott, a Moszkvában 200 háton olimpiai bajnok Wladár Sándornak a testvére.

Betlehem Dávid: Szerencsére nem láttam az időket

– Nagyon örülök neki, hogy ennyire jól ment az úszás, már a második futamban látszódott, hogy komoly iramot kell menni – értékelt Betlehem Dávid. – Végül a bevonulásunknál szerencsére nem láttam az időket, és úgy voltam vele, hogy inkább egy jót akarok versenyezni. Hatalmas élmény. Próbálok holnap még egy kicsit előre lépegetni.

A szám döntőjét vasárnap 18.37-kor rendezik Párizsban. Nem jutott be a fináléba Sárkány Zalán, aki az Egyesült Államokban nem került Bob Bowman hatása alá, ő egyéni csúccsal, 14:52,42 perces idővel a 11. helyen végzett az előfutamokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.