Idegenben győzték le a tizenötször drágább belgákat a magyar futballisták

Nagy bravúrt ért el a magyar U21-es labdarúgó-válogatott, amely idegenben 1-0-ra legyőzte Belgium csapatát a korosztályos Európa-bajnokság selejtezőjének utolsó fordulójában. A mieink győztes gólját az a Németh András lőtte tizenegyesből, akit annak idején belga klubja bosszúból kitett a keretéből. A magyar válogatott a negyedik helyen végzett a csoportjában, de ez már a meccs előtt eldőlt. Végül szép győzelemmel búcsúztak el a 2002-es és 2003-as születésű játékosok az utánpótlás-válogatottól.

2024. 10. 15. 19:56
Győzött Belgium ellen a magyar U21-es válogatott. Fotó: MLSZ
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szélesi Zoltán vezette magyar csapatnak már nem volt igazi tétje a leuveni mérkőzésnek, hiszen az már eldőlt, hogy mindenképpen a negyedik helyen végez, és nem juthat ki a 2025-ben, Szlovákiában esedékes Eb-re. Tét nélküli ugyanakkor nem volt a meccs, hiszen a belgáknak kellett legalább egy pont a második hely bebiztosításához, és lehetőleg egy győzelem ahhoz, hogy akár pótselejtező nélkül kijussanak az Eb-re.

Baráth Péter és Németh András is szépen búcsúzott az U21-es válogatottól Fotó: MLSZ/Micheller Szilvia

Ezt egy kicsit még tartalékosnak is mondható magyar válogatott ellen kísérelhették meg, hiszen Szélesi együtteséből az Eintracht Frankfurt játékosa, Lisztes Krisztián kisebb izomprobléma miatt hiányzott, a belga Gent együttesében szereplő Vancsa Zalán pedig a nyári klubváltására hivatkozva a saját kérésére hagyta ki az októberi találkozókat.

Beszédes adat, hogy a jelenlegi belga U21-es keret összértéke 125 millió euró, míg a magyaré alig több mint nyolcmillió, ami mintegy tizenötszörös különbség. A pályán viszont nem az euromilliók rúgták a labdát.

A magyar válogatott már a kilencedik percben megszerezte a vezetést. A Fradiban egyelőre kevés játéklehetőséget kapó Gruber Zsombor tört be a tizenhatoson belülre, majd az alapvonal felé cselezve a belga kapus elhúzta a lábát. Fölösleges szabálytalanságnak tűnt, de járt érte a tizenegyes, amit Németh András higgadtan váltott gólra.

A német másodosztályú Münster csatára, aki korábban Marco Rossi haragját vívta ki a tanácsának meg nem fogadása miatt, korábban a belga Genk játékosa volt, és nem túl szépen távozott Belgiumból, klubja ugyanis kitette a szűrét az első csapat keretéből, amiért nem akart szerződést hosszabbítani. Németh most góllal tért vissza Belgiumba.

A magyar csapat zártan védekezve szépen tartotta az eredmény, és bár a hosszabbításban volt egy belga kapufa, végül meg is nyerte 1-0-ra meccset. A belgák szerencséjére Skócia kikapott Kazahsztánban (3-2), így a vereség ellenére is megtartották a második helyüket a csoportban. A magyar válogatott pedig beérte pontszámban a harmadik Skóciát, de az egymás elleni eredmények miatt megelőzni nem tudta.

A 2002-es és 2003-as születésű játékosok szép győzelemmel búcsúztak el az U21-es válogatottól, köztük a csapatkapitány Baráth Péter vagy éppen a győztes gólt szerző Németh is.

U21-es Eb-selejtező:
Belgium–Magyarország 0-1, gól: Németh (9. – tizenegyesből)

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 28 pont, 2. Belgium 19, 3. Skócia 16, 4. Magyarország 16, 5. Kazahsztán 9, 6. Málta 0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.