Koeman: Nekünk három Liverpool-játékosunk van, a magyaroknak csak egy

Erwin Koeman 2008 és 2010 között volt a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, jelenleg a holland nemzeti csapatot irányító testvére, Ronald Koeman segítőjeként dolgozik, így ellenfélként tér vissza Budapestre a két együttes pénteki Nemzetek Ligája-meccsén. Erwin Koeman még mindig bosszankodik Zlatan Ibrahimovic mieink elleni szerencsés gólja miatt, ami sorsfordító volt a magyarországi munkájában, a mostani magyar–holland meccs előtt pedig arról is beszélt, hogy az ő három Liverpool-játékosuk és Szoboszlai Dominik mennyit tudhatnak egymásról.

2024. 10. 10. 9:43
A korábbi magyar szövetségi kapitány, Erwin Koeman ellenfélként tér vissza a holland válogatottal. Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz meccsen vezette a magyar válogatottat Erwin Koeman, akinek nem volt könnyű dolga, hiszen a 2010-es világbajnokság selejtezőiben Portugália, Dánia, Svédország, Albánia és Málta volt az ellenfél, ebben a csoportban kellett volna az első két hely valamelyikét megcsípni, ami az elmúlt három Eb-n szereplő jelenlegi válogatottnak sem lenne magától értetődően teljesíthető feladat. A Koeman-féle csapat a papírformának megfelelően végül negyedik lett a csoportban, de összességében nem teljesített rosszul, a két gyengébb ellenfelet oda-vissza legyőzte, a csoportgyőztes dánok ellen négy pontot szerzett, a baj a portugálok és főleg a svédek elleni két-két vereség volt.

Erwin Koeman a magyar válogatott szövetségi kapitányaként. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Ez utóbbiak közül is a Svédország elleni, 2009-es budapesti vereség fájt igazán, amikor a hosszabbításban, 1-1-es állásnál a magyar válogatott támadott a győztes gólért, ám egy rossz beadás után jött a svéd kontra, pontosabban egy előrevágott labda, aminek Tímár Krisztián csúnyán alászaladt, így Zlatan Ibrahimovic váratlanul ziccerbe került, és még olyan nagy szerencséje is volt, hogy a kifutó Babos Gáborról úgy pattant rá a labda, hogy aztán a magyar kapuban kötött ki. Ezzel a 94. percben szerzett góllal győztek 2-1-re a svédek Budapesten, és ezzel szállt el a Koeman-csapat igazi esélye a vb-re való kijutásra.

A gól előtt hibázó Tímár Krisztián lapunknak így idézte fel az esetet: – Bíztam a képességeimben, a stáb szerint jól szálltam be a meccsbe, de annál a felugrásnál megcsúszott a lábam, és nem tudtam elfejelni a labdát. Ehhez hasonló szituációkat Angliában ezerszer megoldottam. Aki ismer, az tudja, hogy érzelmes, nacionalista ember vagyok, akinek fontos a hazája, ezért is nagyon kellemetlen emlék az a hiba.

Most a pénteki magyar–holland meccs előtt az ellenfélként visszatérő Erwin Koeman is megjegyezte a Sportálnak adott interjúban, hogy az volt a legkeserűbb emléke az itteni munkája alatt.

– Magyarországon nem a mindenkori szövetségi kapitányának van a legkönnyebb dolga, de így is nyugodt szívvel jelenthetem ki, hogy jól elboldogultam, élveztem a válogatott élén töltött időt. Azt viszont soha nem felejtem el, hogy a svédek elleni világbajnoki selejtező hosszabbításának legvégén, egy egyes állásnál rendkívül balszerencsés gólt kaptunk. Miután Zlatan Ibrahimovicról a kapunkba pattant a labda, nagyon elkeseredtem…

Koeman: Szoboszlai mindent tud a Liverpool hollandjairól

Koeman azt is elmondta, hogy biztos benne, különleges lesz neki a magyarok elleni NL-meccs, az esélylatolgatásban ugyanakkor nem ment bele, csupán azt jegyezte meg, hogy Marco Rossi csapatának nagy szüksége van a három pontra, de nekik is. Jelenleg két forduló után a magyar válogatott egy ponttal a negyedik, Hollandia négy ponttal a második helyen áll a csoportban.

Ha a Liverpool-játékosok számát nézzük, akkor 3-1 a hollandok javára, hiszen náluk játszik Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch és Cody Gakpo is klubtársukkal, Szoboszlai Dominikkel szemben.

– Virgilék csakugyan jól ismerik őt, de ez fordítva is igaz, Dominik is mindent tud róluk – hangsúlyozta Koeman. – Jóllehet innen nézve mi előnyben vagyunk, mert nekünk három Liverpool-játékosunk van, a magyaroknak csupán egy… Komolyra fordítva: a válogatott labdarúgók manapság már jól ismerik a másikat, mert vagy egy csapatban, vagy egymás ellen játszanak. Régebben még lehettek titkok, ma már nincsenek. 

A Magyarország–Hollandia mérkőzés pénteken 20.45-kor kezdődik a Puskás Arénában a Nemzetek Ligája A osztályában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.