Féléves eltiltás az olimpia magyar érintettségű botránya miatt

Fél évre eltiltotta a vizes sportok nemzetközi szövetsége (WA) az olasz férfi-vízilabdaválogatottat a párizsi olimpia történései miatt. Az olaszok a Magyarország elleni negyeddöntő játékvezetésével nem voltak megelégedve, a mérkőzés után a parkolóban rohanták meg a bírókat, majd a Spanyolország elleni helyosztón egészen szokatlan módjait választották a tiltakozásnak.

2024. 10. 18. 11:39
2024.08.07 Párizs, Franciaország
Magyarország Olaszország vízilabda olimpia 2024 botrány
Fotó: Csudai Sándor (CSS)
Origo
képen: Jansik Szilárd Condemi
Jansik Szilárd arcát és az olaszok idegeit is megviselte az olimpia negyeddöntője Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a magyar érem elmaradt a 2024-es párizsi olimpián, a férfi-vízilabdaválogatott Olaszország elleni negyeddöntője a katartikus végjáték ellenére sem követel magának kiemelt helyet a magyar pólólegendákban. Az olaszokat viszont még hónapokig kísérti a mérkőzés, ugyanis az azt követő viselkedésük miatt az itáliai válogatott féléves eltiltást kapott.

2024.08.07 Párizs, Franciaország
Magyarország Olaszország vízilabda olimpia 2024 botrány
Fotó: Csudai Sándor (CSS)
Origo
képen: Vogel Soma
Az olaszok a bírót okolták, pedig végeredményben sokkal inkább Vogel Soma fogott ki rajtuk (Fotó: Csudai Sándor)

A mérkőzés olaszok által kifogásolt kulcsjelenete volt, amikor videózás után Condemi gólját elvették, az olasz játékost brutalitás címén kizárták, a magyarok pedig büntetőt lőhettek.

Félig-meddig a nemzetközi szövetségnél is elismerték, hogy nem jó ítélet született, hiszen Condemi a kizárás ellenére megúszta az automatikus eltiltást, ott lehetett a Spanyolország elleni helyosztón. Azt a mérkőzést azonban az olaszok a tiltakozásra használták.

Sokba került az olimpia botránya

Bár az olaszok Condemi kizárása után jobban teljesítettek a magyarok ellen, mint az ítélet előtt, s végül csak ötméterespárbajban maradtak alul, a találkozó után egyértelműen erre a döntésre vezették vissza a kiesésüket.

A játékvezetőket a mérkőzés után a parkolóban vonták volna kérdőre az olaszok, a bírók biztonságuk érdekében inkább visszamentek az arénába.

A spanyolok ellen pedig saját himnuszuk alatt, majd a teljes első negyedben is tüntetett az olasz válogatott.

A botrányos tiltakozást nem úszták meg az olaszok: fél évig nem játszhat meccset a válogatottjuk, amely így lemarad a világkupa következő kiírásáról.

Az olasz szövetség nem fellebbez, viszont közleményében kiemelte: bízik benne, hogy a jövőben jobban használják a videóbírós technológiát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.