Elhunyt a holland totális foci egyik alappillére, Johan Neeskens

Döbbenetes hírt közölt a Holland Labdarúgó-szövetség: 73 éves korában elhunyt Johan Neeskens, az Ajax és annak a holland válogatottnak a tagja, amely az 1970-es években megteremtette és sikerre vitte a „totális futballt”, és aki Johan Cruyff kulcsfontosságú csapattársa volt. A középpályás 1974-ben és 1978-ban is világbajnoki döntőben szerepelt, mindkétszer ezüstérmet akasztottak a nyakába.

2024. 10. 07. 17:14
A két Johan immár újra együtt Fotó: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

73 éves korában elhunyt Johan Neeskens, az Ajax és annak a holland válogatottnak a tagja, amely az 1970-es években megteremtette és sikerre vitte a „totális futballt”, és aki Johan Cruyff kulcsfontosságú csapattársa volt. Johan Neeskensszel a holland és a nemzetközi futballvilág egy legendát veszített el – áll a KNVB szövetség közleményében, hozzátéve, hogy a középpályás vasárnap hunyt el egy jelenleg még nem ismert betegség következtében.

Neeskens pályafutása egyik legfontosabb góljának tartotta az 1974-es vb döntőjében lőtt találatát    Fotó: Holland Labdarúgó-szövetség

Johan II. Így egyszerűen, de semmiképpen sem hivatalosan. Mégis a fél világ így nevezte, esetleg még hozzábiggyesztette: a nagy Johan szárnysegéde a válogatottban és az Ajaxban, aztán a Barcelonában. Johan Neeskens volt a hetvenes évek egyik legjobb futballistája. Két világbajnoki ezüstérmet nyert, miközben olyan csapatokban futballozott, mint a csúcson lévő Ajax, aztán a Barcelona, s nem utolsósorban a Cosmos. Visszavonulása után edzőként tevékenykedett, Guus Hiddink segítőjeként volt a holland és az ausztrál válogatott, Frank Rijkaard asszisztenseként pedig a Barcelona és a Galatasaray másodedzője is. A válogatottról, az ott elért eredményekről és barátjáról, harcostársáról, Johan Cruyffról mindig elragadtatással beszélt.

– Népszerűek voltunk valamennyien. Csodálatos élményt jelentett ebben a csapatban futballozni, hiszen ez a világ egyik legjobb gárdája volt, két egymást követő világbajnokság finalistája. Otthon talán Johan volt a legnépszerűbb, s ez így volt rendjén, hiszen ő volt a holland futball első számú sztárja, s szerintem az idő tájt a világ legjobbja is egyben. Nagyon szerettem vele együtt játszani – állította Neeskens, akit a vb-k történetének legjobb 30 játékosa közé soroltak a szakemberek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.