Az andorrai Roger Milla, akit sosem ér utol Ronaldo

Igaz, hogy az andorrai Marc Pujol nem világbajnokságon nyújtott emlékezetes teljesítményt 42 évesen a válogatott tagjaként, mint tette azt 1994-ben a kamruni Roger Milla, de a San Marinónak rúgott gólja alapján került az élre azon az európai listán, amely a nemzeti válogatottjukban eredményes labdarúgókat életkoruk alapján rangsorolja. Ugyanezen a listán Cristiano Ronaldo a 8., míg Luka Modric a 10. jelenleg

2024. 10. 14. 14:30
Marc Pujol lett a legidősebb aktív válogatott góllövő Európában Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgást szerető, minimum középkorú szurkoló számára Roger Milla neve jól cseng, hiszen a jelenleg 72 éves egykori kameruni csatár hazája nemzeti tizenegyével három világbajnokságra jutott ki: az 1982-es spanyolországi vb-n még szinte sihederként, 30 évesen vett részt, az 1990-es olaszországi – ahol négy szerzett góljával alig maradt le a gólkirályi címről – és az 1994-es egyesült államokbeli tornán is meghatározó játékosa volt együttesének, utóbbin minden idők legidősebb vb-játékosává vált azzal, hogy 42 évesen is pályára lépett.

Az andorrai Marc Pujol hasonló bravúrt hajtott végre, igaz, ő nem világbajnokságon, hanem egy barátságos meccsen került be a labdarúgás históriás könyvébe. A középpályás ugyanis azzal került az élre azon az európai listán, amely a nemzeti válogatottjukban eredményes labdarúgókat életkoruk alapján rangsorolja, hogy 42 évesen és 53 naposan szerezte a házigazdák egyik gólját a San Marino együttese ellen 2-0-ra megnyert vasárnapi barátságos mérkőzésen. Az andorrai középpályás ezzel a találattal megelőzte az angolok legendás játékosát, az eddigi abszolút korelnök Sir Stanley Matthewst, aki 1956. október 6-án, az északírekkel játszott 1-1-es találkozón 41 évesen és 248 naposan volt eredményes.

Marc Pujol 42 évesen és 53 naposan szerezte az andorraiak egyik gólját San Marino együttese ellen    Fotó: NurPhoto via AFP

A lajstrom első tíz helyezettje között a jelenleg is aktívak közül Pujolon kívül még két labdarúgó található: a portugál Cristiano Ronaldo a nyolcadik, a horvát Luka Modric pedig a tízedik pozíciót foglalja el. Ronaldo szombaton a lengyelek felett Nemzetek Ligája-meccsen aratott 3-1-es győzelemből 39 évesen és 250 naposan vette ki góllal a részét, míg Modric legutóbb szeptember 8-án, szintén a lengyel nemzeti csapat kapuját vette be 38 éves és 364 napos korában az 1-0-s horvát sikert hozó NL-mérkőzésen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.