Doppingügye sem zavarta, Péni István Európa-bajnok lett!

„Az ismert körülmények miatt nehéz felkészülésen vagyok túl. Mesébe illő ez a győzelem” – mondta a sportlövő.

Magyar Nemzet
2021. 05. 24. 17:23
null
Péni Forrás: Facebook/Hungarian Shooting Federation
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hihetetlen izgalmak után Péni István címvédőként aranyérmes lett légpuskában az eszéki sportlövő Európa-bajnokságon – 2020, Wroclaw után ismét az ő nyakába akasztották az aranyérmet a kontinensviadalon. A Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) tájékoztatása szerint Kissné Oroszi Edit tanítványa az alapversenyben 629,9 kört lőtt, és a harmadik helyen került a fináléba. A döntő Péni István és az izraeli Sergey Richter külön csatáját hozta. Bár az első öt lövés után csak a negyedik helyet foglalta el a magyar versenyző, a tizedik után az élre állt. Majd sokáig az izraeli birtokolta a vezető helyet, aki egyre magabiztosabban vezetett. Az utolsó két lövés előtt viszont Richter előnye 1,3 körre csökkent, az utolsó lövés előtt pedig már csak 5 tized volt kettejük között a különbség. Péni ekkor 10,5-öt lőtt, az izraeli versenyző kereken 10-est – 251,3 kör állt mindkettőjük neve mellett. Jöhetett a szétlövés, amelyben a tokiói kvótás magyar 10,7-et teljesített, Richter pedig csak 10,3-at ért el. Péni István ezzel ismét Európa legjobbja lett a 10 méteres számban.

Mint ismert, a két olimpiai számban, légpuskában is világranglista-vezető Péni István (a másik az 50 méteres 3x40 lövéses összetett szám) márciusban az indiai világkupán pozitív doppingmintát adott, de a gyanú szerint manipulálták a vitaminjait, Pénit pedig a nemzetközi szövetség (ISSF) a múlt héten felmentette, így indulhatott el az eszéki Európa-bajnokságon. S a jelek szerint tökéletesen függetleníteni tudta magát a történtektől.

Péni István begyűjtötte az Eb-aranyat Eszéken
Fotó: Facebook/Hungarian Shooting Federation

– Az ismert körülmények miatt nehéz felkészülésen vagyok túl. Mesébe illő ez a győzelem, Európa-csúcs a döntőben, aranyérem, címvédés. Az utolsó négy lövés előtt egyre jobban megközelítettem izraeli ellenfelemet, és bíztam benne, hogy van esélyem a győzelemre. A végén mindent kiadtam magamból. A szétlövés előtt pedig már éreztem, nem volt kérdés számomra, hogy megnyerem az Eb-t – nyilatkozta Péni István az MSSZ hírlevelében.

Légpuskában Péni mellett Pekler Zalán és Hammerl Soma is lőállásba lépett. Peklernek mindössze két tized hiányzott ahhoz, hogy döntőbe jusson és versenyben legyen az olimpiai kvótáért: 626,9 körrel zárta az alapversenyt, s 10. lett, a 627,1 körös eredmény pedig már finálés szereplést jelentett volna számára a legjobb nyolc között. Hammerl 622,4 kört lőtt, és ezzel a 45. pozícióban fejezte be az alapversenyt.

Női légpuskában Dénes Eszter bejutott a döntőbe, 629,4 körrel fejezte be az alapversenyt, ezzel az ötödik helyen kvalifikálta magát a fináléba. Ide rajta kívül még három olyan versenyző jutott be, aki hozzá hasonlóan nem rendelkezett olimpiai kvótával. Dénes számára az volt a feladat, hogy az olasz, a francia és a belga ellenfele közül legalább kettőt megelőzzön a nyolc lövőt felvonultató fináléban, és akkor kvótát szerez. Ez nem sikerült neki, hatodikként zárt, és a 164,7 körös teljesítményénél mindegyik riválisa jobbal rukkolt ki. A két kvótát végül a győztes francia és a második helyezett belga versenyző szerezte meg. A másik két magyar női légpuskás közül Zwickl-Veres Kata a 60. (620,3 kör), Szijj Katinka pedig a 71. (617,2 kör) helyen zárt az alapversenyben.

Férfi légpisztolyban indulóink nem jutottak be a döntőbe, így ebben a szakágban nem lesz magyar versenyző a tokiói ötkarikás játékokon. Az alapversenyben legjobb magyarként a riói olimpián 42. helyezett Tátrai Miklós a 15. helyen zárt 576 körrel, a fináléba jutáshoz 579-re lett volna szükség. Tóth Gábor 564 körrel a 60., Hegedűs László 559 körrel a 69. helyen végzett. Női légpisztolyban sem lett magyar döntős. Az alapversenyben legjobb magyarként Jákó Miriam 573 körös teljesítménnyel a 14. helyen zárt, két körrel maradt le a fináléról. Az olimpiai kvótás Major Veronika a 20. (570), Sike Renáta a 48. (563) lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.