Elteker a Giro a Balatonhoz

Megadták a módját csütörtökön annak a sajtótájékoztatónak, amelyen a szervezők bejelentették, milyen útvonalon indul a 2020-as Giro d’Italia Budapestről.

2019. 06. 28. 12:42
null
Peák Barnabás lélekben az életéért küzdő Jakobsennel van Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megadták a módját csütörtökön annak a sajtótájékoztatónak, amelyen a szervezők bejelentették, milyen útvonalon indul a 2020-as Giro d’Italia Budapestről. Az összejövetel színhelye a Szépművészeti Múzeum lenyűgöző Román Csarnoka, a hoszteszek nyakában a kendőcskék stílszerűen rózsaszínűek – ez az olasz országúti körverseny emblematikus színe, az összetettben vezető a maglia rosa trikót viseli –, és a prezentáció az animációkkal vérprofi volt. A hallgatóságban a tudósító előtt ülő ősz halántékú úriemberről pedig kiderül, hogy ő az ír Stephen Roche, aki 1987-ben megnyerte a Tour de France-t és a Giro d’Italiát, emellett világbajnok is lett, de eljött a budapesti bejelentésre az olasz Ivan Basso is, a Giro 2006-os és 2010-es bajnoka. Magyarország kétségkívül felkerült a világ nagy kerékpárostérképére.

Peák Barnabás a Mitchelton–Scott topcsapathoz igazol
Fotó: Facebook

Azt már tudhattuk, hogy Budapesten május 9-én, szombaton időfutamot rendeznek, most kiderült, hogy a 9,5 ­km-es egyéni időfutam a Hősök teréről indul, ahonnan az Andrássy út, Parlament, Margit híd, Clark Ádám tér, Szentháromság tér útvonalon kell feltekerni a Várba. A második etap is a Hősök teréről rajtol, majd a Pilisen átkelve a Dunakanyarban haladva Esztergomon és Pannonhalmán át Győrben ér véget a 193 km-es táv. A televíziós közvetítésekben megjelenik majd a visegrádi vár, az esztergomi bazilika, a tatai vár és a pannonhalmi főapátság. A harmadik, 197 km-es szakasz Székesfehérváron kezdődik, a Balatont Balatonfürednél éri el, aztán a Tihanyi-félszigetről Keszthelyen át halad a nagykanizsai befutóig. Ezen a napon többek között a veszprémi vár, a tihanyi apátság, a tapolcai tavasbarlang és a hévizi tó viszi a hírünket a nagyvilágba. A nagykanizsai befutó után egyébként óriási feladat vár a rendezőkre, mert másnap a negyedik szakaszon már Szicíliában rajtol a mezőny. A versenyzőket és kerékpárjaikat a sármelléki repülőtérről dobják át, a kiszolgálóegységek nagyobbik része pedig eleve Szicíliából kezdi a Girót.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy az olasz körversenyt akár napi 3-400 ezer szurkoló nézi az utak mentén, és jövőre a magyarországi szakaszokon is hatalmas közönséggel számolnak. A nézőszámot természetesen jelentősen növelheti, ha hazai versenyző is lesz a mezőnyben, s erre Peák Barnabásnak, Valter Attilának és Dina Mártonnak is jó esélye van, akik neves külföldi csapatokban szerepelnek. Mintha időzítették volna: a legmagasabb, ­World Tour besorolású Mitchelton–Scott tegnap jelentette be, hogy leigazolja a húszéves Peákot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.