Sokat fejlődött, mégis láthatatlanná vált a futsal

Nem túlzás, 2015 szeptemberében kitört a futsalláz Magyarországon, Dróth Zoltán nevét pedig egy csapásra megismerte az egész ország. A hosszabbítás utolsó másodpercében válogatottunk az ő góljával győzte le Romániát 4-3-ra Debrecenben, és ezzel kijutott az Európa-bajnokságra. Azóta viszont nagy a csend. Ma például Fehéroroszország ellen újra létfontosságú Európa-bajnoki selejtezőt játszik a válogatott, amelynek a legismertebb tagja még mindig Dróth Zoltán, de alig hallani valamit a meccsről.

2021. 02. 03. 7:17
Bilocserkivec, Mikola; Korszun, Ihor; Soturma, Petro; Dróth Zoltán
Debrecen, 2020. november 9. Az ukrán Mikola Bilocserkivec (b), Ihor Korszun (b2) és Petro Soturma (j), valamint Dróth Zoltán a Magyarország - Ukrajna futsal felkészülési mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban 2020. november 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több összetevője van, hogy miért nem sikerült meglovagolni a 2015-ös hullámot hosszabb távon. Mindenekelőtt talán azért, mert a nagy tornákon nem sikerült átütő eredményt elérni. Az akkor az elismert spanyol edző, Sito Rivera vezette válogatott például a 2016-os Eb-t a papírforma szerint két vereséggel zárta. A csapat a rá következő évben ismét ott állt a siker kapujában, de nem tudott átlépni a küszöbön. A Eb-selejtező rájátszásában a kevésbé esélyesnek tartott Lengyelország állta az utunkat. A kudarc után Rivera távozott, azóta Turzó József irányítja a válogatottat.

Dróth Zoltán (jobbra) manapság is a válogatott vezére Fotó: MTI

További gond, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2018-ban kedvezőtlen döntést hozott: az addig kétévente megrendezett Eb-k között a nagypályás futball mintájára négy év szünetet rendelt el, így ritkábban kerül az érdeklődés homlokterébe a sportág. Ugyan az Eb-k között világbajnokságok is vannak, de oda kevesebb európai csapat jut ki, nincsen reális esélyünk a kvalifikációra, nem véletlen, hogy csak egyszer jártunk futsal-vb-n, 1989-ben, amikor még gyerekcipőben járt a sportág. Így a Turzó vezette válogatottnak két évet várnia kellett a 2022-es Eb tavaly januárban kezdődött selejtezőire.

A futsal hazai hátországa az elmúlt években átalakult. Az addigi legsikeresebb hazai klub, a Rába ETO 2018-ban megszűnt, noha nem sokkal előtte bejutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. Azóta a Haladás, a Veszprém és a Berettyóújfalu a három legerősebb magyar klubcsapat, utóbbi épp a BL-nyolcaddöntőre készül a Benfica ellen. Tízéves távlatban sokat fejlődött itthon a futsal, a Magyar Labdarúgó-szövetségtől tudjuk, hogy 2010-ben csupán alig ezer igazolt játékos volt a sportágban, ma viszont 21 400-an futsaloznak, 890 fiú- és 60 lány-utánpótláscsapat működik. Azonban nehézséget okoz, hogy a tehetségeket elszívja a jobb anyagi lehetőségekkel kecsegtető nagypályás futball. Jó példa erre Soltész István esete, aki sokra hivatott futsalosként 2019-ben az akkor még NB II-es Budafokhoz szerződött profi labdarúgónak. Persze valahol ez a dolgok rendje.

Így azonban nem könnyű tartani a lépést az olyan országokkal, mint Franciaország, amely óriási pénzinjekcióval néhány év alatt az elitbe emelkedett, vagy az olyanokkal, mint Azerbajdzsán és Kazahsztán, amelyek a kiapadhatatlan brazil kincsesbányából honosítják a sztárokat.

Kazahsztán jelenleg is ellenfelünk az Eb-selejtezős csoportban, decemberben 5-0-ra kikaptunk ellene idegenben, de ebben az is közrejátszott, hogy koronavírus-fertőzések miatt tartalékos volt a magyar csapat. Az Eb-selejtezők első csoportköréből háromból három győzelemmel jutott tovább Magyarország, de a második körben Kazahsztán megelőzése irreálisnak tűnik. Az Eb-kijutásra a második hely megszerzésével is lehet sansz, amelyért valószínűleg Fehéroroszországgal kell megküzdenünk.

Ezért is fontos a mai, hazai mérkőzés, amely korántsem ígérkezik könnyűnek, legutóbb, a 2019-es vb-selejtezőin 2-0-ra kikapott a magyar csapat a fehéroroszoktól. – Jól ismerjük az ellenfelet, hiszen nem oly régen játszottunk egymás ellen – fogalmazott Turzó József. – Akkor a védekezésünk közel tökéletes volt, de támadásban voltak hibáink, ezeket kell kijavítanunk.

Futsal Európa-bajnoki selejtező, csoportkör, 2. forduló:

Magyarország–Fehéroroszország 14.00 (tv: M4 Sport).

A csoport állása:

1. Kazahsztán 3 (5–0)

2. Fehéroroszország 3 (3–0)

3. Izrael 0 (0–3)

4. Magyarország 0 (0–5).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.