Gera Zoltán: Ilyen szintű meccset talán még sohasem játszottak

Több mint hatvan percig hősiesen helytállt az ezer sebből vérző magyar válogatott Németország ellen, majd a 61. és a 73. perc között kapott három góllal kikapott az első mérkőzésén a részben hazai rendezésű U21-es Európa-bajnokságon. A mérkőzés után Gera Zoltán megvédte a játékosait, szerinte minden tőlük telhetőt megtettek, a futballisták pedig a számukra szokatlanul gyors tempót emelték ki.

Magyar Nemzet
2021. 03. 25. 8:40
null
Gera Zoltán tehetetlen volt a kispadon, a németek óriási iramot diktáltak Fotó: Szabó Miklós Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1996-ban Európa-bajnokságot nyert csatár, Stefan Kuntz vezette Németország ellen kezdte meg szereplését a Gera Zoltán vezette magyar válogatott a részben hazai rendezésű U21-es Európa-bajnokságon. A szövetségi edző csapatából nyolc ember esett ki a felkészülési időszak alatt sérülés, illetve koronavírusos betegség miatt, az 1998. január elseje után született játékosokat lehetett nevezni a tornára, a sok hiányzó miatt a magyar szakmai stáb fiatalokkal, jórészt 2000-ben és két, 2002-ben született labdarúgóval töltötte fel a keretet.

A magyar válogatott fegyelmezett védekezéssel vette fel a harcot a bombaerős, hat Bundesliga-játékost felvonultató, az előző U21-es Eb döntősével, a német csapattal szemben. Végig az ellenfél játszott nyomasztó fölényben, de csak a 61. percben tudta megtörni az ellenállást, igaz, akkor tizenkét perc alatt három gólt is szerzett, és azzal természetesen meg is nyerte a mérkőzést.

 

Gera Zoltán tehetetlen volt a kispadon, a németek óriási iramot diktáltak
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

 

– Elfáradtunk a második félidőre, de nem tudok szemrehányást tenni a játékosoknak, hiszen mindent megtettek, amit kértünk tőlük – mondta a lefújás után Gera Zoltán. – Nem tudtuk eltüntetni a különbséget, de a mérkőzés után azt mondtam a fiúknak, hogy emeljék fel a fejüket, ilyen szintű meccset még talán sosem játszottak, Bundesligában és Bajnokok Ligájában szereplő játékosok ellen. Ebből tanulunk. Az első félidőben le tudtuk őket lassítani, a másodikban már ez nem sikerült. Hiányérzetem abban van, hogy amikor labdát szereztünk, nem tudtunk gyorsan támadásokat vezetni, nem tudtunk kijönni, így nem jutottunk el helyzetekig sem.

A magyar válogatott középpályása, Szendrei Norbert a 60. percig hitt benne, hogy kihúzhatják ikszre a meccset, és nagyon lényeges különbségre világított rá:

 

– Szervezetten védekeztünk, aztán szétestünk, ami nem fordulhat elő, kell, hogy legyen a csapatnak tartása. A meccs ritmusát össze sem lehet hasonlítani az NB I-ével, nem volt egy olyan perc, amikor fújni tudtunk volna, abszolút más ritmus volt.

 

Mocsi Attila véleménye ugyanez volt:

– Egyből nagyon magasan letámadtak a németek, és nem engedtek ki minket. Nagyon jó erőnlétben voltak, és meg is jött az eredmény a számukra. Ezt a ritmust nehéz felvenni. Az első bekapott gól után visszaesett a játékunk, de egy nagyon erős csapat ellen álltunk ki. Meg fogjuk nézni, mit kellett volna máshogy csinálni, de holnap délutántól már a románokra készülünk.

Gera Zoltántól az NSO TV megkérdezte, mit mondott neki az ellenfél edzője a mérkőzés után, akivel a szokottnál kicsit hosszabban diskurált.

– Egy-két bátorító szót, mert tudja, hogy nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Nagyon szimpatikus, úriemberhez méltó megnyilvánulás volt ez a részéről.

 

Kata Mihály (b) és a német Mergim Berisha csatája
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

 

A szövetségi edző ezután már a folytatásról beszélt:

– Kértem őket, beszéljék ki egymást közt, amit tapasztaltak. Ajándék, hogy itt lehetünk, ki kell élveznünk a következő két meccset. Fontos, hogy a játékosok hitét és önbizalmát megpróbáljuk feljebb emelni, el kell hinniük, hogy képesek vagyunk a sikerre. Úgy látom, hogy vannak velünk olyanok, akik a jövőt fogják jelenteni a magyar labdarúgásnak. A románok közben döntetlent értek el a hollandokkal. Ellenük több lehetőségünk lesz a támadásokra, az ő találkozójukat is elemezni fogjuk, már erre kell készülni.

U21-es labdarúgó Európa-bajnokság, csoportmérkőzés, A csoport: Magyarország–Németország 0-3, gólszerző: Nmecha (61.), Baku (66., 73.), a csoport másik találkozóján: Románia–Hollandia 1-1. A csoport állása: 1. Németország 3 pont, 2. Románia 1, 3. Hollandia 1, 4. Magyarország 0. .

Szombaton Magyarország–Románia (tv: 18.00, M4 Sport) és Németország–Hollandia (18.00) mérkőzést rendeznek az U21-es Eb A csoportjában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.