Szép dolog a barátság, de nem tétmeccsen

Közel állt a bravúrhoz, a lengyel csapat legyőzéséhez a magyar labdarúgó válogatott a 2022-es világbajnoki selejtezők nyitányán. Vezetett 2-0-ra, majd 3-2-re, de mindkétszer kiengedte a kezéből a vezetést, 3-3-as döntetlen lett a vége. Őrült meccs volt. A folytatásban vasárnap San Marino, majd szerdán Andorra vendégeként higgadt győzelmet remélünk.

2021. 03. 25. 22:41
Magyarország Lengyelország
Sallai Roland góljával kezdődött. További öt követte... Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatni, minden futballmeccs ugyanolyan. Két csapat, huszonkét játékos, labda, két kapu...

A lényeg persze a részletekben rejlik. Minden futballmeccs más, mindegyiknek egyedi a hangulata.

Kivéve a koronavírus-járvány idején. Csakúgy, mint az őszi válogatott-mérkőzésen, a két csapathoz tartozókon kívül csak újságírók és VIP-vendégek lehettek jelen. Utóbbiak mintha kevesebben lettek volna, Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke azonban a járvány dacára sem tágított.

S mielőtt megfeledkeznénk róla, akadt egy új vendég is: Bem apó...

A legismertebb és legnépesebb magyar szurkolói csoport, a Carpathian Brigade, ha már a tagjai nem lehettek jelen, hát a mindkét országban tisztelt hadvezér képét küldték maguk helyett. Szép gesztus.

Nem okozott meglepetést kezdőcsapata . helyét Kleinheisler László vette át, Holender Filipét Hangya Szilveszter. Kimaradt az Izland elleni találkozó egyik hőse, a közelmúltban sérüléssel bajlódott helyette játszott.

Nálunk az NB I-ből három játékos (Fiola, Lovrencsics és Hangya) kapott helyett a kezdőcsapatban, a lengyel válogatottat tizenegy légióssal alkotta. Így állt fel tehát a két csapat.

Magyarország: Gulácsi – Fiola, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics, Nagy Á., Kleinheisler, Kalmár Zs., Hangya – Szalai Á., Sallai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Lengyelország: Szczesny – Bereszynski, Bednarek, Helik, Reca – Szymanski, Krychowiak, Moder, Zielinski – Lewandowski, Milik. Szövetségi kapitány: Paulo Sousa

Jobban nem is kezdődhetett volna a meccs. A 6. percben Fiola szerzett labdát, gondolkodott, kinek adhatná, aztán a lehető legjobb döntött. Parádésan indította Sallait, aki a tizenhatosig nyargalt, majd higgadtan helyezett Szczesny mellett a kapuba (1-0).

góljával kezdődött. További öt követte...
Fotó: Mirkó István

A folytatásban sem volt gond, a 20. percben akár növelhettük volna az előnyt. Szép támadás futott a bal oldalon, Hangya talán nem a legjobb megoldást választotta, de a labda így is eljutott Lovrencsicsig, aki azonban bal lábbal inkább csak Szczesny ölébe emelte a labdát, kemény lövés helyett.

A félidő második felére a lengyelek átvették az irányítást, de Lewandowski nem a játékával, hanem színészkedéssel, hisztizéssel, reklamálással tűnt ki. A lengyelek még csak kapura sem lőttek az első félidőben. Elégedetten vonultunk szünetre.

A második félidő ugyanúgy kezdődött, mint az első: magyar góllal! Az 52. percben Sallai lövése még lesodródott, ám a labda éppen Szalai elé került, aki higgadtan emelte a hálóba, 2-0!

Megvan? Sajnos talán a magyar csapat is úgy hitte, hogy igen, megvan.

Erre egy percen belül két gólt is kaptunk. A 60. percben előtt egy jobb oldali beadásnál méláztak el a védőink, amit aztán a Piatak pofozott a hálóba (2-1). Aztán rögtön a középkezdésből kaptunk még egyet. Lovrencsics ügyetlenkedett és vesztette el a labdát, a lengyelek szépen vitték végig a támadást, a végén talán Szalay lemaradt, Józwiak higgadtan helyezett a jobb alsóba (2-2).

Ilyenkor szoktuk emlegetni az elátkozott magyar sorsot. Ám ez egy másik korszak, másik csapat, amelyik nem zuhant össze, hanem nekidurálta magát, hogy másodszorra is megnyerje a meccset! Majdnem sikerült is.

Beszorítottuk a lengyeleket, érett a gól. Kellett hozzá ugyan egy védelmi hiba is, de ki bánja! Ellenkezőleg, köszönjük. A 77. perc folytatása megint meseszép: Szalay ívelte vissza a labdát, középen Lang megcsúsztatta, a hosszún érkezett – hogyan került oda? – és a kapuba csúsztatta (3-2).

Persze ismét billent egyet a pálya, s nem tudtuk visszaállítani egyensúlyba. Lewandowski villant egyet a 82. percben és egyenlített (3-3). Nem volt ziccer, a Bayern gólvágója megmutatta, miért is ő a világ egyik legjobbja, mesterien tette át a bal lábára a labdát, s vágta a bal felsőbe. Szalay sajnos csak nézte közelről, Gulácsinak esélye sem volt. Kár érte, nagy kár.

A hajrá nem hozott újabb gólt, csak egy kiállítást, Fiolát küldte ki a játékvezető.

3-3 lett a vége. Nem rossz, ahogy Marco Rossi mondta, előre aláírta volna a döntetlent, utólag azonban van okunk bosszankodni. Ezt a meccset meg lehetett, meg kellett volna nyerni.

Világbajnoki selejtezők, I csoport, 1. forduló:

Magyarország–Lengyelország 3-3, gólszerzők: Sallai (6.), Szalai Á. (53.), Orbán (78.), illetve Piatek (60.), Jozwiak (61.), Lewandowski (83.)

Anglia–San Marino 5-0, gólszerzők: Ward-Prowse (14.), Calvert-Lewin (21., 53.), Sterling (31.), Watkins (83.)

Andorra–Albánia 0-1, gólszerzők: Lenjani (41.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.