Olaszország drámai csatában, tizenegyesekkel jutott döntőbe

Óriási, magas színvonalú, hatalmas iramú csatát vívott egymással Olaszország és Spanyolország az Európa-bajnokság első elődöntőjében. A spanyolok nagy mezőnyfölényt harcoltak ki, ám a remekül kontrázó olaszok szereztek vezetést a második félidőben, amit a rengeteg energiát mozgósító spanyol válogatott tíz perccel a rendes játékidő vége előtt egyenlített ki. A hosszabbítás is remek játékot hozott, gól azonban nem esett, 1-1 lett a végeredmény. A tizenegyeseket az olaszok lőtték jobban, 4-2-re megnyerték a párbajt, és döntőbe jutottak.

2021. 07. 06. 23:43
null
London, 2021. július 6. Az olasz Federico Chiesa ünnepel, miután gólt szerzett csapatának a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság elõdöntõjének Olaszország-Spanyolország mérkõzésén Londonban 2021. július 6-án. MTI/EPA/AFP pool/Justin Tallis Fotó: Justin Tallis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország és Spanyolország – az Európa-bajnokságok történetében komoly hagyománya van a két válogatott összecsapásainak. A selejtezők során még sosem botlottak egymásba, viszont övéké a kontinenstornák leggyakoribb párosítása. Kétszer az olaszok nyertek, egyszer a spanyolok, háromszor ikszeltek. Ezek általában nem voltak gólokban gazdag mérkőzések, kivéve a 2012-es Eb döntőjét, amelyben a spanyolok 4–0-ra lépték le az olaszokat. A győztesek góljait David Silva, a most is csapattag Jordi Alba, Fernando Torres, valamint Juan Mata szerezte. Luis Enrique jelenlegi csapatából a kapitány Sergio Busquets is végigjátszotta a kilenc évvel ezelőtti mérkőzést. Az olaszok között a két rutinos középső védő, Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini jutott szerephez, mind a ketten végig ott voltak a pályán.

Bár a mérkőzést a londoni Wembley-stadionban rendezték meg, Rómában a hatóságok rendkívüli biztonsági készültséget rendeltek el. A városközpontban délután lezárták a Circus Maximus környékét. Az ókori lóversenypályán az esti órákban az Opera-színház szabadtéri előadása zajlott, de a szervezők attól tartottak, hogy a válogatott esetleges sikere esetén a szurkolók megrohamozzák a Circus Maximus mezejét, ahol hagyományosan ünnepelni szoktak.

Az UEFA honlapján minden mérkőzés eredményére lehet tippelni, és a szavazók közül a legtöbben 2-1-es olasz győzelemre fogadtak. Az esélyek egyébként úgy is kiegyenlítődtek, hogy az UEFA a meccs előtti napon egyik csapatot sem engedte a Wembley-ben edzeni. Magán a mérkőzésen csak Angliában élő olaszok és spanyolok szurkolhattak az országban érvényes karanténszabályok miatt, de természetesen ők is remek hangulatot teremtettek.

 


Spanyol szurkolók a londoni Wembley-stadionban
Fotó: MTI/AP/EPA pool/Andy Rain

 

A két szövetségi kapitány, Roberto Mancini és Luis Enrique egyaránt azt nyilatkozta előzetesen, hogy az a csapat nyer, amelyiknél többet lesz a labda. Ha tényleg ennek kellett döntenie, akkor az olaszoknak esélyük sem volt, hiszen negyedóra elteltével már hetvenöt százalékos labdabirtoklásnál tartottak a spanyolok. Mégis, nem sokkal később Simón kapus hibája után az olasz válogatott totojázhatott el egy helyzetet, majd a másik oldalon Olmo közeli lövését védte szépen Donnarumma. Az kiderült, hogy Mancini altatott, ugyanis a hispánok a nagy mezőnyfölényüket nemcsak maguknak, hanem az ellenfél taktikájának is köszönhették. Az azzuriknak eszük ágában sem volt sokat birtokolni a labdát, ők gyors ellentámadásokra spekuláltak, az pedig más kérdés, hogy a spanyol válogatott felkészült erre a húzásra. Így rendkívül jó iramú, a kevés helyzet ellenére élvezetes meccsel rukkoltak elő a csapatok.

 

Federico Chiesa ezzel a lövéssel szerzett vezetést az olaszoknak
Fotó: MTI/EPA pool/Facundo Arrizabalaga

 

A szünet után sem változott a kép, folyamatosan hullámzott a játék, két nagy tudású, jól szervezett együttes harcolt keményen azért, hogy gólszerzési lehetőséghez juthasson. A 60. percben ez az olaszoknak sikerült, és éltek is a lehetőséggel: egy nagyon gyors kontra végén Chiesa lőtt parádésan 12 méterről a kapu bal oldalába – 1-0. Öt perccel később Oyarzabal ziccerben a labda mellé fejelt, gyorsan egyenlíthetett volna. A spanyolok hatalmas energiákat mozgósítottak, az olasz csapat veszélyesen kontrázott, nem volt egy üres pillanata sem a mérkőzésnek. Spanyolország erőfeszítéseit a 80. percben koronázta siker, ekkor Olmo parádésan passzolt a kilépő Morata elé, ő pedig 10 méterről higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt – 1-1.

 

Álvaro Morata lövése után az olasz kapuba tartott a labda
Fotó: MTI/EPA pool/Andy Rain

 

Hatalmas küzdelem dúlt a hajrában is, de gól már nem született, így következett a hosszabbítás. A játékosok továbbra is akkora iramot diktáltak, mintha ekkor kezdték volna a mérkőzést. A 98. percben nagy kavarodást követően az olaszok nagy szerencsével úszták meg a gólt, az ide-oda vágódó labda végül a jobb kapufa mellett gurult ki. A kép nem változott, a spanyolok mentek előre, az azzurik pedig védekeztek, majd próbáltak meglódulni, amikor megkaparintották a labdát. A 110. percben Itália egy másodpercre mámorossá válhatott, ám Berardi lesről talált a hálóba. Az utolsó tíz percre viszont már szemlátomást nagyon elfáradtak a csapatok, és a tizenegyesekre bízták a döntést. Az olaszok kezdtek, és Locatelli lövését Simón kivédte, majd Olmo a léc fölé bombázott. Belotti, Gerard Moreno, Bonucci, Thiago, Bernardeschi nem hibázott, Donnarumma viszont kivédte Morata lövését. Jorginho higgadtan gurított a hálóba. Ezzel Olaszország 4-2-re megnyerte a párbajt, és döntőbe jutott, a veretlen spanyolok pedig kiestek.

Európa-bajnokság, elődöntő: Olaszország–Spanyolország 1-1 (0-0, 1-1, 1-1), tizenegyesekkel: 4-2, London, Wembley-stadion jv.: Felix Brych. Gólszerző: Chiesa (60.), illetve Morata (80.). Az Anglia–Dánia elődöntőt szerdán 21 órakor játsszák le, ugyancsak a Wembley-stadionban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.