Milliárdos bevételt hoztak Csehországnak az amerikai filmesek

A külföldi forgatások cseh állami támogatásának bevezetése óta ez a legmagasabb összeg.

Forrás: MTI2020. 08. 25. 18:43
Delevingne, Cara
Las Vegas, 2016. április 13. Cara Delevingne brit manöken sajtófotózáson vesz részt a Warner Bros. idei filmjeinek bemutatóján az amerikai filmszínház-tulajdonosok szakszervezetének (NATO) éves összejövetelén, a CinemaConon Las Vegasban 2016. április 12-én, a négynapos rendezvény második napján. (MTI/EPA/Nina Prommer) Fotó: NINA PROMMER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 3,1 milliárd koronát (41,85 milliárd forint) költöttek el amerikai filmesek a Carnival Row című új fantasysorozat forgatásakor Csehországban.

A külföldi forgatások cseh állami támogatásának bevezetése óta ez a legmagasabb összeg, amelyet külföldi filmesek egy projekt megvalósítására valaha is elköltöttek Csehországban – közölte Jirí Vanek, az Állami Filmalap képviselője a CTK cseh hírügynökséggel. A cseh állam az amerikai filmeseknek mintegy 540 millió koronát (7,29 milliárd forint) térít meg a költségekből.

A neoviktoriánus korban játszódó fantasztikus sorozatot az amerikai Amazon Studios és a Legendary Television közösen készítette. A sorozat főszerepeit Orlando Bloom és Cara Delevingne amerikai színészek alakítják.

A sorozatot még tavaly ősszel kezdték el forgatni Prágában, de a koronavírus-járvány miatti többszöri megszakítás után csak augusztus közepén sikerült a munkát befejezni.

Cseh források szerint külföldi stábok tavaly mintegy nyolcvan filmet forgattak Csehországban, ezek többsége a Netflix és az Amazon online platformok számára készült. Tavaly a külföldi filmesek kilencmilliárd koronát (121,5 milliárd forint) költöttek el Csehországban. Az idei mérleget azonban várhatóan jelentősen befolyásolni fogja a koronavírus-járvány – mondta Jirí Vanek a CTK-nak.

A külföldi stábok forgatásának szabályait a járvány idején a prágai hatóságok már áprilisban kidolgozták, amelynek következtében Csehország volt Közép-Európában az első ország, ahol a külföldi filmeseket a járvány első hulláma után újra dolgozni engedték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.