Van egy rossz hírünk a Trónok harca rajongók számára

George R. R. Martin minden mást csinált mostanában, japán videojátékkal foglalkozott, elbukott sorozatterveket írogatott, csak épp a The Winds of Winter nem halad – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 04. 17:01
Martin, George R. R.
George R. R. Martin a Trónok harca nyolcadik évadjának bemutatóján New Yorkban 2019. április 3-án Fotó: Jason Szenes Forrás: MTI/EPA/Jason Szenes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan nem tudják, de a Trónok harca nem a regényciklus neve, csak az első köteté. Az 1996-ban jelent meg, A Tűz és Jég Dala részeként, majd 1998-ban és 2000-ben is követte egy jó ezeroldalas folytatás, tehát szép tempóban, kétévente írt Martin bő ezer oldalt. Eztán lassult a mester, a Varjak lakomája csak 2005-ben jött, majd 2011-ben érkezett a Sárkányok tánca. Azóta az HBO-s sorozat bombasiker lett, az író bőven dollármilliomos, sikeres ember, a korábbi könyveket újra és újra ki kellett adni.

Viszont a rajongók, akkik nem csak néznek, hanem olvasnak is, roppant idegesek, mert tíz év (!) nem volt neki elég, hogy befejezze a Winds of Wintert, helyette minden mást csinál – amihez persze minden joga megvan, csak épp ez sokaknak okoz bosszúságot. Milliók aggódnak, hogy meghal, mielőtt befejezhetné a sztorit.

George R. R. Martin amerikai író, forgatókönyvíró
Fotó: MTI/EPA/Jason Szenes

Most mindenki azt várta, hogy bejelenti, hogy közel egy évvel az első karantén-intézkedések után majdnem kész az új kötet (hiszen volt idő félrevonulni, alkotni), és megy mindjárt a nyomdába, ehhez képest csak azt közölte február elején, hogy jól halad a hatodik könyvvel. „2020-ban több száz oldalt írtam. Ez volt a legjobb év ebből a szempontból, amióta elkezdtem a regényt. Hogy miért? Nem tudom, talán az izoláció„ – töprengett.

Mielőtt bárki lelkesedni kezdene, Martin gyorsan lehűti, mert „még sok száz oldalnyi megírnivaló van,” és semmiképp nem akar időpontot mondani, mert amikor megtette, mindenki ténynek vette, majd utána majdnem keresztre feszítették a be nem váltott ígéret miatt. Tehát a mester idén még ezer más dolog mellett néha írogat, majd rendezget – csoda lenne, ha idén kijönne az új kötet.

Nem is lenne különösebb baj ezzel a lassú tempóval (ismételjük: tíz éve nem jött ki Trónok harca-folytatás), ha a sorozat kielégítő módon ért volna véget. Nem így történt, nagyon sok rajongó szerint csak összecsapták a végét, kurta évadokkal, pár logikátlan húzással – ezért várják sokan a hatodik és a hetedik regényt, mert az ígértek szerint sok cselekmény és sok szereplő sorsa másképp alakul majd.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.