Medveczky Ilona: Nem cserélnék senkivel

A Szabad Föld magazin kérdéseire válaszolt Medveczky Ilona táncművésznő.

Forrás: SZABADFOLD.HU2021. 05. 24. 13:21
Medveczky Ilona
Budapest, 2013. szeptember 18. Medveczky Ilona táncmûvész a Hogy volt!? címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?

– A legutóbbi, a nyolcvanadik. Annak ellenére, hogy nem készültem rá, a barátaimnak köszönhetően elég nagy menetelés volt. Hívtak, vittek, jöttek, ünnepeltek. Megmondom őszintén, sosem tulajdonítottam különösebb jelentőséget a születésnapomnak, de azért most kicsit szíven ütött ez a kerek szám.

– Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Nem. Vissza-visszatérő téma volt az életemben a gyerekvállalás. Sokan kérdezgették, nem bántam-e meg, hogy nem szültem. Én már negyven évvel ezelőtt is azt mondtam, olyan világban élünk, ahol ilyen lépést megtenni felelőtlenség lenne. Azóta sem lett jobb a helyzet, sőt. Nem irigylem a mai fiatalokat.

A táncművésznő Budapest legillusztrisabb szórakozóhelyei mellett Nyugat-Európában és Amerikában is sokat szerepelt karrierje során
MTVA Fotó: Zih Zsolt

– Mit szeret önmagában?

– Mindig találok elfoglaltságot, ma sem pihentem egy percig sem. Ezt a tulajdonságomat éppenséggel szerethetném, ha nem tartanám inkább kötelességtudatnak. Noha befejeztem a pályámat, ugyanúgy nonstop teszem a dolgom, mint előtte. Talán ennek köszönhetem, hogy fizikailag erős vagyok, és tiszta az elmém. Mindent egyedül csinálok: rendben tartom az otthonomat, gondozok négyezer tő virágot és ellátok négy kutyát. Amit a legnagyobb erényemnek tartok, az az igazságszeretetem, ami most a legnagyobb hátrányom. De én mindig kimondtam, amit gondoltam, és ezután sem fogok másként tenni.

– Mivel lehet kikergetni a világból?

– Bizonyos triviális szavak hallatán a fizikai rosszullét kerülget.

– Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Senkivel. Jól elvagyok magammal.

Soha nem irigykedtem másokra, igyekeztem mindenkiben megtalálni azt, amiért tisztelhetem, becsülhetem, felnézhetek rá, de az meg sem fordult a fejemben, hogy elcserélném vele az életem.

– Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Nincs hiányérzetem, hiszen bejártam a világot. A teljesítményem, a hírnevem alapján mindenhol a legnagyobb luxusban volt részem. Azt is hozzáteszem: a hetvenes években külföldre utazni nem ment simán.

Ha én a fellépéseim révén nem hozok annyi valutát a magyar államnak, bizonyára ki sem engednek.

– Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Nagyon sok ilyen van. Kevés embert szerettem az életem során, így ami hozzájuk kötődik, azoktól semmi pénzért nem válnék meg. Mondhatni, a tárgyak rabja vagyok, mert azok az én emlékeim! A nappalimban mindenfelé találok kincset. Édesanyám pici szoba-konyhás MÁV-telepi lakásából származó, ismeretlen festő tájképe, vagy néhai élettársam, dr. Nagy Richárd (a Magyar Televízió elnöke volt – a szerk.) termetes bronzszobrai, illetve nyolcezer kötetes könyvtára egyformán kedves nekem.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.