Tévés jelenetek, amik hihetetlen összegbe fájtak a stúdiónak

A legdrágább mozifilmek – a Karib-tenger kalózaiból vagy a Bosszúállókból az utóbbi darabok – több mint 300 millió dollárból készültek, de néhány sorozatra is elképesztő összegeket tudnak költeni a stúdiók: A koronából például átlagosan 13 millió dollárba került egy epizód. Most azt mutatjuk be, hogy egyetlen monumentális képsor is milyen jelentős részt el tud vinni a költségvetésből. Íme, néhány a legdrágább tévés jelenetek közül – írja cikkében az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 07. 13. 9:42
tévés
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Pacific – A hős alakulat: a peleliui partra szállás

A tízrészes The Pacific – A hős alakulat a második világháború csendes-óceáni színterét mutatta be, az eddigi legdrágább tévés minisorozat volt a maga 217 millió dolláros költségvetésével – amiből egyedül a legvéresebb ottani csata, a peleliui partra szállás újrajátszása elvitt ötmillió dollárt, mai árfolyamon közel másfél milliárd forintot.

A négynapos forgatáshoz összesen 300 színész és statiszta kellett, akik közül a nem kiemelt statiszták napidíja egyébként csak 70 dollár volt – nem az elképesztő mennyiségű ember miatt volt tehát ekkora a költségvetés. A háborús kellékek, azok hiteles előállítása jóval többe került, és itt nem csak a fegyverekre, tankokra, hadihajókra kell gondolni: a sorozathoz összesen 3000 egyenruhát használtak el, amihez nagyjából 20 ezer négyzetméternyi anyagra volt szükség a Hollywood Reporter korabeli cikke szerint.

Lost: a gép lezuhanása

A Lost annak idején nagyban hozzájárult a sorozatok filmszerűvé válásához, a pilotja is az addigi legköltségesebb volt: minimum tízmillió dollárból készült, de egyes források szerint akár 14 millióba is kerülhetett – miközben egy átlagos epizód kijött négymillióból.

A bemutató rész költségvetését nyilván az dobta meg ennyire, hogy a történetet egy repülőgép lezuhanásával indították, hitelesen bemutatva annak minden aspektusát. Nemcsak CGI-t használtak, de a gép belsejét is megépítették egy kaliforniai stúdióban, és még egy komplett repülőgéproncsot is megvettek, amelyet a Mojave-sivatagból Hawaiira szállítottak a külső felvételekhez.

Trónok harca: a deresi csata

A Trónok harca óriási költségvetéséről rengeteget cikkeztek, amíg tartott a sorozat, és többségében a végeredményen is látszott, hogy milyen sok pénzt öltek bele az alkotók. Sok látványos jelenetet ki lehetne emelni, de a legdrágább talán Deres ostroma volt – még ha ott pont a látványra lehetett panasza sok nézőnek, mivel a képernyőn sok részlet sötétben vagy félhomályban maradt.

Az HBO képsorokra lebontva nem közölt pontos számot, azt azonban lehet tudni, hogy az utolsó, kevéssé sikerült évad összesen 90 millió dollárba került, vagyis átlagban 15 millió jutott egy részre. Ebből valószínűleg a deresi csatára költötték a legtöbb pénzt, a monumentális díszlet, a CGI, a rengeteg statiszta és ugyanannyi kosztüm mind komoly költségvetési elem lehetett.

Egy vendégszereplő is megdobhatja a költségvetést

Természetesen nemcsak a valósághű ábrázolás vagy az óriási tömegek mozgatása vihet el sok pénzt, egy-egy színész is kaphat olyan gázsit, ami az egész költségvetést jócskán megnöveli. A Jóbarátok vagy az Agymenők színészei a végén például már egymillió dollárt kerestek epizódonként, de mindkét sorozatban rengeteg vendégszereplő is megfordult, akik szintén nem kevés pénzt kérhettek – a Jóbarátok sztárvendégeiről itt, az Agymenőkben feltűnt hírességekről pedig itt talál egy galériát.

Azt nem lehet tudni, hogy Brad Pitt vagy épp a Vészhelyzet dokijai, George Clooney és Noah Wyle mennyiért vállaltak egy vendégjátékot a Jóbarátokban, arról azonban van adat, hogy az Agymenők legdrágább epizódja kilencmillió dollárból készült – ami elképesztő pénz egy stúdióban játszódó szitkom esetében. Az ominózus részben házasodott össze Sheldon és Amy, akiket az önmagát játszó Mark Hamill adott össze, de a násznépben például Kathy Bates, Jerry O’Connell, Laurie Metcalf vagy Wil Wheaton is megjelent, ezért kerülhetett végül ennyibe.

A teljes cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: YouTube/Képernyőkép

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.