Magyar film tetszett a legjobban a közönségnek a nemzetközi fesztiválon

Hamagucsi Rjuszuke japán rendező A szerencse és a képzelet kereke című filmje kapta a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat. A fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat Christos Nikou görög rendező Almák című alkotásának ítélte a zsűri – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO, MTI2021. 09. 20. 12:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők közleménye szerint a filmmustra szombati záróünnepségén a Közönségdíjat Kis Hajni Külön falka című alkotása kapta. A CineDocs kategória díját a grúz Salomé Jashi Kertrendzés című filmje érdemelte ki, a legjobb rövidfilm a francia Naila Guiguet Dustin című alkotása lett. Darabos Éva Pá, kis panelom! című filmje két díjat is kapott: a CineNewWave kategória díja mellett kiérdemelte a magyar animáció ifjú tehetségének járó Dargay Attila-díjat is.

A szent lélek című spanyol–francia–török film, Chema García Ibarra rendezése kapta meg a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a Fipresci nagyjátékfilmes díját, míg a Cinenewwave kategóriában Amanda Costa de Sousa srác a hídon című magyar filmjét díjazták a kritikusok.

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének (CICAE) díját Maria Schrader Én vagyok a te embered című filmje, Németország 2022-es Oscar-nevezése kapta. A nemzetközi ökumenikus zsűri díját pedig a nagydíjas filmnek, Christos Nikou Almák című alkotásának ítélték oda.

A fesztivál záróünnepségén Posztumusz Életműdíjjal tisztelegtek Jankovics Marcell emléke előtt.

Az elismerést özvegye, Rubovszky Éva vette át. A közlemény szerint Bíró Tibor, a CineFest igazgatója a záró gálán hangsúlyozta: 
a szervezők számára idén a legnagyobb öröm az volt, hogy egy év kényszerszünet után a közönség visszatért a fesztiválra, az érdeklődés pedig töretlen a CineFest iránt.

Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos rámutatott arra, hogy Miskolc egyik erős megtartó ereje, hogy immár tizenhetedik éve ebben a városban rendezik meg a CineFest Nemzetközi Filmfesztivált, amely az elmúlt évek alatt Magyarország legjelentősebb nemzetközi fesztiváljává vált.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.