Tina Turner eladta életművének nagy részét

Tina Turner is csatlakozott azokhoz a zenei sztárokhoz, akik az utóbbi időben eladták zenei katalógusuk jogait. A rock királynőjeként emlegetett énekesnő a BMG-vel kötött szerződést.

Forrás: MTI2021. 10. 07. 8:56
Tina Turner: documentario in produzione
Tina Turner presents the leading actress of her new musical 'Tina - The Tina Turner Musical' at Mojo Club Hamburg Featuring: Tina Turner Where: Hamburg, Germany When: 23 Oct 2018 Credit: Becher/WENN.com Fotó: PB1
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 81 éves Tina Turner átadta lemezfelvételeinek és zenei kiadványainak szerzői részesedését, valamint nevét és arculatát - közölte a vállalat. A megállapodásban szereplő összeget azonban nem hozták nyilvánosságra.

Az énekesnő katalógusában olyan slágerek szerepelnek, mint a Private Dancer, a What's Love Got To Do With It, a The Best és a Bond-filmhez készült GoldenEye, emellett szóló albumait, köztük tíz stúdióalbumának, két koncertalbumának, két filmzenéjének és öt válogatáslemezének jogait is eladta. Ezekből összesen több mint százmillió lemez kelt el világszerte.

Turner lemezkiadója azonban továbbra is a Warner Music maradt.

"Mint minden művész, az életművem, a zenei munkám, örökségem védelmét személyes dologként kezelem. Biztos vagyok benne, hogy a BMG és a Warner Music segítségével a munkámat profi és megbízható kezekben tudhatom" - mondta Turner.

Hartwig Masuch, a BMG vezérigazgatója a megállapodásról kiadott közleményben kiemelte, hogy Tina Turner zenei pályája világszerte emberek százmillióit inspirálta, és továbbra is új közönséget vonz. "Egyszerűen ő a legjobb" - fogalmazott.

Turnert kétszer is beiktatták a Rock and Roll Hírességeinek Csarnokába: 1991-ben volt férjével, Ike-kal együtt, idén pedig szólóénekesként.

Az énekesnő 2009-ben vonult vissza egy világkörüli turné végén. Egy róla készült dokumentumfilmmel is búcsút mondott rajongóinak.

Decemberben Bob Dylan adta el katalógusát a Universal Music Groupnak 300 millió dollárért (93 milliárd forintért).

Neil Young katalógusának felét adta el 150 millióért (47 milliárd forintért) a Hipgnosis Songsnak, Stevie Nicks pedig százmillió dolláros (31 milliárd forintos) szerződést kötött zenei munkáihoz fűződő jogainak eladásáról.

Borítókép: Tina Turner (forrás: Reuters)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.