időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Bárki megveheti Pasolini első római lakását

Forrás: MTI
2021.11.16. 11:27 2021.11.16. 20:07
Bárki megveheti Pasolini első római lakását

Eladó Pier Paolo Pasolini olasz író és rendező 40 négyzetméteres, első római otthona a Ponte Mammolo negyedben. Az első emeleti lakást, ahol édesanyjával élt, a legjobb ajánlatot tevő vevő vásárolhatja meg.

Az író Róma külvárosában került először kapcsolatba a főváros munkásnegyedeinek lakosságával, amely számos művének témája lett.

Itt írta az Utcakölykök című regénye első fejezetét.

A házzal kapcsolatban korábban felmerült, hogy a „költészet házává” alakítják, de a terv meghiúsult, ezért kulturális és történelmi értéke ellenére el fogják adni. A környéken számos egyesület indított petíciót, hogy megpróbálják megakadályozni az eladást, és inkább múzeumot csináljanak a neves költő és filmrendező egykori otthonából. A petíció szerint a költő halálának 2022-ben esedékes 100. évfordulója kiváló alkalom lehetne egy ilyen kulturális és társadalmi projekt elindítására.

Pasolini 1922. március 5-én született Bolognában. 1942-ben jelent meg első verseskötete, amelyet szülőföldje, Friuli tartomány dialektusában írt. 28 évesen költözött Rómába az édesanyjával együtt.

Az 1960-as évektől forgatott filmeket, köztük a Mamma romát Anna Magnani főszereplésével. Az Élet trilógiája címet kapta az 1970 és 1974 között forgatott három filmje, a Dekameron, a Canterbury mesék és az Ezeregyéjszaka virágai.

1975. november 2-án találták meg az 53 éves művész holttestét a Róma melletti Ostiában, egy futballpályán. A gyilkosság körülményei máig nem tisztázottak.

Borítókép: Pier Paolo Pasolini olasz filmrendező (Fotó: MTI/UPI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.