Bárki megveheti Pasolini első római lakását

Eladó Pier Paolo Pasolini olasz író és rendező 40 négyzetméteres, első római otthona a Ponte Mammolo negyedben. Az első emeleti lakást, ahol édesanyjával élt, a legjobb ajánlatot tevő vevő vásárolhatja meg.

Forrás: MTI2021. 11. 16. 11:27
Pasolini, Pier Paolo
Stockholm, 1975. oktber 26. Pier Paolo Pasolini olasz filmrendez. (MTI/UPI) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az író Róma külvárosában került először kapcsolatba a főváros munkásnegyedeinek lakosságával, amely számos művének témája lett.

Itt írta az Utcakölykök című regénye első fejezetét.

A házzal kapcsolatban korábban felmerült, hogy a „költészet házává” alakítják, de a terv meghiúsult, ezért kulturális és történelmi értéke ellenére el fogják adni. A környéken számos egyesület indított petíciót, hogy megpróbálják megakadályozni az eladást, és inkább múzeumot csináljanak a neves költő és filmrendező egykori otthonából. A petíció szerint a költő halálának 2022-ben esedékes 100. évfordulója kiváló alkalom lehetne egy ilyen kulturális és társadalmi projekt elindítására.

Pasolini 1922. március 5-én született Bolognában. 1942-ben jelent meg első verseskötete, amelyet szülőföldje, Friuli tartomány dialektusában írt. 28 évesen költözött Rómába az édesanyjával együtt.

Az 1960-as évektől forgatott filmeket, köztük a Mamma romát Anna Magnani főszereplésével. Az Élet trilógiája címet kapta az 1970 és 1974 között forgatott három filmje, a Dekameron, a Canterbury mesék és az Ezeregyéjszaka virágai.

1975. november 2-án találták meg az 53 éves művész holttestét a Róma melletti Ostiában, egy futballpályán. A gyilkosság körülményei máig nem tisztázottak.

Borítókép: Pier Paolo Pasolini olasz filmrendező (Fotó: MTI/UPI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.