75 éves a magyar könnyűzene ikonikus alakja, Fenyő Miklós

Mozgalmas és gazdag pályája során a Hungária együttessel és szólóban több mint 30 lemeze jelent meg.

Forrás: Boon.hu2022. 03. 12. 10:53
Fenyõ Miklós
Budapest, 2019. január 16. Fenyõ Miklós eMeRTon-díjas rock and roll énekes, zenekarvezetõ, billentyûs a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban a meghívott vendégek és barátok társaságában mesélnek a Miller családról - Miller Lajos operaénekes, Miller Zoltán színész, énekes és fia, Miller Dávid színész-énekes - a három generáció mûvészi pályájáról, színházról, zenérõl és filmrõl. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma lett 75 éves Fenyő Miklós, a magyar könnyűzenei élet egyik legsokoldalúbb személyisége.

Budapesten született, általános iskolai tanulmányait a Pannónia utcában kezdte, de már az Egyesült Államokban fejezte be – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál, a Boon.hu. Családja ugyanis az 1956-os forradalom után elhagyta az országot. Amikor hazatértek, a Landler Jenő Villamosipari Technikumba járt, ahol osztálytársa és barátja volt a tragikus sorsú gitáros, Barta Tamás. Mivel többet jártak az intézmény mellé, mint az órákra, 1964-ben kirúgták őket, Fenyő végül a Könyves Kálmán Gimnáziumban érettségizett.

Szülei kisgyermekkorától taníttatták zongorázni, amerikai kisiskolás évei alatt életre szóló hatással volt rá a rock and roll.

Első együttesét 15 évesen Szent István parki barátaival, többek között Barta Tamással alakították meg, a Syconor Beatles- és Stones-dalokat, a Radio Luxembourgban hallott külföldi slágereket játszott. Az együttes 1967-ben esett szét, amikor több tagját katonai szolgálatra hívták be.

Megszületett a Hungária együttes

Fenyő ezután hozta létre a Hungária együttest, amely már hivatásos zenekar volt. 1968-ban a 16 évesen írt Csavard fel a szőnyeget című rock and roll-dalával elindultak a Ki mit tud?-on. A zsűri eltanácsolta őket, de közönségszavazatokkal bejutottak a döntőbe, amelyet meg is nyertek a Nem bújok én többé már a subába című számmal.

A siker ismertté tette nevüket, rendszeresen felléptek az Ifiparkban, 1969-ben a következő Ki mit tud?-on közönségdíjat nyertek az Egyszer vagy fiatal című dallal. Első lemezük, a Koncert a Marson 1970-ben jelent meg, és ötvenezer példány kelt el belőle.

A hanglemezgyár kegyeiből azonban hamar kiestek, koncertezni idehaza nem nagyon engedték őket, nehogy elvegyék a levegőt a futtatott együttesek elől, ezért jobbára külföldön turnéztak. 1978-ban felvehették a Beatles-láz című lemezüket, de végül ezt sem adták ki, csak 1997-ben jelent meg.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Fenyő Miklós eMeRTon-díjas rock and roll énekes (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.