időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Jó a műsor

Pilhál György
2021.03.29. 05:59
Jó a műsor

Ismét csörgősipkát húzott saját fejére a Momentum-vezérkar. Szó se róla, jól áll neki. Pár napja Fekete-Győr András és párttársa, a szintén nagyarcú budavári alpolgármester, Gelencsér Ferenc közösen jelentette be: hatalomra kerülésük után nyolc évre korlátozzák a miniszterelnöki poszt betöltését. Még ki sem nevettük magunkat a hatalomra kerüléses poénon, már jött a következő. A felekezet Brüsszelben kavaró üdvöskéje, Cseh (Mószer) Katalin azon kezdett el örvendezni, hogy Hollandiában megnyerte a választást a már tizenegy éve kormányzó Mark Rutte miniszterelnök, ráadásul jó eséllyel még újabb négy évig marad – ami ugye már tizenöt, másfél évtized… Hurrá!

Gondolom, Mószer Katka azért ujjongott Rutte sikerének, mert a hollandus is régi Orbán-gyűlölő. Több alkalommal pénzbüntetéssel fenyegette meg Magyarországot, egy hazánk nélküli Európai Unió ötletét is fölvetette. (Nyilván mély benyomással volt rá a kiváló honfitársnő, Judith Sargentini emlékezetes jelentése.) Az újraválasztott Rutte egyébként nemrég belebukott egy családtámogatási botrányba. Több száz família került súlyos anyagi helyzetbe, miután Rutte adóhatósága alaptalanul csalóként kezelte őket; megvonta tőlük a gyermekgondozási támogatást, számos családot pedig sok ezer euró visszafizetésére kötelezett.

Arrafelé tehát – Momentumék szerint – teljesen rendben van a sokadik kormányfői ciklus, nálunk viszont nyolc év legyen a maximum.

Szerintem meg az a kínjuk, hogy Orbán Viktor már több mint tizenöt éve miniszterelnök, és alighanem a következő ciklusban is ő lesz. Fegyőrékre rámelegszik a csörgősipka.