A rák nem gyógyítható táplálkozással, ám az étrend támogathatja a testet a betegség elleni harcban. A dietetikusok ezért egyre gyakrabban javasolják a ketogén, azaz szénhidrátszegény étrendet.
A rákos sejteknek rengeteg cukorra van szükségük, és ha nem jutnak hozzá, létalapjukat veszítik el. A témának a würzburgi egyetemi klinika külön kiadványt is szentelt. A ketogéndiétát epilepsziás gyermeknél már bevezették - Ennek lényege az alacsony szénhidrát, ám a magas fehérje-, illetve zsírtartalom. Persze egyéntől és állapottól függ a diéta beállítása, illetve a tápanyagok arányai. Egyes megfigyelések reményt keltenek, hogy az étrend megállíthatja vagy lassíthatja a daganatnövekedést is. A würzburgi kutatók szerint a szénhidrátszegény táplálkozás a rákos kezelések mellékhatásait, a fáradtságot, a hányingert, a testsúly- és izomszövetvesztést is csökkentheti.
Egy kutatás szerint a paradicsom és a szójás ételek együtt fogyasztva hatékonyabban megelőzik a prosztatarákot, mint ha külön fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket, de a répafogyasztás sem árthat.
Angelina Jolie példája a férfiaknál is ragadós: először hajtottak végre a világon prosztataeltávolítást hibás gén miatt – egy brit üzletember prosztatáját távolították el, megelőzendő a rák kialakulását.
A túl sok szénhidrátot fogyasztó nők körében fokozódhat egy viszonylag ritka, de annál halálosabb mellrákfajta kockázata – állítják amerikai kutatók.
A daganatsejtek falánkak és nagyságrendekkel több az inzulinreceptoruk, mint az egészségeseknek. „Az egészséges sejtnek egy, a rákosnak 30 receptora van. Energiájuk nagy részét nem képesek a sejtlégzés vagy a zsírok lebontása révén felvenni, mint az egészséges sejtek, ezért cukorfüggők” – magyarázta Daniela Pfeifer dietetikus. Ha tehát megvonják tőlük a cukrot, nehezebben fognak növekedni.
A cukor emésztésekor nagy mennyiségű tejsav is keletkezik, amely védi a daganatos sejteket és gyengíti az épeket, ezáltal lehetővé teszi, hogy a betegség tovább terjedjen a környező szövetekbe. A dietetikus ezért átalakította az étrendet, amelyet pácienseinek ajánl. „Azt gondoltam, azért fontos a fehérje, hogy a betegek ne gyengüljenek le, ám hogy a szénhidrátok csökkentésének ekkora szerepe lenne, abban nem voltam bizonyos” – tette hozzá.
A pozitron-emissziós (PET) diagnosztikai lejárás is bizonyította a rákos sejtek cukorfüggőségét. A vizsgálathoz, amely a rák felismerését szolgálja, a testbe radioaktív cukrot injekcióznak. Ezt a daganatos sejtek sokkal gyorsabban felszívják, ezért világítanak a PET-felvételen. „A rákos megbetegedések 80 százaléka reagál így a cukorra” – pontosította Pfeifer.
Az egyszerű cukor rengeteg alapvető élelmiszerben megtalálható, a gabonafélékben, a tésztában, a rizsben, a burgonyában vagy a gyümölcsben. A würzburgi klinika napi ötven gramm szénhidrátot ajánl, hogy az egészséges sejtek elkezdjék a zsírsavak hasznosítását, így a fő tápanyagszállítójuk ne a cukor, hanem a zsírsavak legyenek.
A dietetikus szerint 2-4 hét kell, míg az érintettek megszokják az új étrendet, de a gyorséttermek rajongóinak, az édesszájúaknak és az idősebbeknek különösen nehéz a dolguk.