A cukormentes diéta gyengíti a rákos sejteket

A szénhidrátokban szegény, azaz ketogéndiéta megvonja a daganatos sejtektől legfontosabb táplálékukat, a cukrot, ezzel legyengíti őket.

tt
2013. 06. 25. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rák nem gyógyítható táplálkozással, ám az étrend támogathatja a testet a betegség elleni harcban. A dietetikusok ezért egyre gyakrabban javasolják a ketogén, azaz szénhidrátszegény étrendet.

A rákos sejteknek rengeteg cukorra van szükségük, és ha nem jutnak hozzá, létalapjukat veszítik el. A témának a würzburgi egyetemi klinika külön kiadványt is szentelt. A ketogéndiétát epilepsziás gyermeknél már bevezették - Ennek lényege az alacsony szénhidrát, ám a magas fehérje-, illetve zsírtartalom. Persze egyéntől és állapottól függ a diéta beállítása, illetve a tápanyagok arányai. Egyes megfigyelések reményt keltenek, hogy az étrend megállíthatja vagy lassíthatja a daganatnövekedést is. A würzburgi kutatók szerint a szénhidrátszegény táplálkozás a rákos kezelések mellékhatásait, a fáradtságot, a hányingert, a testsúly- és izomszövetvesztést is csökkentheti.

Egy kutatás szerint a paradicsom és a szójás ételek együtt fogyasztva hatékonyabban megelőzik a prosztatarákot, mint ha külön fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket, de a répafogyasztás sem árthat.

 

Angelina Jolie példája a férfiaknál is ragadós: először hajtottak végre a világon prosztataeltávolítást hibás gén miatt – egy brit üzletember prosztatáját távolították el, megelőzendő a rák kialakulását.

 

A túl sok szénhidrátot fogyasztó nők körében fokozódhat egy viszonylag ritka, de annál halálosabb mellrákfajta kockázata – állítják amerikai kutatók.

A daganatsejtek falánkak és nagyságrendekkel több az inzulinreceptoruk, mint az egészségeseknek. „Az egészséges sejtnek egy, a rákosnak 30 receptora van. Energiájuk nagy részét nem képesek a sejtlégzés vagy a zsírok lebontása révén felvenni, mint az egészséges sejtek, ezért cukorfüggők” – magyarázta Daniela Pfeifer dietetikus. Ha tehát megvonják tőlük a cukrot, nehezebben fognak növekedni.

A cukor emésztésekor nagy mennyiségű tejsav is keletkezik, amely védi a daganatos sejteket és gyengíti az épeket, ezáltal lehetővé teszi, hogy a betegség tovább terjedjen a környező szövetekbe. A dietetikus ezért átalakította az étrendet, amelyet pácienseinek ajánl. „Azt gondoltam, azért fontos a fehérje, hogy a betegek ne gyengüljenek le, ám hogy a szénhidrátok csökkentésének ekkora szerepe lenne, abban nem voltam bizonyos” – tette hozzá.

A pozitron-emissziós (PET) diagnosztikai lejárás is bizonyította a rákos sejtek cukorfüggőségét. A vizsgálathoz, amely a rák felismerését szolgálja, a testbe radioaktív cukrot injekcióznak. Ezt a daganatos sejtek sokkal gyorsabban felszívják, ezért világítanak a PET-felvételen. „A rákos megbetegedések 80 százaléka reagál így a cukorra” – pontosította Pfeifer.

Az egyszerű cukor rengeteg alapvető élelmiszerben megtalálható, a gabonafélékben, a tésztában, a rizsben, a burgonyában vagy a gyümölcsben. A würzburgi klinika napi ötven gramm szénhidrátot ajánl, hogy az egészséges sejtek elkezdjék a zsírsavak hasznosítását, így a fő tápanyagszállítójuk ne a cukor, hanem a zsírsavak legyenek.

A dietetikus szerint 2-4 hét kell, míg az érintettek megszokják az új étrendet, de a gyorséttermek rajongóinak, az édesszájúaknak és az idősebbeknek különösen nehéz a dolguk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.