Gazdagon, de tisztességtelenül

Gyurcsány Ferenc megint rögtönzött, talán nem is tudja, miket beszélt.

Lukács Csaba
2016. 05. 03. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zseniális képet készített fotós kollégánk, Nagy Béla vasárnap a Városligetben a baloldali pártok hagyományos majálisán. Ha fekete-fehérben néznénk a fotót, még akár egy angol abszurd komédiába is beillene: a természet lágy ölén szervezett pikniken a sportosan kigombolt ingű, öltönyös urat kiszolgálja egy fekete komornyik. A tálcán három adag jókora kolbász sült krumplival, mellette külön tányéron savanyúság. A kiszolgált férfi arcán különös grimasz: nem tudni pontosan, mit akar kifejezni vele, de nem tűnik az érkező étel láttán érzett felhőtlen örömnek.

Ez a fotó maga a magyar valóság. Rajta van a műanyag tányéron érkező, olajban-zsírban tocsogó, nyesedékből készülő hazai gasztronómia – aki volt valaha tömegrendezvényen, pontosan fel tudja idézni az ízét, amely a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető kulináris értéknek. Ott a lihegő szervilizmus: a Demokratikus Koalíció nevű törpepárt elnöke nem áll sorba, őt ki kell szolgálni. Benne van a magyar baloldal skizoid állapota: a Magyar Szocialista Pártból pár éve kiszakadt formáció elnöke, a DK-s Gyurcsány Ferenc betrollkodik az MSZP rendezvényére, és ellopja a show-t. A háttér is megér egy bővített mondatot: a szponzortól, egy hazai sörgyártól kapott napernyők, rajtuk a felirattal, mely szerint „Jólesik, mint az elismerés”. Az ATV videójából az is kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc minden évben az MSZP-nél szokott kolbászt enni, mert véleménye szerint az ott a legjobb. Így megy ez nálunk, az egykori miniszterelnököt a zsíros hungarikum iránti olthatatlan rajongás vonszolja el egykori pártja rendezvényére. Május elseje a magyar gasztroturizmus napja: egyeseket az ingyensör és -virsli ígérete, másokat a sült kolbász illata csal ki a Városligetbe.

Az külön zamatot ad az egész történetnek, hogy az idén elmaradt a DK majálisa, ugyanis vezetése – egész pontosan Gyurcsány Ferenc – sokallta a területbért. Állítása szerint a főváros a háromszorosára emelte a díjat, és ezt már nem tudták kifizetni. Mintha ez lenne a legnagyobb tétel egy ilyen rendezvényen, ahol az arcfestéstől a színpadtechnikáig ezernyi más dolgot kell kifizetni (sajtóbecslések szerint egyébként tokkal-vonóval másfél-két millió forintba került volna a rendezvény a pártnak).

Azért nincs akkora baj, nem maradtunk bátor pártelnöki beszéd nélkül – Gyurcsány szerint „ha szegény a pereputty, akkor azt tisztességgel kell vállalni”. A DK-nak állítólag immár 13-14 millió forintnyi adóssága van, és ezt nem akarták növelni. Eddig még nincs is baj ezzel, de amivel folytatta Gyurcsány, attól kinyílik a bicska az ember zsebében. Az egyik leggazdagabb magyar politikus ezt bírta mondani: „A tisztességnek időnként a lemondás az ára, és én inkább ezt választom, inkább maradok tisztességes és szegény, mint hogy urizáljak mások pénzéből.”

Mondja mindezt az Apró-villából érkező politikus, aki a tavalyi vagyonbevallása szerint a 2014-es év után az egyik cégéből 169 millió forinthoz jutott tulajdonosi osztalék gyanánt. Az Altus Zrt. tavaly rosszabbul muzsikált, így csak 74 millió forint osztalékot fizetett, de attól tartok, a független országgyűlési képviselőként is jelentős jövedelmet, havi bruttó 748 ezer forintot szerző politikusnak ennek ellenére sincsenek filléres gondjai. Ráadásul arról is találtam sajtóhíreket, hogy a politikus eladta az egyik, hengergumizással foglalkozó vállalkozásban lévő többségi részesedését. Ezzel 900 millió forintot kasszírozott, de ezt még nem kellett feltüntetni a vagyonnyilatkozatban, mert az üzletet az idén januárban ütötték nyélbe. És persze nem tudjuk, mekkora a feleség, Dobrev Klára vagyona, mert őneki nem nyilvános a bevallása. Azt viszont lehet tudni róla, hogy ő a vezérigazgatója az Altusnak, annak a cégnek, amely Brüsszeltől kapott sok százmilliós megbízatást az uniós fejlesztéspolitika elemzésére az összes tagállamban, így Magyarországon is.

Értem én, hogy május elsején, a munka ünnepén egy baloldali politikusnak az egyszerű emberek nyelvén kell megfogalmazni a politikai üzenetet. Kaviár helyett kolbászt enni, hozam és részvényárfolyam helyett a szegénységről beszélni. Szerénységet mutatni, egynek lenni a sok közül.

De ha ennyire kilóg a lóláb, nem kell azon csodálkozni, hogy Magyarországon felszívódóban van a baloldal szavazótábora – a vasárnapi rendezvényen való jelenlétet is csak erős túlzással nevezhetnénk tömegesnek.

Két évvel a választások előtt ez a baloldal állapota: a nagyobbik párt tele van arctalan, karizma nélküli megélhetési politikusokkal (emlékszik valaki egyetlen mondatra MSZP-s arctól az elmúlt hónapban?), a másik pártban ott van egy karizmával ugyan rendelkező, de magát végletesen lejáratott ripacs. Az Együttről vagy a PM-ről ne is beszéljünk.

A Fidesz eközben kér egy kávét, és kortyolgatás közben megbeszéli a legújabb mutyit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.