Megdöbbentő: a magyarok szeretnék, ha a CEU betartaná a törvényeket

Sokkoló közvélemény-kutatással jelentkezett a Századvég. Nem hiszi el, tényleg.

Fokasz Oresztész
2017. 04. 13. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többség a kormánnyal ért egyet a felsőoktatási vitában – ezt közölte a közpénzzel bőkezűen kistafírozott, finoman szólva is kormányközeli Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatásának eredményeit bemutató kommünikéjében.

Az intézet ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet hívott fel április 7. és 11. között, hogy felmérje, hogyan is viszonyul a magyar lakosság a lex CEU-ként elhíresült jogszabályhoz és az a körüli óriási nemzetközi botrányhoz, diplomáciai perpatvarhoz, tiltakozáshullámhoz, és egyáltalán. A szerencsés kiválasztottaknak három kérdést tettek fel, s az ezekre adott válaszok eredőjeként jutottak arra a megállapításra, hogy

a magyarok több mint kétharmada egyetért a kormány átalakítási javaslatával, más szóval támogatja, hogy Magyarországon csak olyan külföldi egyetem adhasson ki diplomát, amely betartja a magyar jogszabályokat, és külföldön is folytat valós oktatási tevékenységet.

A konkrét kérdés (egyébként a második a sorban), amely leginkább érinti a fentieket azonban így hangzott:

Ön inkább egyetért vagy nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon csak olyan külföldi egyetem adhasson ki diplomát, amely betartja a magyar jogszabályokat, és külföldön is folytat valós oktatási tevékenységet?

Minden tiszteletünk ellenére e megfogalmazást kénytelenek vagyunk minimum tendenciózusnak minősíteni. Két komoly probléma is van vele:

A Századvég azt is felmérte, hogy hányan hallottak egyáltalán az ügyről (86 százalék), és hogy hányan tartanák („inkább”) szükségesnek népszavazás kiírását a CEU és a többi külföldi egyetem kérdésében (24 százalék). A további részleteket is elolvashatja, ha ide kattint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.