Az utolsó csepeli keresztes lovag

Hiába: mindenkinek megvan a maga keresztje. A legutolsó lovagoknak is.

B. Molnár László
2017. 12. 11. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki rajongott annak idején az Indiana Jones-filmekért, sosem felejtheti az öreg keresztes lovagot. Egyetlen feladata az volt, hogy egy föld alatti szentélyben védje a világtól a Szent Grált. Az idős hős természetesen teljesítette feladatát, megvédte a gonosz erőktől a kereszténység e fontos ereklyéjét.

Nem hittem volna, hogy a történet egyszer – kissé kifacsart módon – a mai Csepelen is lejátszódhat, és főszereplője szintén keresztes lovagnak képzeli magát. Advent első vasárnapját az aktuális hatalom e két lábon járó jelképe, Németh Szilárd arra használta fel, hogy a csepeliek kontójára egy szobrásszal elkészíttetett, felszenteltetett és felállíttatott egy kőkeresztet az Ady Endre úti Lidl áruházzal szemben. 4,2 millió forintból, a kereszténység nemzet- és közösségmegtartó szerepének erősítése, a keresztény értékek megőrzése jegyében.

Hogy erre miért is került sor? Az áruházlánc még szeptember elején megfosztotta keresztjeitől a görög ételek csomagolásán látható templomokat. Köztük Santorini híres Anastasis-templomát is. Európa-szerte rengeteg vásárló kifogásolta a döntést, igaz, sehol sem jutott senki eszébe, hogy valamelyik Lidl áruházzal szemben kőkeresztet állítson. A lánc szóvivője akkor azt mondta, senkit nem akartak megbántani, de nem céljuk egyik vagy másik vallás terjesztése, törekszenek a semlegességre. A Lidl a tiltakozások hatására elnézést kért, majd Európa valamennyi országában túlléptek az ügyön.

Kivéve Magyarországot, azon belül is Csepelt, és a csepeliek közül is a keresztes lovagot. Neki köszönhetjük, hogy többé nem mehet el észrevétlenül a keresztény értékek mellett az álnok német multi a XXI. kerületben.

Az advent a csodás várakozás időszaka, amelynek végén megtörténik az eljövetel. Pilinszky János költő szerint ekkor a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel, és örök újszülöttként karjai között tart. Az első vasárnapon az egyik lila gyertyát gyújtjuk meg az adventi koszorún, ezzel veszi kezdetét a felkészülés időszaka. Ami arra figyelmeztet: nyílj meg mások felé is bátran.

Németh Szilárd kétségkívül bátran megnyílt, amikor kereszttel csinált politikai kampányt csepeli pénzből. Biztosan futotta rá, amit rezsicsökkentés címén megtakarítottak a „szigetországiaknak”, az végső soron mehetett a keresztre. Mindeközben a helyi mentőállomáson egy magáncég tette rendbe a fűtést, mert erre nincs pénze az önkormányzatnak. Az egyik iskolában, a Jedlikben ablak dőlt a gyerekekre, a Festő utcai óvodában megint csak a fűtés ment tönkre. De kit érdekelnek az ilyen apróságok, ha egy keresztes lovag multit akar fegyelmezni?

Mindenesetre nem árt, ha a mindenhez frappáns véleménnyel hozzászóló alelnök kicsit spórolósra veszi a figurát. Az Eötvös Károly Intézet (Ekint) ugyanis első fokon pert nyert Németh Szilárd ellen a Fővárosi Törvényszéken. Az Ekint azért perelte be a Fidesz kiváló alelnökét, mert idén március 17-én megjelent nyilatkozatában azt állította, hogy a közhasznúsági jelentésükben meghatározottnál sokkal nagyobb lóvét kaptak Soros György alapítványaitól.

A csepeli fenomén – meglep-e valakit? – nem tudta bizonyítani állításait. Mindezek következtében nyilvánosan meg kell követnie az Eötvös Károly Intézetet, és 350 ezer forint sérelemdíjat is fizetnie kell. Persze ráér majd akkor, amikor az ítélet jogerőre emelkedik. Hiába: mindenkinek megvan a maga keresztje. A legutolsó lovagoknak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.