A család a bölcső, a gyermek a jövő

2018-ban a kormány meghirdette a családok évét, most pedig a katolikus egyház szentel egy egész évet legféltettebb kisközösségeinknek.

Novák Katalin
2021. 03. 22. 14:27
A Novák Katalin családokért felelős miniszter által alapított Nők Magyarországért Klub idén is díjazza a járvány frontvonalában teljesítő nőket Forrás: Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 19-én, Szent József liturgikus ünnepén kezdődött a Ferenc pápa által meghirdetett családok éve. Budapesten ez alkalomból ünnepi szentmisét celebrált a józsefvárosi Szent József-templomban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és szentbeszédet mondott Marton Zsolt váci megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a szentmisére rövid köszöntő üzenetet küldött, amelyet az alábbiakban közlünk.

„Eminenciás bíboros úr! Főtisztelendő püspök úr! Ünneplő közösség!

Nagyböjt idején, húsvétra készülve az idei világjárvánnyal terhelt évben különösen fontos számunkra, hogy a katolikus egyház feje meghirdette a családban megélt szeretet örömének évét.

Ma az a hagyományos család, mely a keresztény élet és kultúra egyik alapköve, a támadások kereszttüzében áll. Romboló erők dolgoznak azon, hogy a családokat szétszakítsák, a közösségeket tönkretegyék, a fiatalokat eltántorítsák a gyermekvállalástól. Az anyából, apából, gyerekekből álló családok célkeresztbe kerültek, sokan lenézik azokat, akik a gyermeknevelésben élik meg a kiteljesedést, sokan idejétmúltnak minősítik a nagycsaládos életet. Életünk alapvető értékei azonban az idő múltával sem változnak. A kétezer éve biztos pontokra ma ugyanúgy szükségünk van, mint az előttünk járt generációknak.

A család a bölcső, a gyermek a jövő. Magyarországon 2010 óta dolgozik a kormányzat azért, hogy a fiatalok családalapítása útjában álló akadályokat megszüntessük, hogy a gyermekneveléssel járó terheket csökkentsük, a családok életlehetőségeit bővítsük. A szülőknek munkalehetőséget kínálunk, támogatjuk az otthonteremtést, a gyerekek taníttatását, felnevelését. Azt szeretnénk, ha jól és szépen élhetnének gyermekeink, szüleink, nagyszüleink.

A családok mindig számíthattak a keresztény egyházak szolgálatára, s a családszervezetek közösséget teremtő erejére. Megtisztelő lehetőség, hogy ebben az építkezésben kormányzatként részünk lehet a családokat védő jogszabályok megalkotásával, a szükséges anyagi források megteremtésével, a családközpontú élet feltételeinek biztosításával. Mi, akik családban élünk, tudjuk, hogy a lényeg mégis az a szeretet, amit ebben a fészekben egymásnak adunk. Három gyermek édesanyjaként, férjemmel együtt naponta átélem a terhek mellett ezt a boldogságot.

2018-ban a kormány meghirdette a családok évét, most pedig annak örülhetünk, hogy a katolikus egyház szentel egy egész évet legféltettebb kisközösségeinknek. Bátorító, hogy ebben az évben még többen mondanak majd imát az édesanyákért, az édesapákért és a gyermekekért.

Keresztényként valljuk, hogy teremtő és megváltó Istenünk bízta ránk családunkat, s bízott minket a családunkra. Így tartozunk együtt Isten családjába.

A most induló családok éve kitüntetett alkalom arra, hogy a járvány ellenére megerősítsük emberi kapcsolatainkat. A vírus kicsiktől nagyokig, fiataloktól idősekig próbára teszi a fizikai és a lelkierőnket, de ilyenkor is épp a család nyújthatja a legnagyobb biztonságot. Kívánom, hogy az embert próbáló körülmények között is minél több családban merítsenek erőt az egymás iránti gondoskodásból, szeretetből!

Áldást kívánó köszöntéssel,

Novák Katalin”

Borítókép forrása: Miniszterelnökség családokért felelős tárca nélküli miniszter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.