idezojelek

Gyurcsány az abszolút nyertes

Hogy mégis mennyire vehető komolyan a baloldal legújabb szórakoztatóipari terméke? Leginkább semennyire.

Cikk kép: undefined
Fotó: Mohai Balázs

A volt miniszterelnök örülhet a legjobban, hiszen ismét bebizonyította, nem hiába volt a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) Központi Bizottságának titkára. Nem veszett kárba a kommunista agitációval és politikai hatalomtechnika tanulásával töltött megannyi év, hiszen 2004-ben Medgyessy Pétert, 2011-ben pedig az egész MSZP-t saját kezűleg darálta le, majd 2021-ben képes volt megismételni a mutatványt az egész magyar baloldallal is.

Az egyetlen hiteles magyar kommunista párt, a Demokratikus Koalíció (DK) vezére tegnap tette közzé a közösségi oldalán, hogy pártja adja a legtöbb egyéni jelöltet az ellenzéki előválasztás első fordulója után, azaz harminckét politikust, és a jelenlegi eredmények alapján a miniszterelnök-jelöltet is ők állítják ki, aki nem más, mint a volt miniszterelnök felesége, Dobrev Klára. Habár a baloldali sajtó szeretné elhitetni az emberekkel, hogy az ellenzéki előválasztás, azaz a Gyurcsány-show egy valódi megméretés volt a kormányváltást dédelgető politikai pártok és politiku­saik között, az első forduló eredményei, valamint az égbekiáltó hibákkal és visszásságokkal tarkított könyöklőverseny csak a legelkötelezettebb baloldali szavazókat győzte meg.

A baloldali médiumok már-már a menny­be mentek, miután több napos csúszással végül sikerült lezárni az előválasztásnak nevezett show-műsor első fordulóját. Nem túl nagy meglepetésre a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül Dobrev Klára (DK) végzett az élen, mögötte a második Karácsony Gergely (Párbeszéd, MSZP, LMP) és a harmadik Márki-Zay Péter (MMM) jutott a második fordulóba. A második forduló előtt Karácsony és Márki-Zay még tangózott egymással egy szenvedélyeset, hogy melyikük lépjen vissza a másik fél javára Dobrev ellenében, végül tegnap Márki-Zay is közzétette, hogy nem kéreti tovább magát, és ha a főpolgármester nem hajlandó visszalépni, akkor majd ő megteszi. Tisztán látható, hogy a Budapesten kívül gyakorlatilag láthatatlan Karácsony Gergely lesz Dobrev Klára legyőzője a következő fordulóban, a hatalmas csinnadrattával zajló szórakoztatóműsor rendezője, Gyurcsány Ferenc pedig a legerősebb – ha nem végül az egyetlen megmaradt – baloldali párt vezéreként keveredik ki a végén.

Senkit ne érjen meglepetés: Gyurcsány Ferenc és pártja olyan mértékben szilárdította meg pozícióját a baloldalon, hogy egy koalíciós kormány esetén biztosra vehető, ők vinnék el a legfontosabb tárcákat, mint a pénzügy, gazdaság, belügy, külügy, a többiek pedig osztozhatnának a kultúrán és a szociális ügyeken. Talán azzal sem mondok újat, hogy az egyszázalékos pártok jelöltje, a közös miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely lesz az előválasztás „drámai” második fordulójának győztese, és megmarad Gyurcsány Ferenc kesztyűbábjaként. Egyrészt azért is alkalmas a feladatra, mert 2004 óta hozzászokott a szerephez, ráadásul „trükkök százai”, de legalábbis a volt miniszterelnök protekciója egyengette a főpolgármester politikai pályafutását. Másrészt a főpolgármesterre jellemző, hogy komfortosan mozog a legmocskosabb politikai közegekben: a Jobbik kivételével szinte az összes baloldali párt platformján megfordult, amikor pedig összecsaptak a hullámok a fejük felett, és felelősöket kellett keresni, kijelentette, hogy ő ott sem volt, majd továbblépett.

Karácsony Gergelyt teljesen mértékben kielégíti, hogy hangzatos státusba kerül, és amíg minden gördülékenyen megy, de legalábbis nem lepi el orra hegyéig a szenny, addig fényezheti magát a nyilvánosság előtt. Ő a tökéletes választás a Gyurcsány-kormány számára, mivel önálló politikai személyként abszolút súlytalan, könnyen megvásárolható, és az elmúlt másfél évtized tanúsága szerint végtelenül lojális a gazdájához.

Hogy mégis mennyire vehető komolyan a baloldal legújabb szórakoztatóipari terméke? Leginkább semennyire. Hiába folynak a 444, a HVG, a Telex, az Index és társaik online csatornáin szüntelenül az Orbán-kormány végét vizionáló cikkek és tartalmak, és hiába ajnározzák körül a baloldali előválasztást mint a demokrácia ünnepét. Hiába ugrálja körül az ATV vagy éppen az – a saját bevallása szerint nem politizáló, ám a miniszterelnökjelölt-jelöltek két vitáját is lebonyolító és közvetítő – RTL Klub az előválasztást, a tény attól még tény marad: a magyar választási rendszerben nem létezik az előválasztás intézménye. Az előválasztást a baloldali pártok és a hozzájuk kötődő civil szervezetek bonyolították le, tehát független és törvényes felügyeletről nem beszélhetünk.

Érdemes felidézni, hogy mennyi olyan baklövés súlyosbította a baloldali show-t, amelyek egyenként is lehetőséget szolgáltattak a visszaélésre. Ilyen eset volt, amikor kiderült, olyan lassan halad a szavazatszámlálás, hogy az eredményhirdetésre beharangozott napig nem fog befejeződni, Újpesten pedig a szavazatszámlálásra igénybe vett helyiség használati ideje lejárt, ezért onnan az MSZP Villányi úti székházába vitték kartondobozokban a leadott szavazatokat. Hasonlóan kétes eset történt a Széll Kálmán téren is, amelyről a Válaszonline újságírója, Stumpf András írt bejegyzést közösségi oldalán. Az újságíró arra panaszkodott, hogy a II. kerületi helyszínen csak azzal a feltétellel akartak szavazólapot biztosítani neki, ha aláír egy olyan beleegyező nyilatkozatot, amelyben kijelenti, hogy 2022-ben is a baloldal jelöltjét fogja támogatni az országgyűlési választáson.

Ha pedig nem ragadunk le az ennyire nyilvánvaló visszaéléseknél, gondoljunk csak arra, amikor az előválasztás első napján lefagyott az online szavazást lebonyolító informatikai rendszer. Akkor Orbán Viktortól kezdve Kínán és az Amerikai Egyesült Államokig mindenkit megvádoltak hackeléssel, végül mégis kiderült, hogy a baloldal agytrösztjei bénáztak egy teszteletlen, teljesen szűz rendszerrel. Hogy ilyen esetekben a liberális médiában miért nem merül fel a digitális adatbiztonság kérdése vagy éppen a show-műsor szabályszerűségének ellenőrizhetetlensége? A válasz nyilvánvaló: a saját köreik bénázása, vagy egyenesen ordító hibái bocsánatos bűnök még akkor is, ha annak ártatlanok látják kárát. Mint ahogyan a saját köreik silány teljesítménye egyenesen világra szóló siker akkor is, ha csak a választópolgárok nyolc százalékát mozgatta meg.

A liberális médiában már egyenesen arról beszélnek, hogy az Orbán-kormány retteg a baloldaltól. Érdemes azonban megjegyezni a gondolatmenet mögött rejlő bolsi logikát: ők már most alkotmányozó többségként értékelik magukat és akár húszszázalékos parlamenti aránnyal is lebontanák a kétharmados törvényeket. Látva az önbizalmukat, a jobboldalnak 2022-ben nagyon észnél kell lennie, mert ez a bagázs abszolút kisebbséget jelentő eredménynél is képes lesz azt állítani, hogy ők fölényesen nyertek. Arról nem is szólva, hogy már a baloldali roncsderbin is olyan szinten halmozott hibát hibára a rendezőgárda, hogy nemcsak a végeredmény hitelessége kapcsán merülnek fel kérdések, de a józan gondolkodású emberben megfogalmazódik: ezek hogyan akarnak egy országot irányítani, amikor egy házon belüli versenyt sem tudnak tisztességesen lebonyolítani?

Mindenesetre érdemes megjegyezni: ma Magyarországon olyan durva diktatúra van, hogy például a 2006-ban ország-, nemzet- és emberellenes cselekedeteket egymásra halmozó, majd 2009-re az országot a gazdasági csőd szélére kormányzó Gyurcsány Ferencet nemhogy eltiltották volna a közügyek gyakorlásától, de az elmúlt tizenkét évben is tagja volt a magyar Országgyűlésnek.

Ma Magyarországon olyan szinten sérül a szólás-, a vélemény- és a sajtószabadság, hogy a hivatalos választási rendszerünkben nem létező, a baloldali pártok előselejtezőjét jelentő és javában a regnáló kormány ellen kampányoló előválasztást is lebonyolíthattak a diktatúrázás koronázatlan királyai. Ma Magyarországon olyan súlyos diktatúrát tart fenn az Orbán-kormány, hogy a baloldali előválasztás jelöltjei ország-világ előtt ábrándozhatnak arról, hogy megválasztásuk esetén vagyonokat fognak zárolni, elkobozni és különadókkal sújtani, köztisztséget betöltő személyeket fognak letartóztatni, majd bebörtönözni tárgyalás nélkül, illetve akkor is lebontják az alaptörvényt, ha nem rendelkeznek az ahhoz szükséges törvényes felhatalmazással.

Ezen logika mögött pedig az az ellenzékben bolsevik, kormányon már kommunista logika húzódik meg, amelynek leghitelesebb képviselője maga Gyurcsány Ferenc, aki 2022 után szeretné úgy a háttérből irányítani az országot, ahogyan azt 2019 óta a fővárossal is teszi.

(A borítóképen Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a DK XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs)

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A csúnya beszédtől a világháborúig

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Lincshangulat Strasbourgban

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Színház, porhintés, tündérpor!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A halhatatlanságprojekt kulcsa Isten

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.