idezojelek

A Momentumot zavarja a kormánypártok vidéki népszerűsége

Donáth Anna képtelen állítása szerint a mostani kormányzat a rendszerváltás óta a legvidékellenesebb.

Cikk kép: undefined
Fotó: Bruzák Noémi

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom elnöke és büszkesége nagyon nem tudja elviselni a kormánypártok vidéki népszerűségét és azt, hogy Orbán Viktor már az ötödik ciklusban vezeti nemzetbarát kormányát. Valamit tennie kellett emiatt, így aztán kitalálta, hogy a mostani kormányzat a rendszerváltás óta a legvidékellenesebb.

Apám valamikor arra nevelt, hogy minden körülmények között tiszteljem a nőket, de azt nem mondta, hogy miként viszonyuljak azokhoz a politikus hölgyekhez, akik a rossz oldalon állnak és zöldségeket beszélnek. A legnagyobb fokú tiszteletem kifejezése mellett is ki kell jelentenem, hogy amit Donáth Anna mondott, az legalább akkora képtelenség, mintha valaki a mai magyar ellenzéket patriótának és elkötelezett vidékbarátnak nevezné.

Lehet, hogy a Momentum üdvöskéje sok tekintetben tájékozott, hiszen életrajza szerint tanult eleget, de az a világnézeti alapállás, ami őt és elvbarátait jellemzi, sajnos távol tartja a magyar néplélek megértésétől. 

Akinek vannak vidéki rokonai és barátai, aki közelről ismer olyan embereket, akik a magyar földön gazdálkodva megszokták, hogy maguk és mások számára így biztosítsák az ellátást, a megélhetést, az tudja: küzdelmes élet az övék, és nem abból a fajtából valók, akik a fennmaradás érdekében a könnyebb utat választják.

Egy balliberális ellenzéki politikus soha nem fogja megérteni, hogy a vidéken élő emberek többségének, a földből élő gazdáknak a hazához fűződő viszonya miért más, mint az övé. Pedig a magyarázat egyszerű. A termőföldhöz való közelség és fizikai kötődés sok mindenre megtanítja az embert. Akkor is, ha nem szántóvető, hanem csupán vidéki közegben él, és mindennapi szemlélője az állattartásnak, a növényi kultúrák fejlődésének, a földeken és a kiskertekben folyó munkáknak, a betakarított termés feldolgozásának.

A vidéki emberek többségének erős a vallásos hite és a nemzettudata. Ezzel magyarázható, hogy ez a többség az utóbbi időkben nemzetpárti erőket juttatott a parlamentbe. Nem véletlen, hogy a mai ellenzék csupán a fővárosban és egy-két nagyvárosban képes választási sikereket aratni, hiszen ezeken a helyeken él a legtöbb gyökértelen ember.

Őket könnyű idegenből importált csalóka eszmékkel megtéveszteni és megnyerni.

Donáth többek között arról értekezett a Facebookon, hogy a vidékellenes kormány tudatosan rombolja a magyar falvak és kistelepülések életkörülményeit, azzal a céllal, hogy minden ott lakó száz százalékban a kormány kegyeitől függjön. Nos, személyes tapasztalattal tudom cáfolni ezt az alaptalan állítást.

A falu, ahol élünk, nem tartozik a hátrányos helyzetű települések közé (tudjuk, vannak ilyenek is). A házunk azonban egy szilárd burkolat nélküli, csatornázatlan utcában állt. Az itt lakók régóta szorgalmazták a csatornázást és az aszfaltburkolat létesítését. Az önkormányzat lépett volna az érdekünkben, de ingatlanonként csaknem kétmillió forintnyi hozzájárulást kért, ami tizenöt évvel ezelőtt se volt kis pénz. Ezt az összeget sokallottuk, így a beruházásból semmi sem lett.

Azután néhány éve fordult a kocka, a polgármesteri hivatal pályázott és nyert. 

A pályázati pénzek segítségével a környék utcáival együtt a miénket is csatornázták, majd elkészültek a szilárd burkolatok is. Csak a telekhatár és a ház közötti rövid csatornaszakasz és a bekötés árát (negyven-ötven ezer forintot) kellett kifizetnünk, ami azért jóval kevesebb, mint a kétmillió.

Na már most lehet azt mondani, hogy mindez a kormány sanda szándékai szerint történt, csak azért, hogy a település lakói száz százalékban függjenek tőle. Azt viszont már nehéz elhitetni az emberekkel, hogy a kormány vidékellenes, és tudatosan rombolja a magyar falvak és kistelepülések életkörülményeit.

De nehéz elhitetni azt is, hogy a falusi csok szemfényvesztés, csakúgy, mint a térkövezés, a polgármesteri hivatalok felújítása, valamint „a polgármester vadászházának” uniós pénzből történő megépítése – miként azt Donáth Anna írta. Ez utóbbi eset – ha volt ilyen – valóban felháborító, ezért nagyon reméljük, hogy ez ügyben az elnök asszony megtette a feljelentést. Ha esetleg mégsem, akkor jó lenne olvasni tőle egy Facebook-bejegyzést, vajon miért nem.

Mivel a momentumos politikusnő az Európai Parlament képviselője, jó lenne tudni, 

hogyan vélekedik például kollégájának és elvbarátjának, a balliberális Guy Verhofstadt belga EP-képviselőnek a korrupciós ügyéről, amelyet a nyugati sajtó egy része is megszellőztetett. 

A történet arról szólt, hogy Verhofstadt úrnak nem a vadászháza, hanem a saját genti műemlék háza körülbelül 820 ezer eurós felújítási költségének a felét a belga adófizetők pénzéből egészíttette ki.

Nem hallottuk, hogy emiatt Donáth Anna Brüsszelben elmarasztalta volna a magyarellenes belga képviselőt, és persze mondhatná, hogy azért, mert nem magyar. Értenénk is, ha ezt mondaná, mivel ő odakint tényleg magyar ügyekkel foglalkozik. Így például nagy lendülettel dolgozik a Magyarországnak folyósítandó uniós források felfüggesztéséért.

A szerző író, újságíró

Borítókép: Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője és Gelencsér Ferenc, a párt elnöke sajtótájékoztatót tart a karmelita kolostor előtt 2023. május 30-án. Mögöttük a Momentum országgyűlési képviselői és az elnökség tagjai (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.