Rogán ebédje

Magyarország az a hely, ahol a politikus a papírok szerint koldusszegény, életvitele alapján pedig krőzus.

Lukács Csaba
2017. 07. 03. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először a hazai bulvárban, de most már a komolyabb sajtóorgánumokban is elszaporodtak az úgynevezett olvasóriporterek, akik a zsebükben lévő okostelefonokkal a legváratlanabb helyzetben fotóznak le közismert embereket. Nem örülök a jelenségnek – politikusnak, celebnek éppúgy joga van a privát élethez, mint bárki másnak, és az időnként pénzzel is honorált olvasói fotó a legrosszabb emlékű házmester-mentalitást hozza elő belőlünk, a feljelentés soha meg nem szűnt kultuszát. (Van a jelenségnek egy másik változata is, amikor vélhetőleg a hatalomhoz közeliek bérelnek fel profi paparazzókat, de az most mellékszál, nem erről akarok írni.)

A hét végén Rogán Antalt és feleségét kapta lencsevégre egy olvasóból lett fotós: a propagandaminiszter négyfős társaságban ebédelt egy olasz ötcsillagos szálloda teraszán. A cikkből azt is megtudtuk, hogy a római étteremben a báránysült zöldségkörettel 38 euróba, a homár cukkinival pedig 42-be kerül. Én a tízezer forint fölötti főételben sem látok komoly problémát, mert nem gondolom azt, hogy egy miniszternek kizárólag a menzán szabadna étkeznie, és a populizmus bűnébe sem esnék azzal, hogy felemlegetem: Magyarországon százezrek vannak, akik idejét sem tudják megmondani, mikor ettek étteremben utoljára. Ráadásul közös érdek, hogy a politikus is vakációzzon és feltöltődjön, mert pihenten minden bizonnyal jobban tudja végezni a szavazók által rá bízott feladatokat. Az már valóban jogos kérdés, hogy a pihenéshez feltétlenül szükség van-e az elegáns Hotel de Russie éjszakánként negyedmillió forint induló árú szobájára (a miniszter nettó havi béréből három éjszakára futja), de mivel nem tudjuk biztosan, hogy valóban ott aludtak-e, nem bolygatnám tovább ezt az ügyet.

Szóval nekem a fentiekkel semmi bajom nem lenne, ha nem élnénk olyan álságos és eltorzult világban, mint amilyenbe a politikusok belekényszerítettek. Először is: nálunk a politikusok szeretik eltitkolni azt, miből és hogyan élnek. Hosszan tudnék itt írni gumiként nyúló lakóparki lakásról, vagyonnyilatkozatból kifelejtett értékekről, rokonok nevére írt ingóságokról. Magyarország az a hely, ahol a politikus a papírok szerint koldusszegény, életvitele alapján pedig krőzus. Tényleg csak a példa kedvéért: Rogán Antalnak papíron 46 milliós tartozása van, miközben helikopterrel jár lakodalomba. Az egész vagyonnyilatkozatosdinak így nincs semmi értelme.

Másodszor: kormánypárti politikusaink létrehoztak egy olyan steril környezetet maguknak, ahol nem tudják megzavarni őket okvetetlenkedő újságírók. Az egy szem Lázár Jánoson kívül mást gyakorlatilag lehetetlen megtalálni épkézláb kérdésekkel – egész (sajtó)hadosztályokat hoztak létre az elhárításra és a ködösítésre. Ha pedig megtalálják őket, szemrebbenés nélkül hazudnak – megint csak a példa kedvéért hoznám fel Rogánt, aki egészen addig semmit sem tudott a helikopterről, amíg nem mutatták meg neki a fényképeket. Ha pedig megpróbálnak mindent eltitkolni, nem kell azon csodálkozni, hogy az átlagos magyar polgárból előbújik az oknyomozó, és a legváratlanabb helyzetben készülnek fényképek. Ott tartunk ma Magyarországon, hogy a „Na, kivel ebédelt ma Habony Árpád?” képaláírással közölt fotóból jó eséllyel többet tudunk meg a közeljövőről, mint egy miniszterelnöki interjúból a közrádióban. És hiába rak össze a sajtó napnál világosabb történeteket, azokat az utolsó utáni pillanatig tagadják. Mészáros Lőrincnek sem volt semmi köze hónapokig a Mediaworkshöz, hogy aztán kiderüljön, mégiscsak az övé az egész. (Ha már a felcsúti polgármesternél tartunk: hétfőn derült ki, hogy vállalkozása megszerezte a 193. újságot is, és még alig járunk az év felénél.)

A hazai közéletben Kósáné Kovács Magda egykori MSZP-s miniszter tette közismertté egy erdélyi költő, Horváth Imre mondását: nem elég tisztességesnek lenni, hanem annak is kell látszani. Nagyon úgy tűnik, ez egyre kevesebb politikusnak sikerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.