A szépségszalonoknak is nagy érvágás a turisták hiánya

Nagyjából 50 százalékos a kozmetikusok forgalmának visszaesése a tavaly őszihez képest.

Forrás: VG.HU2020. 11. 09. 21:24
null
Versenyképes-e a fodrász? A kuncsaft dönti el Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából 50 százalékos a kozmetikusok forgalmának visszaesése a tavaly őszihez képest. Leginkább a nagyobb és a határhoz közeli városokban csökkent a forgalom – mondta a Világgazdaságnak Stuhl Andrea, az Első Magyar Minősített Szépségipari Szakemberek Egyesületének alelnöke. A budapesti szépségszalonoknak nagy érvágás a külföldi turisták hiánya, de az északnyugati régióban is elég rossz a helyzet azokon a területeken, ahol a szépségipari szolgáltatók az osztrák és a szlovák vendégekre specializálódtak. Többeknek be kellett zárniuk a forgalomcsökkenés miatt, vannak azonban olyan kisebb települések, ahol csak minimális a visszaesés.

Tavasszal a korlátozások miatt még a jelenleginél is nehezebb helyzetben voltak a kozmetikusok, a nyáron azonban visszatértek a vendégek, és bár a forgalom nem érte el a tavaly nyárit – főleg a turizmusból élő településeken –, de kisebb fellendülést tapasztalható volt – emelte ki Stuhl Andrea.

A szep­tember minden évben hoz egy rövidebb, átmeneti visszaesést, de nem olyan mértékűt, mint az idén. Ráadásul most elmaradt a felívelés, a tapasztalatok szerint a vendégek nagyjából fele lemondja a foglalását. A december mindig erős hónap a szépségiparnak, de idén a járvány miatt nagy valószínűséggel elmarad az év utolsó hónapjára általában jellemző felfutás is.

Sok, kozmetikai gépeket forgalmazó cég elkezdett otthoni kezelésekre alkalmas berendezéseket értékesíteni, de a szakemberekkel közös megoldáskeresés is kulcsfontosságú az ágazat túlélése szempontjából. Ha a kozmetikusoknak nincsenek vendégeik, akkor a gépeket sem tudják megvenni vagy bérelni. Elkezdődött az együttműködés, a forgalmazók kamatmentes részletre is odaadnak berendezéseket, és más felajánlásokat is tesznek a kozmetikusoknak, akik így tudják bővíteni a portfóliójukat. Mivel a korszerű kezelések ára magasabb a hagyományos szolgáltatásokénál, a bevételek csökkenése remélhetőleg nem lesz arányos a vendégek számának csökkenésével – fejtette ki lapunknak az egyesület alelnöke.

Nagyjából 20 százalékos visszaesést tapasztaltam az üzleteimben a turisták hiánya miatt, az Erzsébet téri esetében viszont 35 százalékos a csökkenés a tavaly őszihez képest – mondta a Világgazdaságnak Hajas László mesterfodrász.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.