Megnőtt a tudományos szakemberek iránti igény Magyarországon

Egy felmérés alapján a tudományos és műszaki végzettségű szakemberekre megnőtt a munkaerő-piaci igény.

Forrás: VG.HU2020. 11. 13. 21:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-világjárvány gazdasági sokkhatása szinte egész Európában az alapfokú végzettséggel rendelkezőket sújtja a legnagyobb arányban, ezen a területen minden tizedik dolgozó elvesztette az állását. Ezzel szemben a tudományos és műszaki végzettségű szakemberekre megnőtt a munkaerő-piaci igény – derül ki az Eurostat friss felmérésből – írja a vg.hu.

A jelenlegi egészségügyi válság munkaerő-piacra gyakorolt hatásait már az uniós foglalkoztatási ráták korosztályokra való bontásával megvizsgáltuk egy előző írásunkban. Most pénteken azonban a foglalkoztatás szakirányok szerinti megosztást publikálta az Európai Unió statisztikai hivatala az elmúlt egy éves időszak viszonylatában.

Az uniós hivatal 2019 második féléves adatai szerint,

az unióban összesen több mint 200 millió állampolgár dolgozott, ami az idei évre 6 millió munkahellyel esett vissza, így egy átlagosan 2,4 százalékos csökkenést produkálva a vizsgált időszakban.

Az aktuális kutatás azonban górcső alá veszi a foglalkoztatás szakirányonkénti változásait is, és további érdekes átalakulások tapasztalhatóak az adatokból.

A fenti diagramon szakirányonkénti bontásban látható az unióban dolgozó emberek száma ezer főben számolva, és a 2019-es és 2020-as második negyedévi adatok alapján.

Ezekből az mondható el, hogy az EU-ban a koronavírus-járvány által legnagyobb arányban sújtott szakmák:

  • az alapfokú végzettséget igénylő munkahelyek, ahol közel 10 százalékos csökkenéssel mintegy 1,8 millió ember veszítette el az állását,
  • majd szorosan utána 8 százalékkal a szolgáltatások és kereskedelem területén dolgozók száma csökkent több mint 2,6 millió fővel,
  • míg valamivel 6 százalék felett csökkent és majdnem egymillióval kevesebben dolgoztak üzemi vagy gépészeti területen.
  • Mindenképpen érdekes továbbá, hogy a válság hatására megnőtt a tudományos és mérnöki szakirányon foglalkoztatottak száma az unióban, így 5 százalékkal azaz majdnem 2 millió fővel dolgoztak többen ezen a területen a vizsgált időszakban. Továbbá bővülést mértek még a műszaki szakemberek(1,31 százalék) és a fegyveres szolgálatok (0,15 százalék) esetében is.

    A magyarországi statisztikákból is hasonló kép körvonalazódik, azonban néhány eltérés színesíti az elmúlt egy év adatait.

    A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

    Szijjártó Péter: Hatalmas lehetőségek előtt áll a magyar gazdaság

    A magyar gazdaság hatalmas lehetőségek előtt áll: a világjárvány miatt sok vállalat megszűnt, meggyengült, vagy kiszorult a világpiacokról, a magyar vállalatok azonban betörhetnek az új piaci résekbe, növelve bevételeiket, a foglalkoztatást, erősítve a magyar gazdaság egészét – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Nagyatádon szerdán.

    Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.