Mítoszt építenek – így tolja a dollármédia Magyar Pétert

A Telextől, amelyik független-objektívnek nevezi magát, mindenképpen elfogadhatatatlan, hogy ennyire látványosan vegyen részt egy ellenzéki politikus építésében.

2024. 05. 03. 21:24
MAGYAR Péter; SZILÁGYI Kitty
Magyar Péter (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Telex Magyar Péterrel kapcsolatosan egy mítoszt épít. A negatív cikkekhez képest túlnyomó többségben vannak a pozitív cikkek, és még a semleges cikkekhez képest többséget élveznek. Egy olyan portáltól, amelyik független-objektívnek nevezi magát, mindenképpen elfogadhatatatlan, hogy ennyire látványosan vegyen részt egy ellenzéki politikus építésében és Orbán Viktor kihívásában – olvasható a Transzparens újságírásért nevű alapítvány cikkében.

Hónapok óta tematizálja Magyar Péter a közéletet, illetve a nyilvánosságot. Egyértelműen kijelenthető, hogy Varga Judit igazságügyekért felelős miniszter volt férje jött ki győztesen a kegyelmi botrányból. A balliberális celebpolitikus remek időzítéssel lépett fel a politika nagyszínpadára.

Ezen időszak alatt egyértelműen túszul ejtette a nyilvánosságot, ennek ékes bizonyítéka, hogy a kormánnyal kritikus médiumok esetében a Magyar Pétert ért kritikák egzisztenciális következményekkel járnak

A Transzparens újságírásért nevű alapítvány elemzésében Magyar Péter telexes médiareprezentációját vizsgálták meg, egységében, illetve lebontva az elmúlt 2 és fél hónap főbb Magyar Péteres állomásainak médiareprezentációjára. Értékelésük szerint ezen főbb állomások az első Partizán interjú és annak utóhangja, a Schadl-Völner botrány, a Varga Judittal való magánéleti viszony, a tüntetések, különböző szereplők és intézmények esélylatolgatásai, illetve a folyamatos viszálykodások a kormány és az ellenzék tagjai, véleményvezérei és Magyar Péter között.

A vizsgált időszakban Magyar Péter 311 (!) telexes cikkben szerepelt. Ezekből 146 pozitív, 143 semleges, és 23 negatív benyomásokat kelthetnek a cikkek olvasójában. Az a tény, hogy több Magyar Pétert pozitív színben feltüntető cikk született, mint semleges hangvételű, ez önmagában elég ahhoz, hogy a telexet ne lehessen objektívnek tekinteni a témában. Az a tény viszont, hogy majdnem hétszer annyi pozitív cikk született, mint negatív, feltételezi, hogy a hírportál lecserélte a Momentumot, és új legjobb barátot választott magának. Ezt lebontották a „show” főbb epizódjaira, és külön elvégezték ezt a vizsgálatot.

Magyar Péter áttörésének első állomását a  február 11-i vasárnap esti élő Partizán jelentette. Erről 24 cikk született, 11 pozitív, illetve 13 semleges képet fest a balliberális celebről. Negatív kép festésére egyik cikk sem alkalmas. A pozitív kép festésére alkalmasakból a február 12-én, az „A rogáni boszorkánykonyha működésébe is bepillantást engedett Magyar Péter” címmel készült cikket választották ki, hogy bemutassák, az ott történtek pozitív aspektusait hogyan lehet túlzóan, szubjektív módon bemutatni. Önmagában a választott kép is befolyásoló, egy olyan képet lehet látni, amelyen rengeteg mikrofon Rogán Antalnak szegeződik, azt érzékeltetve, mintha Magyar Péter sarokba állította volna a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjét. A valóságban erre nem került sor, utólag visszatekintve láthatók, hogy az események nem rengették meg Rogán pozícióját, azonban a cikk a kép előre ezt sugallta. A cikk főbb állítása az, hogy a Partizánban adott interjú azért bír különös jelentőséggel, mert ilyen részletességgel „ritkán szoktak beszélni a rogáni boszorkánykonyha működéséről a körön belülről”, miközben valamelyik hetente leülős politikai beszélgetőműsorban mindig helyet kap a téma.

 

A Völner-Schadl ügy

A „valóságshow” következő epizódját a Völner-Schadl ügy jelentette. Ebben a témában 45 Magyar Péterhez köthető cikk született, 20 pozitív, és 25 semleges hangvétellel a balliberális celebpolitikusról. Negatív kép festésére továbbra sem volt alkalmas egyetlen cikk sem. A Telex összességében nagyon nagy részletességgel dokumentálta azt a folyamatot, ahogyan Magyar Péter először meglebegteti, hogy minisztereket érintő korrupciós botrányról van tudomása, majd az ügyészséghez fordul a bizonyítékaival, végül a nyilvánosságnak is megmutatja azt.  Ebbe a részletességbe az az önálló cikk is belefért, mely a március 7-én jelent meg, és az „Az ügyészség kihallgatná Magyar Pétert, de nem volt könnyű elérni” címet viseli. Ez a cikk egy ügyészségi közleményt tartalmaz, és a legfőbb állítása, hogy nehéz Magyar Pétert utolérni, mert elfoglalt ember. Ezzel a cikk a celeb „Fontos Ember” képét kívánja hangsúlyozni.

Magyar Péter ismertségrobbanásának következő állomása a Varga Judit színrelépése volt. A volt igazságügyi miniszter kommunikációs válaszcsapásként jelent meg. Ezen epizódról a Telex 33 cikket közölt, melyből 13 pozitív, 18 semleges, és 2 negatív színben tünteti fel Varga Judit volt férjét. Az első érdekesebb történés egy rendőrségi jelentés nyilvánosságra hozatala volt, mely előtt Dezső András akart kérdéseket feltenni a balliberális celebnek. Azonban Magyar Péter ezt megtudva, elébe ment az eseményeknek, és elkezdett a rendőrségi jelentésről posztolni Facebookon, azt hamisítványnak állítva be. Ezt a narratívát a Telex is elfogadta, a március 18-án, „Belső vizsgálatot indított a rendőrség Magyar Péter nyilatkozata miatt” címmel megjelent cikk nem törekedik a narratívák ütköztetésére, hanem Magyar Péter szempontjából mutatja be az eseményeket. Érdekes módon a témában születtek olyan cikkek, amik alkalmasak a celeb negatív színben való feltüntetésére. Erre példa a március 29-i cikk, ami Baranyi Krisztinának a HVG podcastepizódjában való szereplését szemlézi, és a „Baranyi Krisztina: Magyar Péter szóhasználata, hangvétele tipikus példája annak, ami egy bántalmazó kapcsolatban történik” címet viseli. Itt a Telex átkeretezés nélkül közli Baranyinak azt a véleményét, mely alapján hitelt ad Varga Judit bántalmazott mivoltának, Magyar Péter viselkedéséből kiindulva.


A „valóságshow” következő eleme: a tüntetéssorozat

Magyar Péter több nagyobb tüntetést is összehozott a Partizánban való első megjelenése óta. Ezekről a Telex 26 cikket írt, 18 pozitív, 8 semleges, és mindössze egy negatív színben tüntetve fel a balliberális politikust és celebkedéseit. A negatív az április 9-én „Demjén Rózsi és Varga Miklós sem örült, hogy a zenéiket lejátszották Magyar Péter tüntetésén” címmel megjelent cikk, mely a zenészekkel szembeni tiszteletlenségnek állítja be az engedély nélküli felhasználást. A pozitív cikkek közül külön nem emelnek ki, önmagában az a tény, hogy a 3 tüntetésről 18 pozitív (!) hangvételű cikket írt a portál, mutatja a mítoszépítési törekvéseket.

 

Az újabb balliberális csodavárás

Nagyobb csoportosítási kategóriaként értelmezték azokat a cikkeket, amelyek a pártalapítással, illetve Magyar Péter pártjának választásokon való indulásának esélyeit latolgatja. Ezen cikkek száma 23, melyből 17 pozitívan, 5 semlegesen, azonban csupán egy cikk tünteti fel negatív színben a balliberális celebet. Április 7-én, a Kossuth téri tüntetés másnapján „Orbán Viktor kihívójaként emlegeti Magyar Pétert a külföldi sajtó” címmel jelent meg cikk a Telex oldalán, mely nemzetközi sajtószemlének is mondható. A cikk létezése nagyon jól megmutatja azt a jelenséget, hogyan tud a média politikát csinálni. Mivel Magyar Péter, mint politikus, ismeretlen jelenség, ezért a jelenséget figyelők hajlamosak azt belelátni, amit a média sugall. A média pedig egy lépéssel mindig előrébb jár, a cikk címadása és keretezése pedig remekül megmutatja a Telex által kívánt végeredményt. A szekunder tartalmak gyártása is felmerült, olyan irreleváns cikkek megszületésével, mint az április 19-én megjelent, „Több mint 95 ezren szavaztak Magyar Péterék jelöltjeire” című cikk, ami érthetetlen, hogy miért érdemelt meg egy önálló cikket. Érdekes módon, április 25-én, „Mitől ennyire sikeres Magyar Péter?” című cikk, bár a címadásból pozitívnak tűnhet, valójában inkább negatív színben láttatja Magyar Péter 2026-os esélyeit.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.