2023 magyar filmesek szemével

A Magyar.film.hu az év vége felé közeledve magyar filmes szakembereket kérdezett arról, hogyan látták 2023-at. A kedvenc magyar és külföldi alkotásaik mellett az idén készített vagy bemutatott filmek kulisszatitkait is megosztották.

Forrás: magyar.film.hu2023. 12. 28. 9:00
Semmelweis
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szamosi Zsófia idén számos alkotásban szerepelt. Gondolhatunk például a Berlinálén bemutatott Műanyag égboltotra – ami a strasbourgi filmfesztiválon is díjat nyert – vagy akár a tavasszal debütáló Csillag Manó bűnügyi sorozatban, illetve a Cella – Letöltendő élet egyik epizódjában. A tévénézők számára pedig valószínűleg a Madarász Isti rendező által jegyzett történelmi sorozatból, a Tündérkertből lehet ismerős, amelyben Báthory Erzsébetet alakítja. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Tündérkert a napokban (december 26–29. között) újra látható a Dunán reklámok nélkül. 

Szamosi Zsófia a Műanyag égbolt bemutatóján (Forrás: Magyar.film.hu)

A kedvenc magyar filmem idén a Hat hét volt. Fontos témát dolgozott fel érzékenyen, tehetségesen, és kiemelkedő volt a főszereplő Román Katalin alakítása. Jó lenne még sokat látni őt a vásznon.

– árulta el a színésznő, aki a kedvenc külföldi filmjeként Charlotte Wells alkotását emelte ki, az Aftersunt. – Finom, személyes hangvételű mű, nagyon sokszor eszembe jut az a különös költészet, amin a film beszél. (És azóta Paul Mescal-rajongó vagyok.) – tette hozzá a Tündérkert sztárja.

Az idén leginkább a Larry miatt egyre híresebbé váló Vilmányi Benett tetszését nem igazán nyerte el a Barbie-film. Szó, ami szó, a lapunkban olvasható kritika szerint is szórakoztató, ám összességében felszínes lett a rózsaszín babafilm. A fiatal színész azonban nem túl derűlátó a mozi sorsával kapcsolatban. – Nagyon nyomasztó ma filmet nézni. Haldoklik a vászon. A mélypont közeledte viszont lehetőség valami friss felépítésére – reflektál az idei évére Vilmányi Benett. A filmes portál interjú-összeállításának első része itt olvasható.

Vilmányi Benettet idén többek között a Larry című filmben láthattuk. Forrás: Magyar.film.hu

Rév Marcell, a főként Amerikában dolgozó operatőr már évek óta egymás után hozza a díjakat. Idén, részben a hollywoodi sztrájknak köszönhetően, részben pedig szakmai okokból hazalátogatott, és ismét Szimler Bálinttal dolgozott együtt. 2023-ban ő fényképezte Christos Nikou Körmök című filmjét, majd a Guccinak forgatott karacsonyi reklámot. Idei kedvenc külföldi filmként ezeket sorolta fel. 

A Megfojtott virágok, de nem láttam még az Egy zuhanás anatómiáját, amit sok ismerősöm nagyon dicsér, szóval változhat meg az év végéig.

– fogalmazott az Emmy-díjas operatőr. – Hosszabb idő után megint forgattam Budapesten, ami egy nagyon jó élmény volt. A szakszervezetek sztrájkjai miatt ráértem, és a nyáron le tudtuk forgatni Szimler Bálint barátom filmjét  – árulta el.

Nagy Katica a Semmelweisben játszott idén. Forrás: Magyar.film.hu

Nagy Katica a legfontosabb női szerepet játszotta el az idei év legnézettebb magyar filmjében, a Semmelweisben. Egyértelmű választ adott, amikor az idei magyar kedvencéről kérdezték.

Mesterjátszma. Speciális, egyedi világa van, nagyon vitt magával. Szerintem Hajduk Károly alakítása lenyűgöző, rég láttam ilyen metszően pontos, rétegzett és érzékeny színészi munkát. Mindenkinek ajánlom a filmet. Emellett nagyon mélyen megérintett a Hat hét című film, fájdalmas és gyönyörű történet. Megérdemli az elismerést.

– árulta el a színésznő. A külföldiek közül az Oppenheimert emelte ki, azon belül is Cillian Murphy alakítását. A Barbie-film pedig neki sem igazán nyerte el a tetszését, ami így a csalódások kategóriájába került. A jövő évi terveiből megtudhattuk, hogy nemcsak a szakmában kezdett révbe érni, hanem a magánéletben is: januárban kezdi vőlegényével az esküvőt tervezni.

Az összeállítás második részét itt olvashatják.

Borítókép: Részlet a Semmelweis című filmből (Fotó: InterCom)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.