Tíz érdekesség a Tündérkert kulisszái mögül

Karácsonyi meglepetéssel készül a tévénézőknek a Megafilm Service és az MTVA: december 26-tól dupla epizódokkal ismétlik a Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első kötetéből készült, nyolcrészes, szenvedélyes történelmi kalandfilmsorozatot. A Tündérkert négy napon keresztül (december 26–29-én) 21 órakor lesz újra látható a Dunán, reklám és megszakítás nélkül.

2023. 12. 20. 7:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újra a Duna műsorán látható sorozat kulisszái mögül kínálunk most néhány érdekességet, hogy még közelebb kerülhessünk a Kísértések kora alcímet viselő produkcióhoz.

   1) Szamosi Zsófia külső átalakulása Báthory Erzsébetté napi 2-2,5 óráig tartott. A színésznő nagyon élvezte, hogy egy idegen, sötét hajú nő nézett vissza rá a tükörből.
   2) Bár Nagy Andrásnak a történet szerint egy hűséges lova volt, azt őt alakító Pál D. Attila a forgatás alatt három fekete lovon is ült: Ezredes, Karlosz és Holló „játszotta” a hajdúgenerális lovát.
   3) Intimitáskoordinátor is dolgozott a színészekkel, akitől azt is megtanulták, hogy mi a különbség a simogató bőrérintés, a szenvedélyes húsérintés vagy az erőszakosan markoló csontérintés között.
 

 

  4) Báthory Gábor szerepére az utolsó pillanatban találták meg az alkotók Katona Péter Dánielt, aki – amint azt a nézői visszajelzések is igazolják – remek választás volt.
  5) Eredetileg a körmönfont Bánffy Dénes nem volt lovas karakter, de az alkotók vitézebb figurának ábrázolták, ugyanis az őt alakító Kálloy Molnár Péter kiváló lovas: az idei Nemzeti Vágtán a Tündérkert lovas felvonulást is a színész vezette.
  6) Báthory Erzsébet föld alatti ispotályát a kőbányai pincerendszerben vették fel, de mégis érezhető a korabeli erdélyi tér hangulata, ugyanis a padlómintába az erdélyi fa álmenyezetek struktúráját építették.

 


   7) A Tündérkert főcímdala telefonos csengőhangként is letölthető a film hivatalos oldaláról
   8) A nyolc epizód a forgatókönyve összesen 381 oldal volt, 95 forgatási nap alatt 170 órányi felvett nyersanyag született.
   9) A korhű fegyverek mellett negyven olyan kard is készült, amelyet a szereplők sohasem használtak, ugyanis ezek a jelmezhez tartozó kellékek voltak.
   10) A Bárthory Erzsébet hűséges szolgáját, Kelement játszó Elek Ferencnek „bevarrták” a szemét a maszkmesterek: az arcán lévő forradásokat úgy alakították ki, hogy az egyik szemét teljesen eltüntették.

 

A Nemzeti Filmintézet támogatásával, a MEGAFILM Service és az MTVA koprodukciójában készült fordulatos történelmi sorozat szerelmet, szenvedélyt, csatát, hatalmi harcot, árulást és hűséget ígér egy viharvert történelmi időszakban. A főszereplők, a mester (Bethlen Gábor) és a tanítvány (Báthory Gábor) kötéltánca mellett a női szereplők hatalomra gyakorolt hatása teszi fordulatokban gazdaggá a cselekményt. 

 

Borítókép: Szamosi Zsófia mint Báthory Erzsébet (Forrás: Megafilm)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.