Déryné visszatért Kassára + exkluzív videó

Vasárnap kora este a Kassai Nemzeti Színházban a Déryné-program társulata megidézte a legendás művésznő, Déryné Széppataki Róza alakját. A Déryné ifjasszony előadás Herczeg Ferenc drámája, amely a vándorszínészet hőskorába, a magyar nyelvű színjátszás születésének reményekkel és sikerekkel, nélkülözéssel és küzdelmekkel teli világába kalauzol. Vidnyánszky Attila rendező úgy fogalmazott lapunknak, hogy ez az előadás azokról az ősökről szól, akik nélkül nem lenne magyar színjátszás, ők voltak a nemzeti színház első tagjai.

2023. 12. 19. 17:30
null
Fotó: joseph MARCINSKY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Tudtam, hogy ezzel kell indítani a Déryné-programot, és az eltelt évek alatt ez a darab sok helyen okozott örömöt a nézőknek. Ez egy gyönyörű mese, egy szép vallomás a színházról, a művészetről, a hitünk lényegéről – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, aki saját bevallása szerint nagyon régóta szeretne a kassai színházba bekerülni. – Most új vezetése van a teátrumnak, amely nagyon nyitott és kreatív. Ők ugyanazt tartják fontosnak, amit én, miszerint sokkal több dolog köt össze minket, mint amennyi szétválaszt. 

Déryné
A Déryné-program egyik alappilléreként megalakult Déryné Társulat 2020. szeptemberében mutatta be Déryné ifjasszonyt (Forrás: Facebook/Joseph Marcinsky)

Az előadáson tiszteletét tette Hetey Ágota főkonzul is. A diplomata elmondta: különleges küldetésük, hogy közös történelmünket és kultúránkat előtérbe helyezzük. 

– Nagyon jó látni azt, amikor megtaláljuk a közös nyelvet, és azt is, hogy erre igény van itt Kassán is. 

A nézőtér együtt lélegzett a színészekkel, lehetőségünk volt felszabadultan nevetni is, de egészen biztos, hogy mindenki érezte, Kassa ismét az a regionális központ, amit korábban is betöltött.

Kis Domonkos Márk, a Déryné-program igazgatója összegezte, hogy 2019-ben „Színház mindenkinek” mottóval startolt a hiánypótló kezdeményezés. 

− Négy alprogrammal indult el, a Barangoló, az Országjárás, a Vándorszínház és a saját társulatunk, amely ma este az egyik emblematikus előadását hozta el a városba. 

De ezeken felül van egy papírra vetett tervünk, a Határtalan alprogram. Azon dolgozunk, hogy forrást tudjunk találni arra, hogy a külhoni területekre is el tudjuk juttatni a magyar színjátszást. 

Az exkluzív esten lapunk stábja a Dérynét alakító Tarpai Viktóriával és a kassai születésű színésszel, Havasi Péterrel is beszélgetett arról, milyen érzés visszahozni a városba a hazai színjátszás nagy alakjait.  

A videót készítette: Tölli Szofi és L. Szabó Fruzsina.

Borítókép: A Déryné ifjasszony egyfajta főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt (Forrás: Facebook/Joseph Marcinsky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.