időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

Megjelent a romániai kommunizmus vezéralakjáról írt magyar szatíra

Balázs D. Attila
2021.12.27. 22:55 2021.12.27. 22:58
Megjelent a romániai kommunizmus vezéralakjáról írt magyar szatíra

Véresen komoly szatíra született Fábián Tibor erdélyi író, újságíró tollából. A főszereplő nem más, mint a velejéig romlott romániai kommunizmus vezéralakja, Nicolae Ceaușescu, illetve a hozzá közel állók csoportja.

A sajátos módszerekkel kormányzó diktátorról nagyon sok történet keringett 1989-es kivégzéséig, és ezek közül Fábián most többet formába is öntött.

Erdélyi magyarként eleinte nehéz volt nevetni a fejezetek olvasása közben, ám az író humorának és kiforrott jellemábrázolásainak köszönhetően az az olvasó is feloldódik a kötet végére, aki maga is átélte a kommunizmust a világ bármelyik pontján.

Mivel az idehaza elérhető ismeretterjesztő tévécsatornák a nap jó részében Hitlerrel, Sztálinnal, illetve Churchill-lel vannak elfoglalva, a könyvkiadói fősodort pedig szintén ez a divat jellemzi, a Ceaușescu elvtárs, pajtásigazi unikumnak számít, mert rólunk is szól.

Arról, hogy milyen módon viszonyult az infantilis, megalomán és brutális elnöki házaspár a magyarokhoz, sőt a piros-fehér-zöld színkombinációhoz, amelytől a mai Romániában is úgy tartanak egyes vidékeken, mint ördög a szenteltvíztől. A diktátort ráadásul emberként látjuk, méghozzá a mindennapokban.

Fábián Tibor friss kötete jó vonalvezetésű és nem száraz, kimondottan izgalmas, és történelmileg hiteles mű. Ha az olvasóban mégis kétség vetődne fel az utolsó kelet-európai sztálinista diktatúra ábrázolásával kapcsolatban, kérdezzen meg egy erdélyi ismerőst! Ő majd igazolja Fábián sorait.

Fábián Tibor: Ceausescu elvtárs, pajtás, Erdelyikonyv.hu, 2021., 134 oldal

Borítókép: Nicolae Ceaușescu (Fotó: Wikipédia)