Kudarcait elemzi az MSZP

Bőven lehetnek ma kritikus hangok az MSZP országos pártértekezletén, ahol a szocialisták értékelik az idei három választási vereséget.

Katona Mariann
2014. 12. 13. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos pártértekezletén értékeli ma az MSZP az idei választási évet, vagyis a számukra csúfos vereséggel záruló országgyűlési, európai parlamenti és az októberi önkormányzati voksolást. A vitán bőven várhatók kritikus hangok, hiszen egyes alapszervezetek, megyei szervezetek, platformok vagy éppen a Lendvai Ildikó volt pártelnök köré szerveződött Deák Ferenc Kör is megfogalmazott már éles bírálatokat. Ezekben az elemzésekben hol a korábbi, Mesterházy Attila által irányított pártvezetést, hol a jelenlegit okolják. Ez nagyban függ attól, hogy az adott szervezet a Mesterházy idején megtartott áprilisi parlamenti vagy a már Tóbiás József elnöksége mellett zajló őszi önkormányzati voksoláson milyen eredményt ért el.

A Magyar Nemzet számolt be korábban a belvárosi szocialisták elemzéséről, amely szerint a személyes ambíciók tönkretették az országgyűlési választásokra a baloldali összefogást, a frakcióban a párt negyedvonalbeli politikusai ülnek, az önkormányzati kampány pedig súlyos hibákkal volt terhelt. A szocialista platform vitairata – amelyből az Origo.hu közölt először részleteket – azt is tartalmazza, hogy az MSZP elvesztette baloldali arculatát. A Deák-kör is hasonlóan kritikus volt, szerintük az MSZP vezetői alkalmatlannak bizonyultak a kampány irányítására, és nem vállalták a felelősséget a súlyos vereségért.

A múlt kibeszélése mellett a pártértekezlet napirendjén szerepel az is, hogy meghatározzák az MSZP új irányát. Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese tegnap erről úgy fogalmazott az MTI-nek: bízik abban, hogy „ütőképes ajánlatot” tudnak összeállítani a társadalomnak.

A Magyar Nemzetnek több szocialista forrás is arra panaszkodott, hogy jelenleg „vezetés nélküli a párt”, így Tóbiás József pártelnöknek végre elő kellene állnia egy megvalósítható és érdemi stratégiával. Hiszen lassan öt hónapja – a júliusi rendkívüli tisztújítás óta – felállt az új országos pártvezetőség is, ám egyelőre kézzelfogható eredményeket szinte alig tudtak felmutatni. Egyes forrásaink szerint a türelem lassan elfogy, legkésőbb a veszprémi időközi választásig, a jövő év eleji parlamenti nyitányig vagy a március 15-i ünnepig tarthat ki. Volt ugyanakkor olyan informátorunk is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Tóbiás nagyon nehéz helyzetben vette át az MSZP vezetését. Tóbiást többen amiatt is bírálják, hogy helyzetbe hozza azokat a „nagy öregeket”, akik még Mesterházy idején szorultak háttérbe. Emblematikus alak Baja Ferenc, aki a kezdetektől a pártelnök mellett van, de a kritikusok ide sorolják a nemrég pártigazgatónak kinevezett Katona Tamást vagy éppen az elnökkel jó viszonyt ápoló Puch Lászlót is.

Lapunk információi szerint az nem várható, hogy a liberálisabb értékrendet vallók a pártértekezleten kiálljanak a Gyurcsány Ferenc felé történő nyitás mellett. Úgy tudjuk, hogy a korábban a baloldali integráció mellett érvelők szerint az újpesti időközi országgyűlés választás egy új politikai helyeztet teremtett. Ezért jelenleg nem időszerű bármilyen egyeztetési vagy tárgyalási folyamat sürgetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.