időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Kudarcait elemzi az MSZP

Katona Mariann
2014.12.13. 05:45

Bőven lehetnek ma kritikus hangok az MSZP országos pártértekezletén, ahol a szocialisták értékelik az idei három választási vereséget.

Országos pártértekezletén értékeli ma az MSZP az idei választási évet, vagyis a számukra csúfos vereséggel záruló országgyűlési, európai parlamenti és az októberi önkormányzati voksolást. A vitán bőven várhatók kritikus hangok, hiszen egyes alapszervezetek, megyei szervezetek, platformok vagy éppen a Lendvai Ildikó volt pártelnök köré szerveződött Deák Ferenc Kör is megfogalmazott már éles bírálatokat. Ezekben az elemzésekben hol a korábbi, Mesterházy Attila által irányított pártvezetést, hol a jelenlegit okolják. Ez nagyban függ attól, hogy az adott szervezet a Mesterházy idején megtartott áprilisi parlamenti vagy a már Tóbiás József elnöksége mellett zajló őszi önkormányzati voksoláson milyen eredményt ért el.

A Magyar Nemzet számolt be korábban a belvárosi szocialisták elemzéséről, amely szerint a személyes ambíciók tönkretették az országgyűlési választásokra a baloldali összefogást, a frakcióban a párt negyedvonalbeli politikusai ülnek, az önkormányzati kampány pedig súlyos hibákkal volt terhelt. A szocialista platform vitairata – amelyből az Origo.hu közölt először részleteket – azt is tartalmazza, hogy az MSZP elvesztette baloldali arculatát. A Deák-kör is hasonlóan kritikus volt, szerintük az MSZP vezetői alkalmatlannak bizonyultak a kampány irányítására, és nem vállalták a felelősséget a súlyos vereségért.

A múlt kibeszélése mellett a pártértekezlet napirendjén szerepel az is, hogy meghatározzák az MSZP új irányát. Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese tegnap erről úgy fogalmazott az MTI-nek: bízik abban, hogy „ütőképes ajánlatot” tudnak összeállítani a társadalomnak.

A Magyar Nemzetnek több szocialista forrás is arra panaszkodott, hogy jelenleg „vezetés nélküli a párt”, így Tóbiás József pártelnöknek végre elő kellene állnia egy megvalósítható és érdemi stratégiával. Hiszen lassan öt hónapja – a júliusi rendkívüli tisztújítás óta – felállt az új országos pártvezetőség is, ám egyelőre kézzelfogható eredményeket szinte alig tudtak felmutatni. Egyes forrásaink szerint a türelem lassan elfogy, legkésőbb a veszprémi időközi választásig, a jövő év eleji parlamenti nyitányig vagy a március 15-i ünnepig tarthat ki. Volt ugyanakkor olyan informátorunk is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Tóbiás nagyon nehéz helyzetben vette át az MSZP vezetését. Tóbiást többen amiatt is bírálják, hogy helyzetbe hozza azokat a „nagy öregeket”, akik még Mesterházy idején szorultak háttérbe. Emblematikus alak Baja Ferenc, aki a kezdetektől a pártelnök mellett van, de a kritikusok ide sorolják a nemrég pártigazgatónak kinevezett Katona Tamást vagy éppen az elnökkel jó viszonyt ápoló Puch Lászlót is.

Lapunk információi szerint az nem várható, hogy a liberálisabb értékrendet vallók a pártértekezleten kiálljanak a Gyurcsány Ferenc felé történő nyitás mellett. Úgy tudjuk, hogy a korábban a baloldali integráció mellett érvelők szerint az újpesti időközi országgyűlés választás egy új politikai helyeztet teremtett. Ezért jelenleg nem időszerű bármilyen egyeztetési vagy tárgyalási folyamat sürgetése.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.