Tüntetők akadályozták a képviselők parkolását

Elzárták a parlamenti mélygarázs bejáratát. Ölben vitték el őket a készenlétisek.

BLM
2014. 12. 15. 8:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány tüntető „3 300 000 embernek rendszeresen nincs elég pénze élelmiszerre!”, valamint „2 500 000 ember nem tudja fizetni a lakbért, rezsit vagy a lakáshitelt!”, illetve „A nem roma gyerekek 91 százaléka befejezi a középiskolát – roma gyerekeknek csak 59 százaléka!” feliratú táblákat tartott.

A mélygarázsnál forgalmi dugó kezdett kialakulni, a 2-es villamos is megállt. Néhány perccel a demonstráció kezdete után a Készenléti Rendőrség körülbelül két tucat munkatársa jelent meg a helyszínen, hogy felírja a demonstrálók adatait. Miután háromszor felszólították a tüntetőket tevékenységük befejezésére, és ők ennek nem tettek eleget, a rendőrség munkatársai egyesével kezdték elvinni őket a mélygarázs elől.

A demonstrálók leültek a földre, és azt skandálták, hogy „alkotmányt, demokráciát, jóléti államot!”, ezért ölben kellett elszállítani őket. A rendőrök a demonstrálókat csak néhány méterrel vitték arrébb a Kossuth tér és a Balassi Bálint utca sarkáig, de így is szabaddá vált a mélygarázs bejárata. A forgalom, amelyik a tüntetés miatt néhány percre leállt, már hamarabb megindulhatott, mert a rendőrök elterelték a feltorlódott autókat.

A tüntetők másik csoportja egy ideig a mélygarázsának a rakpart felőli bejáratánál is akadályozta a behajtást. A résztvevők leültek a földre, és miközben azt skandálták, „alkotmányt, demokráciát, jóléti államot” a rendőrök egyesével elvitték őket a bejárattól néhány méterre, majd igazoltatták őket. Néhány résztvevő átment a Kossuth tér Balassi Bálint utcai sarkához, és  megkísérelte ugyanezt, de alig egy percen belül onnan is elvitték őket.

A tüntetők jelenleg néhány méterre a mélygarázs bejáratától állnak, „nem a kirekesztésre!”, „nem a megszorításokra!” feliratú transzparensekkel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére közölte: a fővárosi a két gépjárműbejárójánál egy 12 és egy 17 emberből álló csoport bejelentés nélküli demonstrációba kezdett. Mint a rendőrség fogalmazott: „magatartásukkal akadályozták a népképviseleti szerv munkáját”. A rendőrök a 29 embert igazoltatták, de senkit nem állítottak elő. A Parlament már megközelíthető, és az id. Antall József rakpart forgalma is zavartalan.

A szervezők elmondása szerint a költségvetést megalapozó törvények elfogadása, valamint a szerintük a szegregációt eredményező köznevelési törvény ellen tüntetnek. Hangsúlyozták, hogy demonstrációjuk nem kötődik szervezetekhez, mindannyian civilként vannak jelen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.