A kormány teret engedne a lehallgatásoknak

Terrorizmus elleni intézkedéscsomag megalkotásáról döntött a kormány – jelentette be a belügyminiszter.

MTI
2016. 03. 24. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Brüsszel tanulságait le kell vonni, egyértelmű, hogy fokozni kell a biztonsági intézkedéseket” – indokolta a kezdeményezést Pintér Sándor, aki elmondta: az Igazságügyi Minisztérium megkapta javaslataikat, amelyek alapján az ünnepek alatt elkészíti a szövegtervezetet.

A Belügyminisztérium feladata lesz, hogy a parlamenti pártokkal előzetes egyeztetést folytasson, mert – mint Pintér Sándor elmondta – javaslatuk több eleme kétharmados támogatást igényel. Áprilisra szeretnék elkészíteni a törvényjavaslatot, amelyhez a parlament soron kívüli eljárását kérik majd. Kérdésre válaszolva közölte: honvédelmi területen az alaptörvényt érinti módosítás, emellett a nemzetbiztonsági törvényt, a rendőrségi törvényt és a büntető törvénykönyvet is módosítanák, ez utóbbi esetében bizonyos szankciókat akarnak megemelni.

Pintér Sándor azt mondta: javaslataikban létszám-, eszköz- és technikai fejlesztéseket kérnek. Továbbá a Terrorelhárítási Központ megerősítését, az információáramlás biztosítását szeretnék elérni. Utóbbi kapcsán elmondta, hogy a kormány döntött egy terrorelhárítási információs és bűnügyi központ létrehozásáról is. Ennek a központnak a feladata lesz, hogy a beérkezett információkat megfelelő szakmai tudással párosítva értékelje, elemezze,  és egyes nemzetbiztonsághoz kötődő szervezeteket vagy a rendőrség szervezeteit támogassa a munkájukban, felhívja a figyelmüket egyes cselekményekre – fejtette ki.

A belügyminiszter beszámolt arról is, hogy tervezik egy olyan törvény megalkotását, amelyben előírnák, hogy a magánszolgáltatók – bírói engedélyhez kötötten – biztosítsák a rendőrség és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által lefoglalt adatszolgáltató eszközök dekódolását. (Bírói engedéllyel erre most is van lehetőség, de van olyan szolgáltató, amelyik titkosítja a forgalmát – a szerk.)

Közölte: a pénzáramlás módját is ellenőrizni szeretnék, bizonyos esetekben a bankszámlákba is betekintenének. Kérdésre válaszolva hozzátette: jogszabályok alapján erre utólag most is lehetőség van, ugyanakkor szeretnék elérni, hogy bizonyos esetekben folyamatosan láthassanak bankszámlákat.

Elmondta: azt is szeretnék elérni, hogy a telefonos kommunikációban bizonyos előnyt élvezzenek a rendőri egységek, a mentők és a kórházak. Ehhez két megoldást látnak: bővítenék a rendőrség és a katasztrófavédelem által jelenleg is használt, egységes digitalizált rádiórendszert, bizonyos esetekben pedig a civil szolgáltatásokat az sms-re korlátoznák. Hozzátette: ez utóbbi azt jelentené, hogy ne lehessen olyan túlterhelés, amely akadályozhatja az életmentő munkát, a technikai feltételrendszerét viszont a telefontársaságokkal kell egyeztetni.

Simicskó István honvédelmi miniszter a brüsszeli terrortámadásra utalva hangsúlyozta: új biztonsági helyzet van, a „hibrid hadviselés” korszakát éljük, és a Magyar Honvédség is szeretné a feladatát teljesíteni magyar emberek biztonságának garantálásáért. Az alkotmánymódosítást indokolva hozzátette: a honvédségnek van olyan tudása, amellyel világszerte küzd a terrorizmus ellen, így Afganisztánban, a mostani jogi szabályozás szerint azonban itthon nem teheti meg. „Ezért azt szeretnénk elérni, hogy szükség esetén a Magyar Honvédség tudja segíteni a rendvédelmi szervek munkáját” – hangsúlyozta.

A honvédelmi miniszter fontosnak tartotta, hogy az ellenzéki pártok értékeljék újra a helyzetet biztonsági szempontból, és reményét fejezte ki, hogy megkapják a felhatalmazást az alkotmánymódosításra.

Pintér Sándor – aki ismét részvétét nyilvánította a brüsszeli robbantásokban elhunytak hozzátartozóinak, és a sebesülteknek, köztük a két magyar diplomatának gyors felépülést kívánt – leszögezte: a párizsi és a brüsszeli események eldöntötték azt a vitát, hogy nőtt-e a terrorfenyegetettség az Európai Unióban, és azt is, hogy van-e összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus között. Mint mondta: a terrorcselekményekben egyrészt olyan személyek vettek részt, akik a zöldhatáron bevándorlókkal együtt érkeztek, mások pedig migránscsaládban születtek, és már uniós állampolgárként vállaltak részt a szervezésben.

Hangsúlyozta, hogy az EU biztonsági szakértői és az Europol már korábban felhívták a figyelmet arra a veszélyre, hogy a tömeges bevándorlás a zöldhatáron növeli a terrorveszélyt. Mint mondta, az  Europol 500-600 embert tart nyilván, aki valamilyen módon terrorcselekménnyel hozható összefüggésbe, a német biztonsági szolgálat szerint pedig százból egy bevándorló feltehetőleg részt vállalna egy terrorcselekményben. Magyarország felismerte ezt a veszélyt, és ennek megfelelően döntött a zöldhatárok lezárásáról – jegyezte meg.

Arra a felvetésre, hogy osztrák sajtóértesülés szerint két hónapja Sopronban látták Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi párizsi terrorakciók egyik fő szervezőjét, Pintér Sándor azt mondta: osztrák jelzés alapján vizsgálatot folytatnak, amely majd pontosítja, hogy kik és milyen célból jártak az érintett személyek közül Magyarországon, és átlépték-e a zöldhatárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.