Kötelezettségszegési eljárás indult a lex CEU miatt

Úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak.

MN
2017. 04. 26. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli testület illetékes szóvivője sajtótájékoztatóján bejelentette, úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott törvénymódosítás ügyében. A magyar kormánynak egy hónapja van válaszolni, kifejteni saját érveit.

„Alapos jogi elemzésnek vetettük alá a törvényt, amelyek alapján főként a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságát korlátozza az új törvény” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Valdis Dombrovksis, az Európai Bizottság egyik alelnöke. Az EUrologus beszámolója szerint hozzátetette, hogy az uniós alapjogok betartatásáért felelő másik alelnök, Frans Timmermans beszél majd a részletekről a nap folyamán. Timmermans az Európai Parlamentben délután három órakor kezdődő vitán számol be az eljárásról, mielőtt Orbán Viktor kapná meg a szót „a Magyarországi helyzetről” szóló vitán.

A bizottság közleményében ugyanakkor azt írják, a lex CEU néven ismert törvénymódosítás nem egyeztethető össze a belső piac szabadságaival, nevezetesen a letelepedés és szolgáltatásnyújtás szabadságával, illetve a tudományos kutatás szabadságával és az oktatáshoz való joggal, illetve az Európai Alapjogi Chartával. 

A közlemény szerint ugyanakkor a bizottság „folytatja a párbeszédet” a magyar kormánnyal más aggályos ügyekben is, mint a menekültügyi eljárás, és „figyelemmel fogja kísérni” a külföldi támogatásokat kapó civil szervezetek regisztrációjáról szóló törvényjavaslatot is.

A bizottság emellett szerdán közzéteszi hivatalos válaszait a magyar kormány „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányának hamis állításaira. A testület szerint a nemzeti konzultáció több ténybeli tévedésen és súlyosan félrevezető állításon alapul. Timmermans a szerdai vitában is reagálni fog ezekre.

Brüsszelben egyébként is egész héten napirenden volt és lesz Magyarország. Hétfőn Timmermans fogadta a CEU rektorát, Michael Ignatieffet. Kedden pedig az ő részvételével tartottak meghallgatást az Európai Parlamentben a CEU jövőjéről. Szerdán az Európai Parlamentben plenáris vitán kívül Dmitrisz Avramopulosz migrációért felelős biztos fogadja Pintér Sándor belügyminisztert és Trócsányi László igazságügy-minisztert, holnap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Vera Jourová igazságügyi biztos Soros Györggyel tárgyal. Pénteken Frans Timmermans és Jyrki Katainen gazdasági növekedésért és munkahelyteremtésért felelős bizottsági alelnök fogadja Soros Györgyöt.

Értesüléseink szerint a Fidesz néhány prominense is szokatlanul erős hangon kérte a kormányfőt, hogy ne fokozza a Brüsszel-ellenes hangulatkeltést, és ne vezesse ki a pártot az EPP-ből.

A Közép-európai Egyetem tudomásul veszi az Európai Bizottság döntését a Magyarországgal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás megindításáról a felsőoktatási törvény nemrég elfogadott módosítása kapcsán. A döntés megerősíti a CEU álláspontját, hogy a törvény diszkriminatív és ellentétes az európai alapelvekkel – írja közleményben a CEU.

„A CEU azt reméli, hogy az Európai Néppárt ezután felszólítja magyar partnereit, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket az Európai Bizottság ajánlásainak betartására, valamint hogy ez a magyar kormányt ösztönözni fogja gyors tárgyalások megkezdésére, hogy mielőbb megoldhassuk ezt a helyzetet” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. „A célunk az, hogy otthonunkban, Budapesten maradhassunk, és folytathassuk minőségi képzéseinket kettős, amerikai és magyar akkreditációnkkal, hogy továbbra is úttörő kutatásokat végezhessünk magyar és más európai intézményekben dolgozó kollégáinkkal együttműködve, és Budapestre hozzunk olyan tudósokat, akikkel együtt új tudást hozhatunk létre” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.